Hlavní obsah

Letní bylinková lékárnička pomůže při pocení, po štípnutí hmyzem i s alergiemi

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naši předkové žili v daleko větším souladu s přírodou, proto není divu, že sledovali i to, jaké potíže člověka trápí v určitém ročním období, a hledali způsob, jak si pomoci. A my uděláme jen dobře, když se od nich přiučíme. Jaké byliny se hodí na neduhy spojené s létem a teplým počasím?

Foto: Profimedia.cz

Bylinné přípravky mohou řešit jak prevenci, tak akutní stav. Ilustrační foto

Článek

To, že nás v létě zlobí pocení, mykózy, pokožka spálená sluncem, ženy často močový měchýř a výtoky, nám potvrdí zdravý rozum i sami lékaři.

Ideální je, když se těmto problémům budeme snažit předejít. Bylinné přípravky ale mohou řešit jak prevenci, tak akutní stav. Zejména u potíží s močovým měchýřem a výtoky ovšem neváhejte ani s návštěvou lékaře, aby vyloučil možné komplikace…

Pohmožděniny a modřiny

Na pohmožděniny, modřiny i otoky jsou ideální známé a i v lékárnách dostupné bylinné masti připravené z kostivalu nebo olše, někdy zabere i olej z lopuchu nebo lnice. Tyto bylinky urychlují zahojení a mírní citlivost poraněného místa.

Močové cesty

V létě při koupání dost často dochází k nastuzení močových cest. Pro ten případ se hodí lichořeřišnice. Má silné antibakteriální účinky právě v močovém ústrojí a pomáhá v obranných procesech při nastuzení.

Bez problémů lze sehnat tinkturu, kterou můžeme užívat i preventivně, ale co si takhle zasadit i sazeničky – listy a květy lichořeřišnice moc dobře chutnají v letních salátech.

Štípance od komárů a kousavého hmyzu

Vyzkoušet můžete šťávu z jitrocele nebo sedmikrásky, která zmírňuje svědění a otok.

Stačí rozmělnit nebo rozmačkat listy mezi prsty a postižené místo potřít vzniklou šťávou, která působí protizánětlivě. Bylinkářka Jarmila Podhorná doporučuje na štípance grepový olej.

Růžové lístky nejsou jen pro okrasu, odvar z listů růže pomáhá při bodnutí a štípnutí hmyzem, zmírňuje otoky a působí chladivě. Sladká vůně růží zbavuje stresu. Podobně se dá použít i levandule, její silice dokonce hmyz odpuzují.

Výtoky

Kontryhel odstraní jak výtoky, tak pálení a svědění s tím spojené. Sedací koupel ze silného odvaru kontryhelu pomáhá s bílými a svědivými výtoky. Kromě toho rostlina celkově posiluje ženské orgány, je to i výborná prevence, ať už ve formě čaje, nebo tinktury z prodejen s bylinami a zdravou výživou.

Roste téměř sama, proto není problém ji pěstovat na zahrádkách. Je užitečná, a ještě vytváří okrasné dekorace.

Spáleniny od sluníčka

Zčervenalou kůži ochladí a zklidní šťáva z aloe vera, ale také obyčejný zelený nebo mátový čaj. Také heřmánkový výluh má zklidňující účinky.

Z bylinkových olejů je na spáleniny od slunce výborný olej z měsíčku nebo také olšová a heřmánková mast. Osvědčily se i syrové plátky brambor a bílý jogurt, obojí kůži příjemně zchladí.

Senná rýma a alergie

Tinktura z pupenů černého rybízu harmonizuje činnost žláz s vnitřní sekrecí, ale také působí proti alergiím, přecitlivělosti a senné rýmě.

Pocení nejen nohou

Výrazně ho sníží silný odvar z listů ořešáku. Při pravidelném omývání odstraňuje nejen pocení, ale i případný zápach.

Čeká vás výlet v parném dni? Potom si s sebou do termosky uvařte šalvějový čaj, který snižuje pocení celého těla. Důležité je lístky šalvěje tři minuty povařit – teprve tak má čaj ty správné účinky. Nálev můžeme použít i zevně – na nohy i podpaží.

Pokud se k pocení nohou přidají i plísně, použijte vývar z dubové kůry. A to na koupele i potírání nohou. Odstraňuje i pach. Při pravidelném použití může stejně jako šalvěj snížit i pocení v podpaží.

Tinktura na plíseň nohou od Jarmily Podhorné

Potřebujeme: 200 gramů šalvěje, 200 gramů tymiánu a 200 gramů vlaštovičníku, jeden litr francovky, ale může být i jiný alkohol. Čerstvé pokrájené byliny zalijeme alkoholem a necháme tři týdny louhovat. Potom scedíme a tekutinou potíráme nohy.

Když přidáme k jedné lžíci takto získaného výluhu tři lžíce osmiprocentního octa, získáme i přípravek, který pohlcuje pach nohou. Potíráme jím nejlépe na noc umyté nohy. Směs dost vysušuje, proto je dobré dle potřeby nohy promastit např. lanolínem.

Další bylinky
Gotu kola, letní regenerace organismu - pro léto se výborně hodí gotu kola (pupečník asijský), který harmonizuje nervový a žilní systém, sliznice, kůži. Pěstovat si ho můžete i doma v květináči.
Vlaštovičník zničí bradavice - jestli chceme zabojovat s bradavicí přírodní cestou, je nejlepší doba, protože od května do září kvete vlaštovičník velký, který najdeme na vlhčích místech kolem potoků, cest a rumištích.Když bylinu utrhneme, ze stonku vytéká oranžovožlutá tekutina, která opakovaným nanášením může pomoci likvidovat bradavice nebo kuří oka.
Agastache vrásčitá proti plísním - má antibakteriální, protiplísňové a protivirové účinky. Pěstuje se také pro své vonné silice. Listy můžeme použít sušené i čerstvé k dochucení čajů. Většinou se užívá jako nálev ze sušené kvetoucí natě. Listy jsou jedlé čerstvé i vařené, ale protože jsou příliš hrubé, hodí se spíš k ovonění jídla. Odvar se dá použít vně na omývání při plísních nehtů.
Bazalka nejen do salátů - čerstvé bazalkové listy jsou vhodné na opruzeniny, které vznikají, když se tělo zapotí. Stačí přiložit rozmixovanou bazalku na postižená místa. Můžete si z ní udělat i silný odvar a potřít si jím postiženou kůži.

Reklama

Související témata:

Související články

Sedm přírodních bojovníků proti alergii

Alergie jsou doslova znakem naší doby. Dokonce už každý čtvrtý člověk má nějaké příznaky související s tímto civilizačním onemocněním. V zápase s nimi mohou...

Top byliny pro krásnou hřívu

Vlasy jsou ozdobou každé ženy. A vlastně se dá napsat každé hlavy. Snad i proto existuje řada lidových rad, jak si vlasy vylepšit a vyživit. Které byliny našim...

Byliny, které pomohou s pročištěním střev

K nemocem jsme náchylnější, když máme oslabenou imunitu a psychiku. Tělo se potom snadněji stává kořistí virů, bakterií a parazitů. Imunita se také úzce váže...

Výběr článků

Načítám