Hlavní obsah

Jak se vyznat v dámských hodinkách

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezdá se to, ale výběr správných dámských hodinek může zabrat několik hodin, dnů i měsíců. Záleží, co hledáte - jestli módní doplněk, nebo ušlechtilou časomíru, jejíž přidaná hodnota se pozná nejen na první pohled, ale i časem, kdy nebude stárnout, ale získávat na ceně. Jak se zorientovat ve fascinujícím světě ozubených koleček a dokonale promyšlených mechanismů?

Foto: archiv firmy Carollinum

Celozlaté hodinky Rolex, ilustrační foto

Článek

Existuje několik základních parametrů, které není radno při výběru dámských hodinek opomenout. Základem je položit si následujících pět otázek.

1. Jaký preferuji strojek?

Uvnitř pouzdra hodinek je ukryt strojek, který má nejčastěji dvojí podobu. Ten nejzákladnější a zároveň nejméně náročný na údržbu je quartzový - tedy na baterku.

U levnějších modelů je potřeba měnit baterii zhruba každé dva roky, některé luxusní značky jako Breitling či Cartier své quartzové strojky ale vylepšují a baterie v nich vydrží pět, šest let.

Quartzovými strojky se osazují hodinky levnějších módních značek, najdeme je však i u prémiových brandů. Jsou sice v mnoha ohledech bezproblémové, ale rozhodně neuchovávají takovou hodnotu hodinek jako druhé nejpoužívanější strojky - mechanické.

Mechanické strojky dělíme na ty s automatickým nátahem a s ručním nátahem. Hodinky s automatickým nátahem se nazývají automaty, jejich nedílnou součástí je rotor. Automatické hodinky se rozejdou tak, že je vezmete do rukou, lehce s nimi zatřepete, ideálně si je nasadíte na zápěstí, nastavíte si na nich čas a nosíte je.

Hodinky se právě pohybem vašeho zápěstí natáhnou, rotor se točí, energie se kumuluje, hodinky se rozejdou.

Foto: archiv firmy

Elegantní Hamilton Jazzmaster Lady Auto pohání automatický strojek, cena 19 800 Kč. Prodává Carollinum.

Většina výrobců udává délku chodu v hodinách, obvykle se tento údaj pohybuje okolo čtyřiceti hodin. To znamená, že hodinky půjdou den a půl právě díky tomu, že pohybujete rukou, na níž hodinky nosíte.

Pokud je nasazujete denně, není třeba se bát, že by se zastavily. Některé automatické strojky jdou i déle než tři dny, některé pět dní a více. Při výběru hodinek jde o docela zásadní údaj. Pokud víte, že budete hodinky pravidelně střídat s jinými, delší doba nátahu je žádoucí, protože hodinky půjdou déle a vy nebudete muset nastavovat (točit ručkami) opakovaně čas a třeba i datum.

Místo, kde diamanty získávají svoji tvář

Styl

Lidé, kteří nosí více hodinek, střídají je nepravidelně, si často pořizují natahovače. Hodinky do nich umístí a tento pohyblivý stojan na hodinky s nimi otáčí. Rotor tak zůstává stále neklidný, pero se kontinuálně natahuje a hodinky se nikdy nezastaví.

Druhým typem mechanických hodinek jsou ty s ručním nátahem. Dříve narození si jistě vzpomenou na své první hodinky od české značky Prim. Než si je těsně před školou nasadili, museli zatočit několikrát korunkou, což je ona kulatá věc na pozici třetí hodiny. Když hodinky do plna natáhli, šly většinou krásně celý den a dokonce i následující ráno. Mechanismus s ručním nátahem může vydržet ale mnohem déle než pár desítek hodin.

Existují náramkové hodinky od německé značky A.Lange & Söhne, které vydrží v chodu až 31 dní. Hodinky s ručním nátahem dnes válcují ty automatické, nicméně na pravidelném pohybu korunkou je něco nostalgického, je připomínkou doby, kdy lidé měli čas natahovat své časomíry, třeba i ty kapesní uložené ve vestičce na řetízku neboli šatlenu.

Foto: archiv firem

Zleva: Tissot (prodává Hodinářství Bechyně), automat, 16 380 Kč. Tissot (prodává Hodinářství Bechyně), quartz, 16 380 Kč. Rado (prodává Beny), 24 600 Kč, quartz. Rado (prodává Beny), 22 200 Kč, quartz. Mido (prodává Carollinum), automat, 30 400 Kč.

2. Jak velké chci hodinky?

Před deseti lety jsme zaznamenali boom velkých hodinek a často se tak stávalo, že ženy nosily dokonce větší hodinky než jejich muži. Pouzdra o průměru 40 mm a více zdobila zápěstí jinak drobných dam a vévodila tak celému outfitu.

Tento trend můžeme dnes zaznamenat ještě u některých módních brandů u hodinek s quartzovými strojky. Prémiové a luxusní značky robustnost a velká pouzdra opustily už dávno.

Dnes je nejvyhledávanější velikost pouzdra od 33 do 36 mm, do takto velkých hodinek se totiž vejde i mechanický strojek. Stále častěji se setkáváme také s menšími typy, jejichž pouzdra neměří ani 30 mm. Působí velmi elegantně, a pokud je jejich pouzdro zdobeno například diamanty, dají se vzít i k dlouhé večerní róbě. Mnoho značek se inspirovalo u modelů z let dávno minulých a právě retro vzhled těchto časomír je dnes v kurzu.

Foto: archiv firmy

Hodinky, Cartier. Ilustrační foto

3. Z jakého materiálu by mělo být pouzdro a řemínek/tah?

Hodinky mohou být vyrobeny z ušlechtilých kovů, jako je ocel, některé bývají navíc potaženy vrstvou PVD nebo DLC. Tyto vrstvy umožní změnit barevnost z jinak stříbrného kovu a hodinky tak můžou získat zlatavé odstíny, karbonovou strukturu či matnou barvu. Pozor však na jejich menší odolnost proti poškrábání, potažmo ošoupání.

Samotná ocel je praktičtější, protože ji lze několikrát za sebou přeleštit. V pánském segmentu jsou populární materiály, jako je karbon a titan, mezi ženami se oblibě naopak těší keramické hodinky. Především ty z high-tech keramiky jsou pak vhodné pro všechny, kdo trpí alergiemi na kov. Nejmodernější keramické materiály jsou také minimálně poškrabatelné a jejich vzhled je stálý.

Velmi populární jsou stále také hodinky, které mixují dva typy kovů - většinou ocel a zlato, říkáme jim bicolour. Jsou univerzální, při jejich nošení nemusíte řešit, jestli se hodí k vašim šperkům z bílého či žlutého zlata. Zlaté hodinky, případně ty z platiny, jsou samozřejmě nejdražší na trhu. Nicméně ani jeden z těchto kovů nemění s věkem svou „tvář“ a hodinky se stávají skutečným rodinným pokladem.

Sportovní hodinky bývají mnohdy doplněny kaučukovým pryžovým řemínkem, hodně žen preferuje kožené pásky, ideálně jsou-li snadno měnitelné. Dámy, které nechtějí na svých časomírách měnit vůbec nic, preferují většinou tah z kovu, případně z keramiky. Hodinky pak působí víc jako náramek.

Potěšte svou osudovou ženu šperkem od srdce

Vánoce
Foto: archiv firem

Hodinky zleva: Chopard (prodává klenotnictví Dušák), 159 000 Kč. Chopard (prodává klenotnictví Dušák), 208 000 Kč. Omega (prodává klenotnictví Dušák) 110 600 Kč

4. Kam budu hodinky nosit?

Rozmyslete se, zda budete nosit hodinky primárně do práce, zda mají být spíš elegantní a nenápadné, nebo naopak sportovní a odolné. Záleží samozřejmě na tom, kde pracujete.

Také je otázkou, zda je budete chtít nosit i o víkendu při svých volnočasových aktivitách, měly by působit přirozeně jako součást společenského kostýmku, tak i k tričku a džínám.

Hodinky dělíme na sportovní, elegantní a šperkové (ty nosíme k šatům, a to na významné akce, jako jsou gala večeře, plesy apod.)

Foto: archiv firem
Foto zleva: Zenith (prodává Beny), automat, 161 200 Kč. Prim, 79 900 Kč. Celozlaté, Cartier Panthère de Cartier, velikost M, pohání quartzový strojek, stojí 617 300 Kč. Jaeger-LeCoultre – s diamantovou lunetou, model Rendez-Vous v oceli, pohání je automatický strojek, 392 200 Kč. Sportovní – Breitling Superocean Automatic 36, pohání automatický strojek, cena 91 000 Kč.

5. Mám nějakou cenovou hladinu?

Když přemýšlíte o tom, že si pořídíte nové hodinky, myšlenka na to, kolik by měly stát, se dere na povrch víc než bychom chtěli. Každý má jiné možnosti a představu. Momentálně se trh pohybuje mezi těmito cenovými mantinely.

Hodinky od 10 do 25 000 Kč: Tady už narazíme na mechanické strojky, většinou s automatickým nátahem. Tedy se zmiňovaným rotorem. Nabídka je v této cenové hladině velmi široká, vyplatí se vybírat mezi známými prestižními značkami, jako je např. Hamilton, Mido a další. Samozřejmě se v této kategorii setkáme i s quartzovými strojky, ovšem v případě bateriových hodinek s vyšší cenou je dobré požadovat např. nepoškrábatelné safírové sklo, případně drobné zdobení v podobě diamantů.
Hodinky od 25 do 50 000 Kč: Nabídka je široká, kromě safírových sklíček, která můžeme najít i ze zadní strany pouzdra a pozorovat tak pohyb rotoru, bývají hodinky osazeny lepším strojkem, který vydrží v chodu i několik dní. Jedním takovým je i model Baroncelli Chronometer Silicon od švýcarské značky Mido. Jeho moderní strojek je složen z nezmagnetizovatelných součástek. To je v době, kdy při sobě stále nosíme elektromagnetické přístroje, jako je mobil, velmi důležitý a užitečný parametr.
Hodinky od 50 do 100 000 Kč: Jde o kousky s příběhem, za nimiž stojí velmi prestižní hodinářské manufaktury s dlouholetou tradicí. V této cenové hladině už můžete najít hodinky v provedení bicolour, u nichž se střídá ocel se zlatem. Případně takové, jejichž číselník „obíhá“ řada diamantů. Vybírat můžete ze značek jako TAG Heuer, Breitling, Baume & Mercier, Tudor, Montblanc a dalšími.
Hodinky nad 100 000 Kč: Dražší časomíry jsou mnohdy také ty, jejichž pouzdro se odělo do zlata či platiny. Celozlaté hodinky od luxusních hodinářských brandů jsou právě oním dědictvím, o němž byla zmínka na začátku článku. Do této kategorie řadíme i hodinky poskytující víc než jen informaci o čase - jsou vybaveny přídavnými mechanismy, kterým se v hantýrce hodinářů říká komplikace. Nejde však o žádné nepříjemnosti, ale o vylepšení v podobě stopek (chronografu), kalendáře (přidání dalších ukazatelů jako den v týdnu, měsíc), lunární fáze (vliv Měsíce na náš běžný režim je někdy zásadnější, než si myslíme) a dalších složitých a důmyslných mechanismů, které jsou ceněny jak mezi milovníky složitých mechanismů, tak i sběrateli hodinek.
Foto: archiv firmy

Hodinky, Cartier. Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Související články

Místo, kde diamanty získávají svoji tvář

Place Vandôme je pařížským místem, kde na vás dýchne historie. Pod dohledem Napoleona, který na náměstí shlíží z Vendômského sloupu, se tu procházejí jak...

Lákadla moderních chytrých hodinek

Stále rostoucí popularitě se v posledních letech těší chytré hodinky, jejich přednosti jsou totiž nepopiratelné. Nabízí hromadu funkcí a svým majitelům umí...

Výběr článků

Načítám