Hlavní obsah

Žena kojila své dcery do sedmi a čtyř let, nyní k tomu vybízí i další matky

Novinky, das

Dnes dvaatřicetiletá svobodná matka Sophie Mei Lanová kojila své dcery až do loňského roku, a to i na veřejnosti, kdy starší z nich bylo sedm a mladší čtyři roky. Přestože se neustále setkávala s odsuzujícími komentáři ve společnosti, sama kojení školáků považuje za něco naprosto přirozeného a ráda by zbourala toto společenské stigma.

Matka kojila své dcery do věku čtyř a sedmi let i na veřejnostiVideo: Caters News/Sophie Mei Lan, Novinky/AP

 
Článek

„Samozřejmě, když dcery stárly, připadala jsem si při kojení na veřejnosti stále trapněji, ale vždy jsem si řekla, co mi je do lidí. Mnozí za tím vidí jen sexuální podtext, což je nesmysl. Kojení je zcela přirozené,“ svěřila se Daily Mailu Sophie Mei.

Postupně si sice uvědomila, že s kojením bude muset brzy skoncovat, ale ve skutečnosti vůbec neměla tušení, jak dcery od svého prsu odstavit. Věděla jen, že k tomu musí dojít u obou dcer najednou, aby to zafungovalo.

Nakonec k tomu došlo v loňském roce po nepříjemném rozchodu s partnerem, otcem dívek. „Jak dcery začaly chodit ke svému otci, nemohla jsem kojit každý den a zcela přirozeně tedy došlo k ukončení jejich kojení,“ vysvětluje Sophie Mei.

Zamilovaly se do sebe, díky domácímu inseminačnímu setu obě otěhotněly

Vztahy a sex

Dnes by ale ráda povzbudila i další ženy, aby kojily co možná nejdéle a aby se nebály kojit i předškoláky či školáky. Přestože to mnozí lidé odsuzují, je to jejich rozhodnutí, na které mají právo.

„Snažila jsem se k tomuto tématu nalézt co nejvíce odborných informací, včetně nejrůznějších vědeckých výzkumů, a zjistila jsem, že přirozený věk pro odstavení dítěte od prsu je ve skutečnosti až v okamžiku, kdy dětem začne růst trvalý chrup. Není tedy pravda, že se tak musí stát v batolecím věku,“ upozorňuje.

Hanka Fifková: Je skutečně normální kojit na veřejnosti?

Děti

Závěrem ještě Lanová zmiňuje fakt, že kojení svých dcer až do školního věku pro ni znamenalo značnou finanční úsporu. Zároveň za velké pozitivum považuje i skutečně hluboké propojení se svými dcerami.

Reklama

Související témata:

Související články

Když je kojení problém

Většina žen touží své děti kojit, ale ne vždy to jde bez problémů. Některé se nemohou rozkojit vůbec, jiné bolí bradavky tak silně, že při každém přisátí...

Výběr článků

Načítám