Hlavní obsah

Johnny Depp: Vše co souvisí se slávou, bych ze svého života vyškrtl

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejpopulárnějších mužů Hollywoodu Johnny Depp zažívá po období, kdy se před třemi roky vrátil k bouřlivým rockovým začátkům, opět pohodu. Vychutnává nejen úspěch, který sklízí za roli geniálního vědce v nové akční sci-fi Transcendence, ale i svou novou lásku, herečku Amber Heardovou, se kterou je už od Vánoc zasnoubený. Média navíc nyní spekulují, že je Amber těhotná.

Foto: Reuters

Johnny Depp v Pekingu při premiéře svého filmu Transcedence.

Článek

Poznali se při natáčení romantického thrilleru Rumový deník na začátku roku 2011, v době, kdy se Johnny podle svých přátel choval jako utržený ze řetězu. Po čtrnácti letech opustil milovanou rodinu a vrátil se k letité kamarádce – láhvi.

„Po tak dlouhé době byl opět svobodný, nezadaný. Malebnou usedlost s vinohradem a s ní spojenou galskou idylu na jihu Francie nechal své francouzské přítelkyni Vanesse Paradisové a dětem. Vzal si jen sbírku svých klobouků a vrátil se do Hollywoodu, kde před lety jako hladem umírající neznámý muzikant začínal. Žil jako rocková hvězda, a to se vším všudy,“ přiznali jeho blízcí.

Foto: Profimedia.cz

Loni o Vánocích se padesátiletý Johnny Depp se sedmadvacetiletou Amber Heardovou zasnoubili.

Možná si touto životní změnou Johnny kompenzoval krizi středních let. Ta propukla údajně už v roce 2010, kdy ho jeho dvorní režisér Brit Tim Burton obsadil do fantasy Alenka v říši divů. Depp tehdy začal pít nepřiměřeně moc vína.

„Když totiž Johnny začne hrát, ponoří se do postavy celý, přijme ji za svou. Když pak přijde další role v postavě nezaměstnaného novináře, zhýralce a opilce, jako tomu bylo v Rumovém deníku, na průšvih je zaděláno. Pití bylo velkou měrou příčinou rozpadu jeho vztahu s Vanessou,“ tvrdili členové štábu.

Foto: Profimedia.cz

V dramatické sci-fi Transcendence se představí v roli geniálního vědce Williho Castera.

Dnes už ale Johnnyho jeho démoni, se kterými bojoval i v hororu Temné stíny (2012), opustili. Loni se ve westernu The Lone Ranger vžil do úplně jiné role – a to odvážného indiánského bojovníka. „Byl pro mě silnou inspirací. Jako čestný člověk se snaží napravit to, co v mládí pokazil. A je pořád úplně střízlivý,“ poznamenal s úsměvem Johnny .

Podobně spokojený je i se svou nejnovější a pro něho atypickou rolí v Transcendenci. Jako úspěšný vědec Will Caster, na něhož jeho odpůrci spáchají atentát, spojí svou mysl s počítačem a s nekonečným vesmírem umělé inteligence. Revoluční experiment mu poskytne sílu a moc daleko za hranicemi těch nejdivočejších snů. „Scénář Johnnyho okamžitě oslovil. Dal mu příležitost vyzkoušet si další roli balancující na ostří nože mezi dobrem a zlem, on mu zase dokázal vdechnout nový život. V roli je naprosto skvělý,“ říká novopečený režisér a oscarový kameraman Wally Pfister.

Foto: Profimedia.cz

Vyšinutého Kloboučníka si střihl v Burtonově fantasy Alenka v říši divů.

A co říká Depp? „Na postavě mě zaujalo to, že Will je sice geniální vědec, ale přitom obyčejný chlapík, který každé ráno luští křížovky a miluje svou ženu. Chce původně svým výzkumem konat dobro, když ale získá přílišnou moc, dostane se zcela mimo kontrolu. Stane se z něho něco jako mechanický bůh a brzy začne být pozdě s tím něco dělat,“ vysvětluje populární rodák z Kentucky.

