Téma diet se prolíná celým jejím životem. „Dělala jsem léta chyby, protože jsem jedla nárazově a hodně, ale teď dodržuju snídani, oběd, večeři a mezitím i svačinky,” přiznává.

„Před představením jíst nemůžu, takže si s sebou vozím nakrájené jablko nebo hrušku a dám si je po hraní. Hruška je lepší, protože je zásaditá. Jinak jím ovoce hlavně dopoledne a na odpoledne si nakrájím okurku nebo papriku a chystám si malé porce šestkrát denně.“ Jídelníček jí ušili na míru výživoví poradci MUDr. Kateřina Cajthamlová a Petr Havlíček a jejich rady se herečka snaží dodržovat.

K tomu se však dopracovala až v posledních letech. „Stravovací systém, který mi dělá dobře, jsem už našla a vím, že je důležité se více poslouchat a zjistit, co tělu opravdu prospívá. Moje někdejší pokusy s dietami všeho druhu dnes už v podstatě vyprávím jako anekdoty.”

„Například rýžová dieta, kdy si člověk dal ráno zrníčko syrové rýže, druhý den dvě a tak to šlo až do 99 a pak zase zpátky a k tomu se jedla běžná strava. Ze syrové rýže se v žaludku měla vytvořit nestravitelná koule, takže člověk by pak neměl mít hlad a neměl by přibrat. Mně se to ale povedlo. Dobrá byla i historka s hubnoucími čaji, protože pak u mě byla kriminálka, že jsem obětí podvodu. Byly to obyčejné senesové listy.“

Špenátový krém je nejen chutný, ale také nás může rozesmát.

Špenátový krém je nejen chutný, ale také nás může rozesmát.

Pochoutkám neodolá

Na Českém rozhlasu Region uvádí s Patrikem Rozehnalem už jedenáctým rokem pořad Pochoutky na talíři. „Pozveme si nějakého vzácného hosta, pro kterého uvaří kuchař z vybrané vyhlášené restaurace. A tak se přitom dozvím lecjaké fígle a také získám nové zajímavé recepty. Baví mě kuchyně, která je gurmánská a zároveň zdravá. Ověřila jsem si, že i špičkoví kuchaři tvrdí, že nejzdravější je máslo a sádlo a že ztužené tuky jsou nezdravé. Vítězí tedy máslo, ale samozřejmě záleží na tom, v jaké míře je použijete.“

Kromě toho herečku před časem také oslovila Kuchařka podle pěti elementů, která vychází z tradiční čínské medicíny. „Pochopila jsem, že musí být v rovnováze to, co do našeho těla přináší chlad a teplo, sucho a vláhu atd. Také jsem si díky ní připomněla, jak jsou zdravé masové a zeleninový vývary, což věděly i naše babičky. Sama vím, že když si dám dobrý vývar, mám pak v žaludku jako v pokojíčku a nejzdravější je dát si ho k snídani.“

Naďa je přesvědčená, že chuťové i zdravotní požadavky jídelníčku lze skloubit.

Naďa je přesvědčená, že chuťové i zdravotní požadavky jídelníčku lze skloubit.

Jak na cholesterol

Přestože diety Naďa Konvalinková už nedrží, novinky sleduje se zájmem. „Teď přišel se zajímavou dietou Vašek Postránecký. Jmenuje se 5+2, protože pět dní v týdnu se jí jako by normálně a dva zbylé dny může žena sníst jen 500 kJ a muž 600 kJ. Tak se dá zhubnout docela bezbolestně, protože si to v týdnu můžete rozvrhnout třeba tak, že v úterý a v sobotu budete jíst málo a v ostatní dny tak, jak jste zvyklí.“

Také ví, co spolehlivě snižuje vysokou hladinu cholesterolu, s níž se potýkala před lety. „Hodnota se mi z 8,6 upravila na 6,2 a to díky každodennímu užívání lžíce lněného oleje přidaného do nějaké bílkoviny, což u mě je nejčastěji sójový jogurt. Kromě oleje do něj přidávám i trošku marmelády a různá semínka.“

Při natáčení pořadu VIP Prostřeno se herečka pustila do přípravy zdravých a dietních zelňáků.

Při natáčení pořadu VIP Prostřeno se herečka pustila do přípravy zdravých a dietních zelňáků.

Další radu, kterou dostala, se však ověřit teprve chystá. Dozvěděla se totiž, že na rozproudění lymfatického systému pomáhá, když se ve vodě povaří kousek kůry z melounu a pak se vývar vypije. „Chci to vyzkoušet, ale předtím kůru samozřejmě omyju houbičkou na nádobí a šťávou z citrónu, abych ji zbavila chemikálií.“

Herečka má také stále v malíku, jak počítat kalorie. „Měla jsem váhu a na ní jsem si nejdřív všechno vážila, ale teď už to mám v oku a zhruba vím, kolik kalorií obsahují různé porce jídla. Na většině výrobků je navíc energetická hodnota dnes už i napsaná. Důležité je jíst tak, aby nám jídlo prospívalo a zároveň přinášelo potěšení, a jsem přesvědčená o tom, že se to skloubit dá.“

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz: