Hlavní obsah

Jak chutná Ázerbájdžán

Právo, Vendula Presserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některá jídla typická pro Ázerbájdžán určitě znáte, jsou mezi nimi například pilaf (plov), šašlik nebo kebab. Další čtyři recepty vám představí šéfkuchař Ogtay Nasibov, který už rok vaří ázerbájdžánskou kuchyni pro Pražany a návštěvníky hlavního města v restauraci Caspian by Mangal. Dnešní recepty se zároveň dají považovat za pozvánku do této krásné, hornaté země se spoustou řek a jezer.

Foto: František Petrák, Právo

Dovga - svatební polévka

Článek
Mangal
Suroviny (salát): 3 papriky různých barev, 1 červená cibule, olivový olej, bylinky (tymián, máta), sůl, pepř
Postup: Zeleninu ogrilujeme, nejlépe nad ohněm. Papriky poté necháme zapařit v mikroténovém sáčku, aby se lépe loupaly, a oloupeme je. Vše nakrájíme na drobné kousky a smícháme. Salát ochutíme nasekanými čerstvými bylinkami, solí a pepřem.
Dovga
Suroviny (polévka, často se podává jako svatební): 500 g bílého jogurtu, malý šálek kulatozrnné rýže, svazek koriandru, kopr, špenát
Postup: Jogurt rozmícháme v půl litru vody, přidáme rýži a velmi zvolna vaříme, až rýže změkne. Do polévky přidáme nasekané bylinky a necháme ji ještě chvilku vařit. Osolíme ji teprve po odstavení z plotny. Podává se studená.
Shah plov
Suroviny: 2 šálky rýže Basmati, špetka šafránu, 1 šálek žlutých rozinek, po šálku sušených meruněk a švestek, 1 cibule, 400 g zadního hovězího, 150 g másla, olej, šálek vývaru, placky lavaš nebo balíček listového těsta, eventuálně pita placky, sůl a pepř
Postup: Připravíme náplň - uvaříme rýži a okořeníme ji šafránem. Sušené ovoce namočíme do vody, tu po chvilce slijeme. Maso nakrájíme na kostky a necháme ho zatáhnout na polovině másla spolu s nakrájenou cibulí, osolíme. Poté ho smícháme se sušeným ovocem, směs podlijeme šálkem vývaru, přidáme část zbylého másla a necháme dusit, až se tekutina téměř vyvaří.Zapékací mísu vymažeme máslem a vyložíme lavašem nebo plackou z listového těsta či pruhy nakrájenými z pita placek (tak, aby okraje byly vždy přes sebe). Na těsto rozložíme vrstvu rýže, na ni vrstvu náplně, opět rýži, náplň a rýži. Povrch omastíme a celé překryjeme těstem. Okraje uzavřeme, povrch potřeme olejem. Dáme zapéct na hodinu do trouby při 180 °C.Shah plov opatrně vyklopíme na plochou mísu a podáváme horký. Když se shah plov rozkrojí, měla by se rýže sypat ven.
Pakhlava (dezert u nás známý i jako baklava)
Suroviny kvásek: 1 lžička suchého droždí, 1 lžíce krystalového cukru, 1 lžíce mouky,1/3 šálku teplého mlékaTěsto: 1 velké vejce, špetka soli, 2 lžíce zakysané smetany, 1 šálek (250 ml) roztaveného teplého másla, 1 šálek teplého mléka, 6 šálků hl. moukyNáplň: 3 šálky mletých ořechů (mandlí), 2 šálky krystalového cukru, 1 lžička kardamomu, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžíce vanilkového cukruPoleva: 2 žloutky, pár kapek šafránové tresti, 1 lžička oleje, 1 šálek roztaveného teplého másla, celá ořechová jádraSirup: 1/2 šálku vody, 1/2 šálku medu, 1 šálek cukru krystal, 1 lžíce citrónové šťávyPro vrstvení: 1 šálek roztaveného teplého másla
Postup: Necháme vykynout kvásek a smícháme ho se surovinami na těsto kromě mouky. Tu přidáváme po částech, těsto stále hněteme. Část mouky si odložíme na sypání válu. Těsto by mělo být vláčné, nelepivé. Necháme ho v teple 2 hodiny kynout. Připravíme náplň a sirup.Těsto rozdělíme na dvanáct částí (dvě budou o něco větší než ostatních deset) a vyválíme dvanáct tenkých placek. Dolní a horní budou o trochu větší. Na dno vymazaného pekáče rozložíme placku, na ni navrstvíme náplň a pokropíme rozpuštěným máslem. Zakryjeme tenkou vrstvou těsta a postup opakujeme, vrstvy stlačujeme. Poslední vrstva těsta bude silnější.Povrch pakhlavy potřeme polevou, tu ušleháme z uvedených přísad. Horní vrstvu těsta v pekáči nakrájíme na kosočtverce „diamanty“, na každý položíme půlku ořechu.Pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Poté pekáč vyndáme a pakhlavu prořežeme až na dno. Přelijeme ji roztaveným máslem a dáme péct na dalších 15 minut. Opět ji vyndáme a znovu prořežeme, tentokrát prolijeme řezy medovým sirupem. Pečeme dalších deset minut.Pekáč vyndáme, dezert necháme chvilku chladnout, pak opatrně vyndáváme jednotlivé ještě teplé kousky.

Reklama

Související témata:

Související články

Kouzlení s medem v kuchyni

Když egyptologové objevili v pyramidách nádoby s medem, nestačili se prý divit. Vzhled a jeho konzistence byly sice čerstvému produktu od včeliček na hony...

Sedm potravin pro krásu vlasů

Poradíme vám, co jíst, aby váš vzhled korunovala bohatá, lesklá hříva. Bez dobré kosmetiky se to samozřejmě neobejde, ale správná výživa tvoří významnou...

Výběr článků

Načítám