Hlavní obsah

Kouzlení s medem v kuchyni

Právo, Vendula Presserová

Když egyptologové objevili v pyramidách nádoby s medem, nestačili se prý divit. Vzhled a jeho konzistence byly sice čerstvému produktu od včeliček na hony vzdálené, ale svým složením se uchoval prakticky v jedlé formě.

Foto: Profimedia.cz

Med se uplatní v cukrařině i při pečení masa.

Článek

O trvanlivost medu se zasluhuje několik okolností. V první řadě je to minimální obsah vody a vysoké procento cukru. Tato kombinace vytváří prostředí dokonale nepřátelské pro mikroorganismy. K tomu se navíc přidává kyselé pH v hodnotě mezi 3,5 a 4. Ale ani to není vše. Včely obohacují med o výměšek svých žláz, v němž je podstatná látka glukozooxidáza. Ta přispívá k oné téměř zázračné trvanlivosti této pochutiny.

Chuť a vzhled medu ovlivňuje prostředí, ve kterém se včely pohybují. K nejsvětlejším patří akátový, světlé jsou i další květové druhy. Často příjemně voní po bylinách, jako příklad lze uvést med levandulový či tymiánový. Naopak lesní má temně zlatou, až hnědou barvu. Včely ho vytvářejí z medovice, látky vylučované trávicím ústrojím hmyzu na povrch listů a jehličí.

Samozřejmě že nejlepší medy jsou ty, které stáčejí do sklenic přímo včelaři. Omezí se tak příležitost k jakékoli kontaminaci během průmyslového zpracování i pančování melasou, sirupy, škroby nebo jinými přidanými složkami.

Dobrý med se pozná podle chuti i podle toho, že poměrně rychle zcukernatí. Změna konzistence jenom dosvědčuje dobrou kvalitu.

Med pro zdraví

Tato směs fruktózy, glukózy, sacharózy, maltózy, malého množství vody a dalších látek, mezi nimiž najdeme například vitamíny, proteiny, polyfenoly a stopy pylů, působí pozitivně na lidské zdraví.

Za nejcennější se dá považovat antiseptické a antibakteriální působení, není proto náhoda, že medem vyháníme bacily z krku při angíně, že příznivě ovlivňuje i zažívací trakt.  Dokonce se mu přisuzuje schopnost starat se o prevenci rakoviny tlustého střeva.

V trávicím ústrojí kromě jiného posiluje i bakteriologickou rovnováhu. V lidovém léčitelství se používal také jako léčba zánětu spojivek (malá kapička medu kápnutá do oka), jako tradiční lék proti kašli i jako prostředek pro hojení kožních problémů. Med působí výborně i na pleť.

V kuchyni

Dlouhou dobu používali lidé med jako sladidlo, cukr předběhl dokonce o několik tisíc let. Pro oslazení nápojů či kaší je samozřejmě výborný dodnes. Ale nejen to, uplatní se v cukrařině i při pečení masa, v různých karí inspirovaných asijskou kuchyní či v dresinku na saláty.

Za jeden z nejlepších dezertů se dá považovat řecký bílý jogurt s medem a ořechy. Med báječně chutná i ve šlehaných dortových krémech, ať už máslových, či tvarohových. Sladíme jím müsli, mažeme ho na pečivo.

Včely na letišti

Hned dvě zlaté medaile získal med z produkce včelstev Letiště Václava Havla Praha v soutěži Český med 2017, vyhlašované každoročně Českým svazem včelařů. Praha se v roce 2011 připojila k evropským letištím, která využívají včelí biomonitoring.

„Máme šest včelstev, ta v letních měsících čítají zhruba 350 tisíc včel. Za rok vyprodukují bezmála 100 kg medu. Díky včelám, které létají v okruhu několika kilometrů a sbírají tak vzorky, můžeme chemickým rozborem medu a plástvového pylu získat údaje o přítomnosti nejrůznějších látek a následně zjistit zdroj možného znečištění životního prostředí, zejména ovzduší,“ vysvětluje princip biomonitoringu pomocí včelstev Roman Pacvoň z tiskového oddělení Letiště Praha.

Medové řezy
Suroviny na těsto: 500 g hladké mouky, 200 g rozpuštěné hery, 180 g cukru krystal, 3 lžíce medu, 2 vejce, 2 lžičky jedlé sody, lžíce mléka, po upečení sklenice tuzemákuNa ořechovou náplň: 400 g vlašských ořechů, 120 g másla, 80 g cukru, 3 lžíce meduNa krém: 1 a 1/2 hrnku mléka, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce solamylu, 100 g cukru krystal, 200 g másla, 1 citrón
Postup korpus: Z uvedených surovin vypracujeme těsto, ze kterého na pomoučeném válu vyválíme dvě placky na velikost plechu. Jednu placku upečeme potřenou náplní z ořechů, druhou upečeme samotnou (přibližně 15 minut na 180 °C).Náplň: V rozpuštěném másle orestujeme hrubě nasekané ořechy, přidáme cukr, med a prohřejeme. Náplní potřeme plát těsta a upečeme.Krém: Z mléka, mouky, solamylu a cukru uvaříme kaši. Necháme ji vychladnout, přidáme máslo a ušleháme hladký krém. Nakonec přimícháme šťávu z citrónu.Vychladlé placky polijeme tuzemákem. Holou placku potřeme krémem, navrch položíme placku s ořechovou krustou. Necháme v chladu uležet.
Krkovice v medu a hořčici
Suroviny maso: 1 kg vepřové krkovice, 4 lžíce dijonské hořčice, 120 g medu, 4 lžíce sójové omáčky, sůl, pepř černý mletýBramborové placky: 600 g den předem uvařených brambor, 150 g polohrubé mouky, 1 vejce, mléko, sůl, pepř, tuk na smažení (sádlo)Salát: 300 g červeného zelí, 1 lžíce strouhaného křenu se smetanou, červený vinný ocet, cukr, sůl, kmín
Postup: Z medu, dijonské hořčice, sójové omáčky, soli a pepře připravíme marinádu, kterou potřeme krkovici. Maso vložíme do pekáče a za občasného podlévání pečeme přiklopené přibližně hodinu při 160 °C.Předem uvařené, vychlazené brambory nastrouháme nahrubo, přidáme vejce, mouku, sůl a pepř a vypracujeme těsto, ze kterého vyválíme placku o tloušťce přibližně 1 cm. Z té pak vykrájíme kolečka a opečeme je na rozpáleném sádle.Červené zelí nakrájíme na nudličky, přidáme sůl, cukr, vinný ocet a kmín, promícháme. Nakonec přidáme strouhaný křen se smetanou.Pečeni nakrájíme na plátky a podáváme ji přelitou výpekem s bramborovými plackami a zelným salátem.
Losos s medem a limetkou
Suroviny: 800 g lososa – 4 filety, 20 g česneku, 1 limeta, 5 lžic olivového oleje, 5 lžic sójové omáčky, 5 lžic vody, 3 lžíce medu,1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru, 3 lístky máty, 4 stonky koriandru, 4 lístky bazalky
Postup: Na olivovém oleji lehce orestujeme česnek, který zakápneme medem, limetovou šťávou a sójovou omáčkou. Přidáme nastrouhaný zázvor a vodu. Takto připravenou omáčku necháme redukovat do zhoustnutí. Před podáváním do omáčky vložíme nasekané bylinky (máta, koriandr, bazalka).Porce ryby opečeme na rozpáleném oleji ze všech stran. Lososa podáváme s připravenou omáčkou a rýžovými nudlemi. Ty uvaříme, scedíme a orestujeme na sezamovém oleji. Při podávání posypeme orestovanými sezamovými semínky a rozsekanými arašídy.
Hruškovo jablečná bábovka
Suroviny: 150 g cukru krystal, 150 g medu, 3 vejce, 200 ml oleje, 1 lžička mleté skořice, 2 jablka, 2 hrušky, 400 polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, špetka soli
Postup: Z bílků ušleháme sníh. Žloutky, cukr, med a olej vyšleháme a promícháme se sněhem a s nastrouhanými jablky a hruškami. Přidáme skořici, a nakonec mouku promíchanou s práškem do pečiva.Těsto vlijeme do vymazané formy na bábovku (nebo do malých formiček) a pečeme 40 min. při 150 °C až 180 °C (podle zkušeností s troubou).

Reklama

Související témata:

Související články

Tři tipy na rychlé, lehké a chutné večeře

Začátkem roku se mnozí lidé snaží alespoň trochu odlehčit jídelníček. Nemusí jít přitom o nic složitého ani drastického. Podívejte se s námi na tři videa...

Vepřová panenka na čtyři způsoby

Libový sval, který se táhne podél páteře pašíka, v sobě ukrývá tisíc možností, jak se přeměnit v báječnou pochoutku. Pro návod na čtyři z nich jsme si zajeli...

Výběr článků

Načítám