Hlavní obsah

Čtyři tipy na rychlé, chutné a hlavně lehké večeře

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po vánočním hodování nastal čas odlehčování jídelníčku. Jelikož je ale stále období zimy, studené zeleninové saláty nejsou tím správným řešením. Zvolili jsme proto recepty na teplé večeře, které organismus zahřejí a budou tak pro něj mnohem přínosnější.

Foto: Profimedia.cz

Připravte si lehkou večeři, která vás zahřeje.

Článek

 Pečený losos se zeleninou

Foto: Dione
Suroviny: 2 filety lososa, 250 g zeleninové směsi Exclusive Julienne (mrkev, cuketa, kedlubna, pastinák, pórek a celer), 2 lžíce olivového oleje, 2 plátky citronu, mořská sůl, čerstvě mletý pepř
Postup:  Rozmrazenou zeleninu vysypte do mísy, přidejte olivový olej, sůl, pepř a vše opatrně promíchejte. Připravte si dva kusy pečicího papíru a na každý navrstvěte zeleninovou směs. Lososa zbavte kůže a položte ho na hromádku zeleniny. Takto připraveného lososa osolte, opepřete a na každý kus položte plátek citronu. Pečicí papír přeložte napůl a vytvořte balíčky, které dobře utěsněte. Hotové balíčky vložte na plech a pečte v troubě vyhřáté na 210 stupňů cca 10–15 minut.

 Pohankové ravioly s ricottou a špenátem

Foto: Znojmia
Suroviny na ravioly: 2 hrnky pohankové mouky, ½ lžičky soli, 2 žloutky, 1 vejce, 1–2 lžíce olivového olejeNa náplň: 200 g ricotty, 200 g mraženého Českého špenátu, ½ lžičky soli, stroužek česneku, ½ lžičky muškátového oříšku
Postup: Špenát nechte rozmrazit, vymačkejte z něj přebytečnou vodu a smíchejte s ostatními ingrediencemi na náplň. V míse smíchejte ingredience na ravioly a vypracujte těsto. Rozválejte jej na pláty o velikosti formičky na led a tloušťce zhruba 3 mm. Prohlubně u formičky vymažte olejem a jeden vyválený plát na ni položte. Lehce prsty zamáčkněte těsto do prohlubní a naplňte směsí špenátu a ricotty. Na připravené ravioly položte druhý vyválený plát a ořízněte přebytečné těsto. Formičku obraťte a jednotlivé ravioly oddělte nožem od sebe. Jejich strany pak stlačte hrotem vidličky. Postup opakujte, dokud nezpracujete celé těsto a náplň.Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu, do ní dejte postupně všechny ravioly. Vařte zhruba 3 minuty – jakmile vyplavou na hladinu, vyjměte je z vody. Hotové ravioly podávejte s cherry rajčátky, sušeným tymiánem a piniovými oříšky.

 Omeleta s rukolou, špenátem a slunečnicovými semínky

Foto: Svět zdraví
Suroviny: 50 g slepičího vejce (1 ks), 40 g bílků ze slepičích vajec (ze 2 vajec), 30 g baby špenátu (1 hrst), 30 g rukoly (1 hrst), 10 g loupaných slunečnicových semínek (1 polévková lžíce), 50 ml čerstvého polotučného mléka, 3 g soli (0,5 čajové lžičky), 3 g pepře (0,5 čajové lžičky), 5 g přepuštěného másla (ghí, 1 čajová lžička), 25 g žitného knäckebrotu (2 ks)
Postup: V misce rozšlehejte vidličkou vajíčko, bílky a mléko a vmíchejte také sůl a pepř. Přidejte rukolu, špenát a slunečnicová semínka a ještě jemně promíchejte. Směs vlijte na rozpálenou pánvičku potřenou přepuštěným máslem (ghí) a z obou stran osmažte. Podávejte s žitným knäckebrotem.

 Quinoa s kuřetem, mandlemi a cherry rajčátky

Foto: Tesco
Suroviny: 200 g červené quinoy, 5 lžic olivového oleje, 1 velká cibule, 1 kuřecí prso, 2 hřebíčky, jarní cibulka, 250 g cherry rajčátek, petrželka, hrst mandlí, sůl, pepř
Postup: Quinou uvařte podle návodu na obalu. Mezitím na pánvi na oleji orestujte nasekanou cibuli a kousky kuřecího masa. Přidejte na pánev hřebíček, osolte, opepřete a restujte maso doměkka, asi 15 minut. Poté vmíchejte nasekanou jarní cibulku, cherry rajčátka a jen krátce prohřejte. Přimíchejte uvařenou quinou. Pokrm na talířích zasypte petrželkou a mandlemi.Tip: Místo quinoy lze použít kuskus.

Reklama

Související témata:

Související články

Čarování s kuřetem v kuchyni

Koupíte-li kuře, nesete si s sebou vlastně balíček 4 v 1. Prsa, stehna a křídla, skelet s kůží a játra se srdíčkem - každá drůbeží část má jiné vlastnosti,...

Výběr článků

Načítám