Film byl pro Johnnyho zajímavý i z jiného úhlu – sám totiž prohlašuje, že je absolutní technický antitalent. „Jsem chlapík ze staré školy, kde jsme si o počítačích mohli nechat jen zdát. A přeměnit se v technického poloboha bylo ode mě přinejmenším hodně odvážné,“ směje se.

Foto: Warner Bros

V Temných stínech Tima Burtona se představil v roli upíra Barnabase Collinse.

I tuto pro něho nezvyklou roli tedy Depp zvládl opět na výbornou. Je téměř neuvěřitelné, co dokázal, když si v kostce zopakujeme jeho dětství. Je nejmladší ze čtyř dětí číšnice a stavebního inženýra a během jeho dorůstání se nejméně dvacetkrát stěhovali. Na Floridě, než si otec našel práci, žili v motelu, Johnnymu bylo v té době sedm.

Problémy, které rodinu pronásledovaly, nesl velice těžce. Ještě dnes jsou na jeho těle viditelné jizvy po noži, když se ze zoufalství nad neutěšenou situací řezal. Kouřit začal ve dvanácti, ve třinácti přišel o panictví, s drogami začal ve čtrnácti. V patnácti letech odešel ze střední školy a přidal se k punkrockové kapele The Kids.

„Moje tělo je jako průvodce mého života. Je to stejné jako s tetováním, které si na svých zastávkách po moři dělali námořníci,“ poznamenal nedávno Johnny, který si ke svým jizvám přidal asi třináct tetování. Na pravém bicepsu jim vévodí profil indiánského náčelníka kmene Čerokíů, ze kterého pocházela jeho prababička.

Není divu, že ho výstřednosti provázely celý život. Přesto mu ale nikdo neupře jeho vynikající herecké kvality, které v něm už před lety objevil už zmíněný Tim Burton, když si ho v roce 1990 vybral pro Střihorukého Edwarda. „Od samého začátku jsem chtěl točit jen zajímavé filmy, jako herec jsem vždycky chtěl postavu, nad kterou jsem se mohl zamyslet při natáčení i čtení scénáře a mohl ji pomáhat vytvářet.“

A jistě si vedl víc než dobře, žádné tvůrce nikdy nezklamal. „Všechno, co jako herec dělá, je na sto procent. Pro každou postavu, kterou si vybere, má od začátku zvláštní nadšení, vášeň, touhu, zanícení. Zvolí jen takovou, o které ví, že u ní může pořádně popustit uzdu fantazii,“ shodují se unisono všichni, kteří kdy s Johnnym Deppem natáčeli.

Všechno včetně jeho zasnoubení nyní nasvědčuje tomu, že se padesátiletý herec vyrovnal i se svým osobním životem. Atraktivní herečka a modelka z Texasu má pro něj kromě nadání a krásy další velké plus. Má ráda jeho děti – čtrnáctiletou Lilly Rose a dvanáctiletého Johna Jacka. A náklonnost je naštěstí vzájemná.

Johnny s ní chce žít pokud možno co nejdál od světel kamer a říká: „Většinu své kariéry jsem dělal všechno pro to, abych se nestal hvězdou, od prázdné slávy jsem vždycky utíkal. I dnes, kdybych si mohl vybrat, bych určitě všechno, co souvisí se slávou, ze svého života vyškrtl. Na tom se nic nezměnilo ani teď, když mám spousty peněz. Jediné, o co mi v životě opravdu jde, je, abych mohl dál dělat dobré filmy a aby moje děti byly šťastné,“ končí Johnny Depp.

Reklama

Související témata:

Související články

Mentalista Simon Baker: Byla radost Patricka hrát

I když má každý rok nový film, jméno si Simon Baker udělal především v americkém krimiseriálu Mentalista, který se vysílá už pět let. V hlavní roli Patricka...

Výběr článků

Načítám