Hlavní obsah

Andělé jsme všichni zdravotníci, říká vrchní sestra z pražské Bulovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šanov

Dita Jetýlková pracuje v pražské Fakultní nemocnici Bulovka 23 let. Původně nastoupila jako zdravotní sestra na hrudní chirurgii, po sloučení oddělení se nakonec dostala k pneumologii. Dnes je maminka tří dětí vrchní sestrou oddělení. Dosavadní práci Dity ocenil projekt Anděl mezi zdravotníky, jehož je finalistkou.

Andělé jsme všichni zdravotníci, říká vrchní sestra na BulovceVideo: Novinky

 
Článek

Dita se ve zdravotnictví pohybovala již od dětství. Obě její tety ve zdravotnictví pracovaly a Dita věděla, že se jednou bude chtít stát zdravotní sestřičkou. Obor hrudní chirurgie a pneumologie ji zajímal už od začátku.

Umělá inteligence dokáže rozeznat nemoci plic během pár sekund

Koktejl

„Hrudní chirurgie je strašně zajímavý obor, který je i operační. Dostávají se tam například pacienti se spontánním pneumotoraxem, to je věc, kdy zkolabuje plíce. Pacient k nám přijde a zjistí, že se mu do hrudníku musí zavést hadička. Je to šok, spousta lidí vůbec neví, že by se jim s plícemi mohlo něco takového stát, dojít k prasknutí plíce. Dotyčný se zadrénuje, když má štěstí, tak se potom hrudní drén vytáhne a pacient odejde domů. Když štěstí nemá, může se to opakovat a pak se to musí řešit operativně,“ vysvětluje.

Uplynulý rok byl náročný zejména z pohledu množství pacientů

Covid-19 podle ní práci na oddělení z hlediska pacientů příliš nezměnil, pacienti s dýchacími obtížemi jsou zde běžnou rutinou. Uplynulý rok byl především náročný z hlediska organizace a množství pacientů.

Foto: Novinky

Dita Jetýlková byla kolegy nominována do projektu Anděl mezi zdravotníky.

„Museli jsme oddělení přebudovat, vyčlenili jsme jedno oddělení jako covidové, které se dalo uzavřít. Museli jsme přeložit pacienty, připravit všechny pokoje, vybavit je jednorázovými pomůckami tak, aby personál, který už se oblékne a vstupuje do pokoje, měl všechno po ruce.“

Nominace na Anděla mezi zdravotníky si velmi cení. „Jsme všichni andělé, kdo tu dobu zažil v provozu ať už na ambulanci, nebo oddělení, a viděl, jaký to byl šrumec. Svoji práci neberu jako práci, je to věc poslání,“ dodává.

Po covidu měla pětadvacetiletá Zuzana potíže s dýcháním, pomohla jí až plicní rehabilitace

Žena

Finálový večer projektu Anděl mezi zdravotníky se uskuteční 28. srpna 2021 v Městském divadle Dr. J. Čížka v Náchodě od 20:00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám