Hlavní obsah
Dovga - svatební polévka Foto: František Petrák, Právo

Některá jídla typická pro Ázerbájdžán určitě znáte, jsou mezi nimi například pilaf (plov), šašlik nebo kebab. Další čtyři recepty vám představí šéfkuchař Ogtay Nasibov, který už rok vaří ázerbájdžánskou kuchyni pro Pražany a návštěvníky hlavního města v restauraci Caspian by Mangal. Dnešní recepty se zároveň dají považovat za pozvánku do této krásné, hornaté země se spoustou řek a jezer.

Dovga - svatební polévka Foto: František Petrák, Právo
Jak chutná Ázerbájdžán
Mangal
Suroviny (salát): 3 papriky různých barev, 1 červená cibule, olivový olej, bylinky (tymián, máta), sůl, pepř
Postup: Zeleninu ogrilujeme, nejlépe nad ohněm. Papriky poté necháme zapařit v mikroténovém sáčku, aby se lépe loupaly, a oloupeme je. Vše nakrájíme na drobné kousky a smícháme. Salát ochutíme nasekanými čerstvými bylinkami, solí a pepřem.
Dovga
Suroviny (polévka, často se podává jako svatební): 500 g bílého jogurtu, malý šálek kulatozrnné rýže, svazek koriandru, kopr, špenát
Postup: Jogurt rozmícháme v půl litru vody, přidáme rýži a velmi zvolna vaříme, až rýže změkne. Do polévky přidáme nasekané bylinky a necháme ji ještě chvilku vařit. Osolíme ji teprve po odstavení z plotny. Podává se studená.
Shah plov
Suroviny: 2 šálky rýže Basmati, špetka šafránu, 1 šálek žlutých rozinek, po šálku sušených meruněk a švestek, 1 cibule, 400 g zadního hovězího, 150 g másla, olej, šálek vývaru, placky lavaš nebo balíček listového těsta, eventuálně pita placky, sůl a pepř

Postup: Připravíme náplň - uvaříme rýži a okořeníme ji šafránem. Sušené ovoce namočíme do vody, tu po chvilce slijeme. Maso nakrájíme na kostky a necháme ho zatáhnout na polovině másla spolu s nakrájenou cibulí, osolíme. Poté ho smícháme se sušeným ovocem, směs podlijeme šálkem vývaru, přidáme část zbylého másla a necháme dusit, až se tekutina téměř vyvaří.

Zapékací mísu vymažeme máslem a vyložíme lavašem nebo plackou z listového těsta či pruhy nakrájenými z pita placek (tak, aby okraje byly vždy přes sebe). Na těsto rozložíme vrstvu rýže, na ni vrstvu náplně, opět rýži, náplň a rýži. Povrch omastíme a celé překryjeme těstem. Okraje uzavřeme, povrch potřeme olejem. Dáme zapéct na hodinu do trouby při 180 °C.

Shah plov opatrně vyklopíme na plochou mísu a podáváme horký. Když se shah plov rozkrojí, měla by se rýže sypat ven.

Pakhlava (dezert u nás známý i jako baklava)

Suroviny kvásek: 1 lžička suchého droždí, 1 lžíce krystalového cukru, 1 lžíce mouky,1/3 šálku teplého mléka

Těsto: 1 velké vejce, špetka soli, 2 lžíce zakysané smetany, 1 šálek (250 ml) roztaveného teplého másla, 1 šálek teplého mléka, 6 šálků hl. mouky

Náplň: 3 šálky mletých ořechů (mandlí), 2 šálky krystalového cukru, 1 lžička kardamomu, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžíce vanilkového cukru

Poleva: 2 žloutky, pár kapek šafránové tresti, 1 lžička oleje, 1 šálek roztaveného teplého másla, celá ořechová jádra

Sirup: 1/2 šálku vody, 1/2 šálku medu, 1 šálek cukru krystal, 1 lžíce citrónové šťávy

Pro vrstvení: 1 šálek roztaveného teplého másla

Postup: Necháme vykynout kvásek a smícháme ho se surovinami na těsto kromě mouky. Tu přidáváme po částech, těsto stále hněteme. Část mouky si odložíme na sypání válu. Těsto by mělo být vláčné, nelepivé. Necháme ho v teple 2 hodiny kynout. Připravíme náplň a sirup.

Těsto rozdělíme na dvanáct částí (dvě budou o něco větší než ostatních deset) a vyválíme dvanáct tenkých placek. Dolní a horní budou o trochu větší. Na dno vymazaného pekáče rozložíme placku, na ni navrstvíme náplň a pokropíme rozpuštěným máslem. Zakryjeme tenkou vrstvou těsta a postup opakujeme, vrstvy stlačujeme. Poslední vrstva těsta bude silnější.

Povrch pakhlavy potřeme polevou, tu ušleháme z uvedených přísad. Horní vrstvu těsta v pekáči nakrájíme na kosočtverce „diamanty“, na každý položíme půlku ořechu.

Pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Poté pekáč vyndáme a pakhlavu prořežeme až na dno. Přelijeme ji roztaveným máslem a dáme péct na dalších 15 minut. Opět ji vyndáme a znovu prořežeme, tentokrát prolijeme řezy medovým sirupem. Pečeme dalších deset minut.

Pekáč vyndáme, dezert necháme chvilku chladnout, pak opatrně vyndáváme jednotlivé ještě teplé kousky.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků