Hlavní obsah

Jak podpořit pomocí bylinek slinivku a slezinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec prázdnin nám připomněl, že se blíží podzim. Přírodní léčitelství tyto cykly odjakživa ctí - například tradiční čínská medicína doporučuje v tomto období zaměřit pozornost na slezinu a slinivku.

Foto: Profimedia.cz

Smetanka lékařská se pyšní antioxidačními účinky a podporuje nejen slezinu, ale i játra a žaludek a žlučník.

Článek

Slezina je jedním z klíčových orgánů imunitního systému, a chybí-li nebo je poškozená, případně pokud je oslabená její funkce, bývá tělo výrazně náchylnější k infekčním onemocněním, které je v tom případě i obtížnější léčit.

Kromě toho se oslabení funkce sleziny projevuje nejčastěji poruchami trávení či častým nočním močením.

Může způsobovat i nepravidelnou menstruaci, brnění v končetinách, opary, afty, bolest v oblasti pod žebry na levé straně těla, odkud může vystřelovat až do ramene, nebo poruchy krvetvorby.

Podle tradiční čínské medicíny se kvůli oslabené slezině v těle např. hromadí vlhkost, ubývá nám energie a máme i tendenci přibírat.

Nemocná slezina nebolí, o to víc je třeba podporovat její funkčnost

Styl

Pro podporu sleziny doporučuje čínská medicína především tepelně upravená jídla, a to vařená i dušená. Dobře nám udělají teplé polévky, čerstvě připravené (jen lehce povařené) kompoty z právě dozrávajícího ovoce, lehké dušené zeleninové směsi s masem, rizota apod.

Skvělá je dušená sezonní zelenina, zejména dýně, červená řepa, kořenová zelenina, dále luštěniny, ořechy, skořice, zázvor, chilli, oregano, majoránka, tymián, rozmarýn, muškátový ořech. Jíst bychom měli nejpozději čtyři hodiny před spaním.

Vynechat bychom měli mléčné výrobky, tavené sýry a uzeniny, pivo, alkohol obecně a kávu, smažená jídla, polotovary, studené nápoje a citrusové šťávy, sladkosti, bílou mouku a rafinovaný cukr.

Byliny, které pomáhají u akutních i chronických zánětů

Zdraví

Slinivce patří druhá polovina září. Hraje klíčovou roli v trávicím i endokrinním systému těla. Příznaky oslabené slinivky mohou být nadýmání, poruchy trávení či vylučování, časté potíže dýchacích cest spojené se zahleněním nebo i bolesti břicha přicházející hned po jídle.

Detoxikaci slinivky je vhodné spojit s celkovým klidem, který podpoří i dieta. Je třeba se vyhnout tučnému masu i uzeninám, smaženým pokrmům i těm pečeným v nezdravém tuku, bílé mouce a rafinovanému cukru.

Proč na rakovinu slinivky umírá tolik lidí

Zdraví

Dobré je omezit i kávu, černý čaj, čokoládu, alkohol, cigarety, kakao a zmrzlinu.

V jídelníčku by naopak nemělo chybět kvalitní celozrnné pečivo, rýže, pohanka, jáhly, ovesné vločky a luštěniny, vařená zelenina, čerstvé zeleninové šťávy, anýz, bazalka, dobromysl, fenykl, kmín, kopr, majoránka, máta, yzop a saturejka. Je také třeba dostatečně doplňovat tekutiny.

Jaké bylinky mohou pomoci?

  • Smetanka lékařská

Med, víno, káva, čaj, sirup, tinktura, to vše lze připravit z prosté pampelišky. Včetně salátu z listů. A stojí to za to. Má vlastnosti prebiotik a je tak vhodná k udržování normálního stavu trávicího traktu. Pyšní se také antioxidačními účinky a podporuje nejen slezinu, ale i játra, žaludek a žlučník.

Přispívá ke správnému vylučování a dobré funkci močových cest. Podporuje i zdravou hladinu cholesterolu v krvi a stimuluje trávení.

Zkuste čaj z kořene. Jednu jeho vrchovatou lžičku naložte na noc do 0,25 litru studené vody, ráno přiveďte k varu, poté sceďte a pijte půl hodiny před snídaní.

