Hlavní obsah

Domácí přípravky pro zdravou a krásnou pleť

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak jako si doma připravujeme svíčkovou, vlastní bujón nebo přepuštěné máslo, můžeme si podle jednoduchých receptur připravit i různé bylinkové vody a krémy. Vždyť dříve lidé přímých účinků bylin na pleť a tělo hojně využívali. Stačí jen znát typ své pleti, případně si určit problém, který chceme řešit – a podle toho vybrat bylinky.

Foto: Profimedia.cz

Bylinná kosmetika - měsíček lékařský

Článek

Ale pozor! Doma vyrobenou kosmetiku musíme uchovávat v chladu a temnu. Na rozdíl od té kupované se může rychle zkazit, měli bychom tedy dbát zvýšené opatrnosti, když ji nanášíme.

Ideální je používat vždy čisté špachtličky, tedy raději nenanášet ji rukou. Jakmile krém změní barvu, nebo se začnou jednotlivé složky oddělovat, musíme ho vyhodit. Jeho trvanlivost je zpravidla jeden měsíc. Proto je dobré připravovat minimální množství.

Bylin na výběr je opravdu mnoho, záleží jen na nás, pro kterou se rozhodneme. Každopádně ale získáme produkt bez konzervantů a budeme přesně vědět, co obsahuje. Nehledě na to, že takové přípravky nás vyjdou o mnoho levněji než kupované. A to už stojí za tu chvilku práce…

Bazalková voda

Pro suchou a citlivou pleť. Bazalka pleť zvláčňuje. Stačí deset listů bazalky, můžou se přidat i růžové okvětní plátky. Vhodíme je do vroucí vody a chvíli povaříme. Pak necháme patnáct minut louhovat a přecedíme. Voda vydrží asi pět dnů a používá se ráno a večer.

Peelingová maska z černuchy

Pro všechny typy pleti. Potřebujeme tři polévkové lžíce drcených semen černuchy, lžíci lněného oleje a dvě lžíce ovesných vloček.

Smícháme a směs naneseme na obličej. Vyhneme se okolí očí a jemně roztíráme, pokožku přitom chvíli masírujeme. Nakonec spláchneme vlažnou vodou.

Měsíčková mast

Pro aknózní pleť. Připravíme si hrníček sušených nebo čerstvých měsíčkových květů, které dáme macerovat do stejného množství kokosového oleje nebo lékařské vazelíny, případně čistého vyškvařeného vepřového sádla. Necháme louhovat nejméně deset dnů. Potom směs zahřejeme, nejlépe ve vodní lázni, a přecedíme, abychom získali mastnou složku bez zbytků rostlin.

Měsíčková mast zklidňuje kůži a zmírňuje nežádoucí kožní projevy.

Vody z lipového květu a rozmarýnu

Rozmarýn pomůže s akné, lípa harmonizuje. Pleťová voda z lípy je skvělá pro všechny typy pleti. Stáhne póry a zároveň vyživí sušší místa. Můžeme se jí osvěžovat i z rozprašovače. A příprava? Stačí přivést vodu k varu, stáhnout ji z plotny a chvilku počkat. Poté do ní vhodíme květy lípy (nebo pupeny). Patnáct minut louhujeme, pak vše přecedíme. Voda navíc zklidní pokožku a uvolní rysy.

Na rozšířené póry nebo akné vyzkoušejte rozmarýnovou vodu. Hrst rozmarýnu vhoďte do litru převařené horké vody a louhujte do druhého dne. Pak sceďte. Na pleť ji nanášejte kosmetickým tampónkem ráno a večer – kúra by měla trvat tři týdny. Ale nejlepší je opět rozprašovač. Stejně tak si můžeme připravit řebříčkovou vodu, i ta má stahující účinky. Pozor! Čerstvě připravená pleťová voda vydrží maximálně sedm dnů.

Bramborový zábal

Vypne a vybělí ruce. Výborný regenerační zábal na ruce si připravíme docela snadno ze dvou vařených brambor. Nastrouháme je (nebo rozmačkáme), přidáme jednu lžíci olivového, případně lněného oleje. Směs naneseme na ruce a necháme působit přibližně dvacet minut.

Brambory mají i bělicí schopnost, takže působí proti pigmentovým skvrnám. Rozkrojenou syrovou bramborou si můžeme také jemně masírovat obličej (přikládáme samozřejmě rozříznutou částí) – měla by zjemnit a vyhladit pleť.

Balzám z květů černohlávku

Proti oparům. Vezmeme hrst rozkvetlého čerstvého nebo sušeného černohlávku, zalijeme olivovým olejem extra virgin a nádobu ponoříme do horké vodní lázně. Necháme macerovat půl hodiny. Olej s bylinkami přecedíme přes plátýnko a čistý olej vrátíme do horké vodní lázně. Přidáme včelí vosk a necháme ho rozpustit.

Množstvím vosku regulujeme hustotu a tuhost balzámu.

Čím více vosku, tím je výsledný produkt tužší. Po rozpuštění vosku mastičku již jen přelijeme do připravených kelímků a necháme vychladnout. Nejlepší je začít mazat hned, jakmile ucítíme první svědění rtu (to bývá známkou, že se opar „klube“).

Břečťanová voda

Proti celulitidě. Příroda nabízí řadu bylin, které působí na tento úporný problém. Jednou z nich je i břečťan.

Vezmeme tři hrsti břečťanových listů, dáme do litru vody a patnáct minut povaříme, scedíme. Obklady napuštěné tímto odvarem přikládáme na postižené místo. Takto připravená voda vydrží v lednici přibližně sedm dnů.

Reklama

Související témata:

Související články

Pěstujeme bylinky

Není nad chleba s máslem posypaný čerstvě sklizenou pažitkou nebo džbán vody ovoněný meduňkou či mátou! Pokud vám ovšem zmiňované bylinky rostou někde u domu...

Tajemství léčivých účinků afrikánů

Aksamitník neboli afrikán bývá na zahrádkách oblíbený, protože jeho charakteristická vůně odpuzuje hmyz - mšice, molice, háďátka a jiné. Škůdce sice úplně...

Výběr článků

Načítám