Hlavní obsah

Fytoterapeutka Pavla Apostolaki: Příroda je náš pán

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jejím pracovním nástrojem jsou bylinky, cvičí jógu a nad problémy se naučila povznášet. Řeč je o fytoterapeutce a lektorce jógy Pavle Apostolaki, která žije a pracuje střídavě v Čechách, Řecku a v Turecku. V rozhovoru pro Novinky mimo jiné vysvětlila, co je fytoterapie a komu pomáhá.

Foto: archiv Pavly Apostolaki

Pavla Apostolaki je také lektorkou jógy.

Článek

Kromě dalších aktivit se věnujete fytoterapii. Jak byste tuto léčebnou metodu představila?

Jedná se o léčbu pomocí léčivých rostlin. Využívají se v ní masti, kapky, oleje, sirupy, čaje... Fytoterapeut je zkrátka odborník na léčivé rostliny. Má k tomu potřebné vzdělání, zná dokonale lidskou anatomii i reakce jednotlivých bylin v souvislosti s léky.

Když člověk vyhledá jeho služby, jak probíhá diagnóza zdravotních problémů?

Vše začne konzultací, při které dotyčný popíše své obtíže, fytoterapeut se ho doptá na další aspekty jeho zdravotního stavu - jaké užívá léky, co jí, jaký má životní styl a zaměstnání. A na základě tohoto komplexního rozhovoru, kdy terapeut pacienta zkoumá jako celek, navrhne bylinnou léčbu.

Tu je možné aplikovat na fyzické i psychické potíže?

Ano.

Lze bylinnou léčbu kombinovat s léky, které pacientovi předepíše lékař?

Ano, stává se, že přijde někdo, kdo bere léky, které nemůže vysadit. Právě proto musí být fytoterapeut odborníkem a znát interakci mezi jednotlivými bylinami a účinnými látkami v lécích.

Jak je to s těhotnými ženami? Je i pro ně fytoterapie vhodná?

Existuje speciální fytoterapie pro těhotné. Těmto ženám například nabízíme takový program, v jehož rámci užívají různé bylinky v jednotlivých fázích těhotenství. Pomůže jim to snadněji zvládnout toto období i porod. Některé bylinky zabraňují otokům, jiné připravují dělohu na porod. Poté následuje bylinná směs na šestinedělí.

Zmiňovala jste také životní styl a jídlo. Poradí fytoterapeut klientovi také s jídelníčkem, když v něm najde mezery?

Já to tak dělám, protože už Hippokrates říkal, že začátkem léčby má být úprava stravy, pohyb a poté léčivé byliny. Takže strava je naším lékem a lék je naší stravou.

Myslíte si, že je fytoterapie vhodná k léčbě nebo podpoře léčby jakékoliv choroby?

Tato metoda je velmi komplexní. Lze s ní účinně pracovat jak v rámci prevence, tak i při akutních onemocněních. Ať už mluvíme o těch lehčích, jako je nachlazení či chřipka, středně těžkých, jako je například zánět žaludku, nebo o těžkých chorobách, jako rakovina nebo autoimunitní onemocnění.

Když je řeč o prevenci. Spadají do ní také pravidelné jarní a podzimní detoxikační kúry?

Určitě ano.

V čem se od sebe liší jarní a podzimní detox?

Liší se ve složení bylin a v zaměření. Úkolem podzimní očistné kúry je připravit organismus na zimu, aby lépe odolal zimním neduhům, například virózám nebo zánětům dýchacích cest. Používá se například rakytník a jalovec. Celkově bylinky s vysokým obsahem vitaminu C.

Jarní detoxikační kúry čistí organismus po zimě a zbavují jej škodlivých látek i pozůstatků léků, včetně antibiotik a kortikoidů. Vnitřní orgány se zregenerují a zlepší svoji funkci. Často se také zredukují během zimy nabrané kilogramy a člověk pocítí více síly a vitality. Z bylin na jaře využíváme mimo jiné kopřivu či břízu.

Co všechno z těla při detoxikační kúře odchází ven?

Kolem nás je spousta škodlivých látek a toxinů — ve vzduchu, ve stravě i ve vodě. I když se snažíme žít zdravě, určité množství těchto škodlivých látek máme v těle. Zanášejí naše čisticí orgány, tedy játra a ledviny.

Jakmile jsou tyto orgány toxinů plné, přestávají správně pracovat a naše tělo se postupně otravuje zevnitř. Člověk je pak náchylnější k různým, i vážným, onemocněním.

Chodí za vámi klienti kvůli prevenci, nebo až když mají problém?

Bohužel se setkávám spíš s druhou variantou. Spousta lidí prevenci podceňuje. Dokud jim nic není, nenapadne je příliš o své zdraví pečovat. Přitom to je základ. Nikdo nechce onemocnět, a když tomu předchází, riziko se výrazně snižuje.

Dnes se každý vymlouvá na to, že nemá čas. Vlastně to často ani nejsou výmluvy. Máte nějaký tip, jak můžeme jednoduše a efektivně podporovat své zdraví?

Je jich spousta. Jak říkáte, záleží na čase a na tom, co komu vyhovuje. Příjemnou variantou je třeba odpočinek v Kneippových bylinných solích. K tomu si stačí napustit vanu, když přijdete z práce a máte všeho dost. Výborná je také masáž nohou, ideálně od někoho dalšího, ale může to zvládnout i každý sám.

Celý den se chodidla v botách mačkají, a tak je velmi příjemné a zdravé je večer uvolnit a stimulovat masáží jednotlivé akupresurní body, čímž se posiluje celý organismus. Pokud třeba sedíte u televize, můžete si prsty uvolnit také oddělovačem, který ženy používají při lakování nehtů.

Říká se, že by se člověk měl v daný okamžik vždy soustředit na to, co právě dělá, aby dosáhl maximálního efektu. Má smysl si masírovat chodidla a u toho být zabraná třeba do filmu?

Máte pravdu, že soustředění hraje velkou roli. Už Buddha říkal: Když jíte, jezte. Tato filozofie z jógy a buddhismu, kdy veškerou svoji energii a pozornost investujete do přítomného okamžiku, zaručuje stoprocentní efekt. Jakmile u toho člověk začne dělat něco jiného, účinek je rázem třeba třicetiprocentní.

Když už jsme se dostaly k józe, nelze nezmínit, že jste lektorkou. Jak je to s jógou a zdravím? V čem všem je přínosná?

Jóga má ohromný dar v tom, že je komplexní. Je účinná jak na fyzické tělo a svaly, například pomůže od bolesti zad, tak zároveň velmi posiluje psychiku. Lépe zvládáme stres, nebo ho dokonce úplně vymažeme ze svého života. Já mám na to ještě takovou šikovnou pomůcku.

Sem s ní.

Když mě něco naštve nebo zažívám nějaký dramatický okamžik, řeknu si: Bude pro mě tohle důležité i za 10 let? A na 99 procent si odpovím, že ne, takže nemá smysl se nad tím tolik rozčilovat.

Máte také nějaký jednoduchý návod na to, jak se dlouhodobě udržovat ve zdraví a dobré kondici?

Ano — žít v souladu s přírodou, respektovat její životní cyklus. Dnes lidé žijí v autech, kancelářích, jenže tam je vytvořeno umělé klima, které nerespektuje venkovní teplotu, denní světlo, slunce.

Setkání s Pavlou Apostolaki

V září a v říjnu proběhnou takzvané Antistresové pobyty s Pavlou Apostolaki, v rámci nichž se s fytoterapeutkou a lektorkou jógy zájemci setkají v Konstantinových Lázních. Zacvičí si jógu, dopřejí si lázeňské procedury a voňavou aromaterapii...

Tyto pobyty se konají v termínech 25. - 28. září a 15. - 18. října.

Člověk by měl například jíst podle ročních období, chodit na čerstvý vzduch... Příroda je náš pán a my jsme jen její součástí, i když si lidé myslí, že všechno řídí oni.

Reklama

Výběr článků

Načítám