  • Pasuchaca
Foto: Profimedia.cz

Pasuchaca

Cizokrajné jméno skrývá kakost skvrnitý, drobnou bylinku ze severních And. Říká se jí také čokoládová květina. Odvar z ní je nasládlý a napomáhá detoxikaci organismu, zabraňuje nežádoucím zánětlivým i oxidačním procesům v těle a také prý snižuje hladinu cukru v krvi. Hlavně ale podporuje činnost slinivky břišní a chrání její buňky před poškozením.

O pasuchace se také říká, že je slabším, ale účinným širokospektrým antibiotikem a působí i antimykoticky. Pomůže i při průjmu. K přípravě čaje stačí zalít lžíci sušené byliny 700 ml studené vody, přivést k varu, povařit 5-10 minut a vypít ve třech denních dávkách po sklence.

  • Echinacea
Foto: Profimedia.cz

Echinacea

Třapatka nachová okouzluje svými květy, ovšem původní obyvatelé Ameriky žvýkali její kořen (nejúčinnější část rostliny) a užívali ho k hojení ran, proti infekcím nebo na hadí uštknutí. Kromě pozitivních účinků na slezinu podpoří i močové ústrojí, horní cesty dýchací a imunitu obecně.

Při sušení ale echinacea výrazně ztrácí účinnost, je tedy lepší ji užívat ve formě kapek, sirupů, tinktur, tablet, mastí nebo krémů, jež se vyrábějí z čerstvých kořenů.

Echinacea zahradě sluší po celý rok

Zahrada

Pozor, třapatka nachová je velmi silným stimulantem pro imunitu, proto může její dlouhodobá konzumace působit až kontraproduktivně - maximální doporučená doba užívání je 14 dní.

  • Ostropestřec mariánský
Foto: Profimedia.cz

Ostropestřec mariánský

Tento bodlák pestrý je u nás nejznámější pro svůj blahodárný účinek na játra, a to jak při nemocech, tak i pro celkovou regeneraci po poškození alkoholem, chemoterapií nebo drogami.

Ostropestřec má také schopnost odvádět z těla přebytečnou žluč, a to je právě způsob, kterým je prospěšný slinivce.

Olej je nejúčinnější formou, jak bylinu užívat, musíte s ním ale zacházet opatrně. Velice rychle a rád žlukne. Určitě ho skladujte v chladničce a dobře dovírejte víčko.

Ostropestřec - bylinka, která chrání naše tělo před stárnutím

Styl

Koupit lze i čaje a semena, jež se mohou přímo konzumovat (doporučuje se ráno důkladně rozkousat 20-60 semen). Čaj připravíme mírným povařením lžičky semen po dobu 15 minut. Semena lze i nadrtit, povařit 5 minut a nechat 15 minut louhovat.

  • Čekanka obecná
Foto: Profimedia.cz

Čekanka obecná

Krásné fialové květy dělají parádu v zahradách, z kořenu se vyrábějí různé náhražky kávy, květ i kořen (ten je nejúčinnější) jsou ale vhodné i k detoxikaci a podpoře fungování sleziny, vylučování a k celkovému pročištění organismu.

Čekanka se dokáže postarat o správnou hladinu cukru v krvi, podporuje činnost srdce, zdraví cév, kostí i kloubů. Je vhodná k udržování normální funkce střev a jater a v neposlední řadě pomáhá při hubnutí, jelikož reguluje chuť k jídlu.

Nejčastěji se užívá jako odvar (2,5 g sušené drogy se povaří s 0,5 litrem vody a popíjí se ráno a večer po šálku).

  • Kopr vonný
Foto: Profimedia.cz

Kopr vonný

Tahle úžasná bylinka má mnohem širší využití než jen v jedněmi milované a druhými nenáviděné koprové omáčce. Je skvělým dochucovadlem k rybám, do pomazánek i polévek.

Kopr je ale také kvalitní léčivka. Příznivě působí především na trávicí soustavu, což podpoří i slinivku. K tomuto účelu ho užívali staří Egypťané, Číňané i Vikingové. Nevěsty kdysi věřily, že kopr v botách znamená moc nad vším v tchynině domě.

Faktem je, že zlepšuje zažívání, výrazně zmírňuje nadýmání a má i celkově sedativní účinky. Byl také doporučován jako prostředek pro lepší usínání dětí a k podpoře tvorby mateřského mléka.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám