Hlavní obsah

Jak se postarat o popraskané paty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ztvrdlé a popraskané paty představují problém, který trápí podle výzkumu National Foot Health Assessment až 20 % dospělých. Nejedná se přitom jen o estetický problém, ale i zdravotní. Neřešení problému může vést k nepříjemným infekcím.

Foto: Profimedia.cz

Popraskané paty

Článek

Za ztvrdlé a popraskané paty může hned několik věcí. Nejčastěji se jedná o nevhodně zvolenou obuv, ve které se chodidla potí a přehřívají. Pokožka tak dostává pořádně zabrat a bez patřičné péče hrubne a praská.

Problém bývá častější i u lidí s nadváhou či nemocných s cukrovkou a lupénkou.

„Lidé zapomínají, že na stavu chodidel se podepisuje celkový životní styl, zejména strava a pohyb. Proto je i například zvýšená zátěž na nohy v důsledku vyšší tělesné hmotnosti jednou z velmi častých příčin,“ upozorňuje pedikérka Bis Bis Hana Hubená.

Jak přístroje na bázi mikroproudu pomáhají zpomalit stárnutí pleti

Styl

Neřešené problémy mohou mít za následek hlubší trhliny v kůži na patě, čímž se velmi výrazně zvyšuje riziko infekce. Hlubší trhliny jsou mnohdy velmi bolestivé a mohou prasknout až do krve.

„V takovém případě už je tu nutné jít za odborníkem, který vám z nejhoršího stavu pomůže a poradí, jak o nohy pečovat,“ radí Hana Hubená.

První pomoc v domácím prostředí

Dopřejte si změkčující lázeň – s mořskou solí a oblíbeným esenciálním olejem. Tím nohy změkčíte a připravíte na absorpci aktivních látek z krému na nohy.

Zbavte se ztvrdlé pokožky a odumřelých buněk – například peelingem nebo pemzou. Peeling pak opakujte jednou týdně.

Pemza je pórovitá lehká hornina, která díky své struktuře umožňuje odřít ztvrdlou kůži chodidel. Nevýhodou ale je, že nechává pokožku chodidel roztřepenou. Vznikají záděry podobné těm okolo nehtů, v extrémních případech i záněty chodidel. Proto je nutná i následná péče o chodidla.

Pedikérka Andrea Poláčková proto doporučuje použít raději skleněné pilníky, které jsou v péči o paty jemnější a také hygieničtější. Hrubší strana pilníku brousí zatvrdlou pokožku po odmočení v teplé vodě, hladká strana uhladí povrch pat již suchých nohou a lze ji použít i jako pilník pro úpravu nehtů.

Foto: archív firem

Péče o paty a chodidla

Foto: Concept PN1001 elektrický pilník na chodidla, od 553 Kč; KOCOSTAR Foot Moisture Pack - hydratační maska na nohy, Notino 93 Kč; Bis Bis Jemný peeling na nohy, 566 Kč; Holika Holika Baby Silky Foot - exfoliační maska na popraskaná chodidla + ponožky, 2 ks Notino 254 Kč, Australian Bodycare Heel Repair intenzivní krém na paty s ureou a olejem z tea tree, Dr.Max 195 Kč

Výborné v tomto směru jsou i elektrické pilníky, navrhované přímo na problematiku zrohovatělé kůže na chodidlech.

Naopak to, co odbornice pro domácí použití nedoporučují, jsou kovové seřezávače kůže, které s pomocí žiletky odřezávají celé plošky ztvrdlé kůže. Metoda je efektivní, zamezuje třepení kůže, ale v nezkušených rukou může způsobit bolestivá poranění.

Pečující a hydratační krémy

Pravidelná péče o chodidla je nejlepší prevencí ztvrdlé a popraskané pokožky, ale také způsob léčby.

Vždy v tomto ohledu používejte kvalitní kosmetiku určenou speciálně na péči o nohy, s obsahem aktivních látek – urea a lactil. Urea napomáhá změkčení ztvrdlé kůže v oblasti chodidel a odstraňuje odumřelé buňky, lactil obnovuje jejich přirozenou hydrataci.

Začněte paty pravidelně promazávat, a to každý večer po koupání. Pokud již na patě máte prasklinu, použijte vazelínu na noc ve vysoké vrstvě a chodidlo překryjte sterilní gázou.

Foto: archív firem

Pečující přípravky na chodidla

Foto: Bis Bis Regenerační krém na paty, 499 Kč; Eucerin UreaRepair PLUS 10% urea, krém na nohy 329 Kč; CeraVe Obnovující krém na nohy, 225 Kč; Astrid Peo krém na rozpraskané paty, 89 Kč; Dr.Max Krém na nohy, 10 % Urea, 139 Kč; Indulona Ochranný krém na nohy 59 Kč

Několik dalších tipů: 

  • Udělejte si zábal na chodidla. Nohy namažte krémem, přidejte vhodnou masku a nasaďte bavlněné ponožky. Nechte působit pár hodin či přes noc.
  • Dodržujte pitný režim. Hydratujte svou pokožku zevnitř, je to velmi důležité. Pomoci mohou také vitamíny a minerály, zejména omega 3 mastné kyseliny a zinek. 
  • Nezapomínejte, že mykózy nebo kvasinky zdravé nohy nenapadnou. Pokud je ale pokožka narušená, chodidla jsou mnohem náchylnější. To pak zejména u diabetiků může způsobit problémy s hojením prasklin.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám