Hlavní obsah

Benedict Cumberbatch: Ženy ve mně vidí jen Sherlocka Holmese

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Než se před třemi roky objevil na obrazovce v hlavní roli netradičně pojatého detektivního seriálu BBC Sherlock, málokdo tušil, jak moc je londýnský rodák Benedict Cumberbatch populární v celém britském království. Okamžitě si ho také všimli v Hollywoodu a dnes patří i tam mezi nejžádanější herce.

Foto: Profimedia.cz

Jako Sherlock Holmes spolupracoval s dr. Watsonem, rovněž velmi úspěšným kolegou, anglickým hercem Martinem Freemanem (vlevo).

Článek

Zahrál si i v dramatu 12 let v řetězech, který byl v březnu oceněn soškou Oscara za nejlepší film.

Za fenomenální ztvárnění Sherlocka dostal doma prestižní Národní televizní cenu 2014 za nejlepšího televizního detektiva a další ocenění jistě přijdou. Jeho Sherlock vyvolal doslova seriálovou horečku nejprve v Británii, později po celém světě.

„Neskromně jsem doufal, že ho stejně přijmou diváci i jinde v Evropě, o Americe jsem si nebyl tak jist, ale vyšlo to i tam, mám z toho radost,“ přiznává Benedict. „Úspěch Sherlocka je v tom, že si ho oblíbili lidé, kterým to pálí a mají vybraný vkus. Ocení, že při řešení případů máme s dr. Watsonem propracovaný úplně každý detail, líbí se jim složitost postavy a rozumějí jejímu humoru,“ vysvětluje úspěch svého detektiva viktoriánské éry sedmatřicetiletý Angličan.

Sherlock, Spielberg, Hobit... Pokaždý je jiný

Jako první rozpoznal Benedictovy herecké kvality za oceánem Steven Spielberg, který si ho vybral pro válečné drama Válečný kůň (2011). A od chvíle, kdy namluvil ve všech dílech nové fantasy Hobit strašlivého draka Šmaka, se stal světovou hvězdou a je na roztrhání.

Jen loni se představil celkem v šesti filmech. Každá z rolí byla úplně jiná, v každé z nich měl jiný účes, jiný přízvuk a představil jiný druh svého talentu.

Třeba v dramatu 12 let v řetězech je to uhlazený Jižan William Ford, který zachází slušně i s otroky. Benedict v něm předvedl obdivuhodný řečnický talent, když jako baptistický farář předčítá nahlas z bible celé pasáže. Podle kritiků je schopný přečíst od A až do Z telefonní seznam tak, aby nikoho nenudil.

V dalším dramatu, Blízko od sebe, se zase představil jako Malý Charles, ne zrovna nejbystřejší člen rodiny, ale zároveň jako něžný a poetický milenec, který krásně zpívá i hraje na klavír.

Foto: Profimedia.cz

Jako Malý Charles v dramatu Blízko od sebe předvedl i své muzikantské kvality. Na snímku s americkou herečkou Jullianne Nicholsonovou.

Sám Benedict ale nejraději zmiňuje svého bídáka Khana v kultovním Star Treku: Do temnoty a draka Šmaka z Hobita.

Hraje hlasem

„Režisér J. J. Abrams, mistr sci-fi, přesně odhadl, jak mě obsadit, a bídák, to je momentálně moje. Ještě víc se mi líbil drak z Hobita, toho jsem si ale musel vybojovat. Režisér Peter Jackson měl se mnou totiž jiný záměr a pořád mi opakoval, že mám na víc a že by mě raději viděl v akčnější postavě, já jsem ale trval na tom, že drak je to jediné, co si v jeho fantasy toužím zahrát,“ vzpomíná.

Je to pro mě novinka, že se líbím, lichotí mi to, ale teprve se s tím musím naučit žít.

„Mně samotnému nedošlo, jak moc bude právě tato role náročná. Jen najít polohu hlasu pro toto agresivní monstrum bylo nesmírně složité. Naučit se tu strašně komplikovanou řeč bych bez výborné hlasové trenérky jistě nezvládl. Musel jsem neustále sledovat počítačovou animaci, od probouzení až po řádění tohoto hrozného stvoření. Bylo to ale velice vzrušující a jsem rád, že jsem nezklamal,“ pyšní se atraktivní Angličan.

Se svými kudrlinami do rezava a protáhlým obličejem nevypadá sice jako typický hollywoodský sex symbol, přesto si získal ohromné množství obdivovatelek po celém světě.

„Je to pro mě novinka, že se líbím, lichotí mi to, ale teprve se s tím musím naučit žít. Když se na sebe podívám do zrcadla a vidím na sobě všechny ty nedostatky, upřímně se ale divím, že se do mě někdo může zcvoknout,“ směje se.

Významní předci

I když není sir, je Benedict daleko víc nóbl, než se může zdát. Vyrostl v Kensingtonu, v západním Londýně. Chodil na britskou internátní chlapeckou školu Harrow, kde je roční poplatek 32 160 liber ročně, což je přes milión českých korun. A i když už dal desítky rozhovorů, nikdy neprozradil, že jeho rodina léta patří do velice význačných společenských kruhů.

Už v roce 1934 britské Timesy zeširoka psaly o svatbě jeho dědečka, Henryho Carltona Cumberbatche, velitele ponorky vyznamenaného v obou světových válkách. Na tu dobu nezvykle dopodrobna popsaly i nevěstiny svatební šaty, kytici a účes i úplný seznam hostů. Nevynechaly ani to, že ženich bezvadně střílí puškou, je výborný veslař a tenisový hráč a má silné osobní kouzlo.

Možná Benedict, který má výbornou fyzičku, právě po něm podědil i lásku k takovým sportům, jako je paragliding či skydiving. Za zmínku jistě stojí i jeho pradědeček Henry Alfred Cumberbatch, který byl britským konzulem v turecké Smyrně a protestoval proti obchodu s otroky v té době v té oblasti.

Na pradědečka jsem si jistě vzpomněl při natáčení 12 let v řetězech, proto jsem také vzal roli hodného otrokáře.

V roce 1872 byl potom, co poskytoval přístřešek otrokům na britském konzulátě, suspendován. A tak ačkoliv by tedy mohl být na oba své předky pyšný, nemá Benedict rád, když se o tom mluví.

„Na pradědečka jsem si jistě vzpomněl při natáčení 12 let v řetězech, proto jsem také vzal roli hodného otrokáře. Jinak si ale myslím, že dnes zajímá posluchače a diváky něco zcela jiného,“ konstatuje Benedict.

Sláva dělá život složitějším

Z poznámek jeho přátel je vidět, jak moc si herce váží. „Benedict je nesmírně inteligentní, o to složitější je pro něho vyrovnat se s banalitami nutnými v rozhovorech pro šoubyznys. I proto si dal, a nejen vzhledem ke své dlouhé hlavě, přezdívku Shergar, podle jména vítězného irského závodního koně z Derby 1981,“ prozrazují. A co říká Benedict na nečekanou slávu?

„Dělá život složitějším i při vybírání partnerky,“ svěřuje se, i když si na milostný život nemůže stěžovat. „Problém je v tom, že ženy ve mně vidí buď Sherlocka Holmese, anebo další z mých postav, ale v podstatě o mně nic nevědí. Moje nevlastní sestra říká, že bych měl mít někoho mimo šoubyznys, někoho, kdo by byl pro mě pevnou základnou v době, kdy se musím věnovat kariéře, a myslím, že má pravdu.“

Rodiče ze mě chtěli mít právníka, ne herce, což je podle nich povolání velice nejisté.

Největší radost ze svého úspěchu má kvůli rodičům. Oba herci - otec, známý pod jménem Timothy Carlton, a matka Wanda Venthamová - zdaleka nezažili takovou kariéru jako syn. „Bylo to ale kvůli mně. Matka brala role v komerčně úspěšných filmech jen proto, aby bylo dost peněz na moje vzdělání. Chtěli ze mě mít právníka, ne herce, což je podle nich povolání velice nejisté.“ Když se Benedict rozhodl studovat drama na univerzitě v Manchesteru, byli nešťastní.

Nakonec se ale otec přišel podívat na jeho univerzitní produkci Amadea, kde hrál Salieriho. „Když jsme se loučili po představení, táta mi řekl: Jsi daleko lepší, než jsem byl já a než kdy budu. Myslím, že se tím klidně můžeš v budoucnu živit. V tu chvíli jsem se radostí rozbrečel. Od toho momentu jsem věděl, že když jsem dostal jeho po žehnání, mám na to,“ končí úspěšný Benedict Cumberbatch.

Reklama

Související články

Mentalista Simon Baker: Byla radost Patricka hrát

I když má každý rok nový film, jméno si Simon Baker udělal především v americkém krimiseriálu Mentalista, který se vysílá už pět let. V hlavní roli Patricka...

Výběr článků

Načítám