Hlavní obsah

Jak si užít single život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro je tu, ovšem ne všichni si tohoto období plného nadějí a radosti ze života umějí užít. Zejména takzvaní singles, tedy ti, kteří nemají partnery, často posmutní, pokud svůj stav vnímají negativně a po romantickém protějšku touží. Ale být v nějaké etapě života sám nemusí znamenat osamělost či smutek. Naopak, lze z toho i leccos vytěžit.

Foto: Profimedia.cz

Být v nějaké etapě života sám nemusí znamenat osamělost či smutek. Naopak, lze z toho i leccos vytěžit.

Článek

Na fenomén single, tedy lidí, kteří preferují žít sami a nehledají vážný vztah, jsme si už zvykli. „Být single je dnes poměrně běžné, mnohem běžnější, než tomu bylo kdykoliv dřív,“ upozorňuje sociální psycholožka Bella DePaulová.

„V západním světě je čím dál častější, že lidé zůstávají sami po desetiletí dospělého života nebo i celý život.“ A podle průzkumu instituce Pew Research by měl tento trend narůstat. Predikuje, že v době, kdy se z dnešní mladé generace stanou padesátníci, bude ve Spojených státech single každý čtvrtý.

Překvapivé zdravotní benefity, které přináší single život

Vztahy a sex

„Samozřejmě i tak je ve většině kultur normálnější být v manželství než sám,“ říká sociální psycholožka s tím, že nezadaní jsou na to často upozorňováni a nevyhnou se komentářům ve smyslu, že jejich život není v pořádku.

Především ženy určitého věku čelí poznámkám o ubíhajícím čase a nikdo se neptá, zda se tím opravdu trápí. Do obvyklého repertoáru patří: Na co čekáš? Už ti tikají hodiny... Ujíždí ti vlak... a rozvedení zase slýchávají: Budeš na stáří sama...

Šťastné australské ženy

Tím se ale kupodivu není třeba zatěžovat tolik, jak by se na první pohled mohlo zdát. Alespoň podle výzkumu zahrnujícího 10 000 australských sedmdesátnic. Studie porovnávala ženy, které byly z různých důvodů celý život single, se čtyřmi dalšími skupinami – a to s vdanými s dětmi, vdanými bezdětnými, rozvedenými s dětmi a rozvedenými bezdětnými.

Singles, které žily pouze svůj život, na tom byly nejlépe hned v několika oblastech. Byly optimističtější, méně vystresované, více vzdělané, také byly aktivními členkami formálních sociálních skupin a častěji pomáhaly při komunitních nebo dobrovolnických pracích.

Jiný výzkum lidí žijících bez partnera uskutečnil v Evropské unii vědec Elyakim Kislev. Založil ho na otázce: Pokud shrnete svůj současný život, jak šťastni se v něm cítíte? Zajímal se také o jejich sociální aktivity, hodnoty, vnímání sama sebe a spokojenost s prací. Samozřejmě mezi dvacítkou a třicítkou dnes zpravidla single status nikoho až tak netrápí, proto se profesor zaměřil na respondenty starší třiceti let.

Zuzana Mauréry: Žít single není špatné, ale mít parťáka do nepohody i pohody je fajn

Styl

Studie trvala čtrnáct let, účastnilo se jí zhruba tři sta tisíc obyvatel Evropské unie se statusem nezadaný. Ti, kteří se cítili šťastní, trávili čas se svou rodinou, přáteli a kolegy z práce. Zároveň měli pozitivní přístup k sobě jako k člověku, ale i ke svému zaměstnání, nebáli se zkoušet nové věci, být kreativní a stavěli svobodu vysoko na žebříčku svých hodnot.

„Myslím, že je načase začít přemýšlet jinak o tom, co znamená být single,“ říká profesor psychologie Mooli Lahad s tím, že single život může být pro mnohé velmi naplňující, jde jen o to, zda je to ta pravá volba pro vás.

Zkrátka je na nás, zda se rozhodneme, jestli jde o permanentní životní styl, nebo jen období, které bude trvat jen do té doby, než potkáme někoho, kdo stojí za to. V obou případech může jít o pozitivní a naplňující zážitek.

Být sám sebou

Ať už jsme sami dobrovolně, nebo proto, že tu není nikdo vhodný, single období může být vhodnou příležitostí lépe poznat a otestovat sám sebe. „Pokud jste sami, máte sílu, kterou určitým způsobem prostě mít musíte,“ upozorňuje psycholožka Niloo Dardashtiová. Stačí si to jen uvědomit.

„Ve vztazích máme tendenci spoléhat na partnera o dost víc, než bychom vlastně museli.“ Podle ní single období nabízí příležitost, abychom v sobě tuto vnitřní sílu nalezli.

„Samota je dobrou živnou půdou pro sebereflektování,“ souhlasí vztahová expertka Susan Winterová. „Je těžké být opravdu sám, pokud je člověk ve vztahu, protože partnera máme minimálně ve svých myšlenkách.“ Na druhou stranu si také partneři ustupují v různých přáních a potřebách. V single životě takové ústupky dělat nemusíte, jen jde o to, naučit se žít sám se sebou. A to bývá pro mnohé kupodivu to nejtěžší. Pokud se vám to ale podaří, otevřou se před vámi nové možnosti.

Tajemství svobodných žen, které snáze navazují nové vztahy

Vztahy a sex

„Vztahy jsou hlavním důvodem, proč ke mně lidé chodí,“ říká psycholožka a koučka Lucie Úblová. „Většinou chtějí řešit vztah s někým jiným – s partnerem, s maminkou. Často chtějí řešit i absenci vztahu. To, že už nechtějí být single. Nakonec ale vždy zjistíme, že vztah, na kterém potřebujeme zapracovat nejvíc, je vztah k sobě.“

Posilte sebe i jiné vztahy

Ale jak už to bývá, tak jako vztah s jediným partnerem obvykle nenaplní všechny naše potřeby, ani single život není zdravé žít izolovaně, osaměle. „S pandemií se zvýšily obavy z osamění. Vzrůstající číslo lidí, kteří jsou single, starší nebo žijí sami, k tomu přispívá,“ upozorňuje psycholožka Bella DePaulová. Panika spojená s osaměním ale podle ní není na místě.

„Osamělost není to samé jako žít sám nebo trávit čas sám. Mnoho lidí si samotu užívá,“ povzbuzuje. Někteří lidé jsou samotáři a solitérní osobnosti od přírody, jiní potřebují trochu pomoci. Jak na to?

  • Využijte tohoto období k pěstování kamarádství, prohloubení vztahů se širší rodinou nebo s kolegy z práce.
  • Posilujte vlastní osobnost. Můžete se zamyslet nad svými osobními strachy. Pokud jste to dříve nedělali a pandemická situace to dovolí, seberte odvahu a jeďte sami na výlet, jděte do kina nebo do restaurace.
  • Přemýšlejte o sobě, bilancujte, hledejte, co vás naplňuje, a pokuste se realizovat své touhy a přání. Máte jedinečnou možnost.
  • Myslete i na lidi ve svém okolí, ať už jde o rodinu nebo přátele, či sousedy. Pomáhejte jim, pokud to potřebují. Můžete si najít i společenskou aktivitu, kde budete prospěšní dobré věci. Naplní vás to víc, než si myslíte.

Šest vztahových rad, kterých mají nezadaní plné zuby

Vztahy a sex

Může to být na věky. Nebo taky ne!

Určitě jste někde slyšeli větu, že člověk musí být spokojený sám se sebou, aby mohl být spokojený ve vztahu. To znamená, že tohoto období mohou aktivně využít i lidé, kteří vědí, že sami být nechtějí.

„Za svou praxi jsem měla mnoho klientů, kteří od statusu ,deset let single‘ přešli díky osobnímu rozvoji do spokojeného vztahu,“ říká Lucie Úblová a dodává, že jeden z nejčastějších strachů jejích klientů je obava, že nepotkají dobrého partnera.

Ovšem bojí se podle ní zbytečně. „Naštěstí se to skoro nikdy nevyplní, statistika hovoří jasně. A zvlášť pokud s danou situací chtějí něco dělat, úspěch na sebe nenechá dlouho čekat,“ uzavírá.

Poznáte, že jste samotář?

Podle odborníka na komunikaci a psychologii Johna Warwicka byste se měli najít v těchto znacích:

  • Máte rádi volné víkendy bez lidí. Ve vašem ideálním víkendu nejsou žádné společné a společenské plány. Raději sami někam vyrazíte nebo jste doma s vlastním programem.
  • Rádi chodíte sami do kina. Nemáte ve zvyku nutit své přátele, aby se s vámi podívali na poslední film oceněný Oscarem nebo na kus, který vytvořili podle vašeho oblíbeného seriálu. Prostě se na něj podíváte bez ohledu na to, jestli s vámi někdo jde.
  • Cítíte se v pohodě, když jíte v restauraci sami. Vyjít si s přáteli nebo se svým protějškem je někdy super, jindy zase nepříjemné. Dojdou témata ke konverzaci nebo nastane trapný moment s tím, kdo bude platit účet. Proto rádi chodíte do restaurace i sólo.
  • Preferujete skleničku o samotě. Mnoho lidí si myslí, že pít alkohol o samotě je smutné. Vy to máte jinak. Prostě jen vy, víno a žádná očekávání. (Samozřejmě nemluvíme o alkoholismu.)
  • Nesnášíte sdílení postele. Velká lůžka jsou stvořená ke společnému spaní, vy se ale raději zabalíte do vlastní peřiny.
  • Uklidňuje vás, když jedete sami autem. Pokud jste vášnivý motorista, neznáte lepší způsob relaxace než si sám zajet na oblíbené místo.
  • Často někde necháváte telefon. Nepatříte k lidem přilepeným neustále na obrazovku chytrého telefonu. Často zapomínáte, že jste si ztišili vyzvánění nebo upozornění na zprávy.
  • Na dlouhou dobu se umíte stáhnout ze společenského života. Tohle teď do jisté míry museli udělat všichni, ale vám je takto nějak podezřele dobře.
  • Někdo se na vás „lepí” a vy to vidíte negativně. Máte raději lidi, kteří na vás aspoň na chvíli umějí zapomenout.
  • Cestujete rádi sami. Lidé čekají, že se na cestách budou společensky bavit, vy zase, až konečně sami někam vyrazíte. Dovolená by měla být podle vás, a ne podle itineráře někoho jiného.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak bojovat s osamělostí

Chladné počasí a všudypřítomná tma nahrávají depresím i pocitům osamělosti. Co dělat, když vás přepadne zimní blues a samota se zdá tíživější než kdykoli...

Co dělat, pokud se ve vztahu cítíte osaměle

Lidé se mohou cítit osaměle, a to navzdory tomu, že žijí ve vztahu. Důvodem může být stres, nedostatek kontaktu s kamarády, ale také špatná komunikace ve...

Výběr článků

Načítám