Hlavní obsah

Proces osvojení dítěte trvá i několik let. Přednost mají manželé a ti, kteří nehledí na etnikum

Odborníci se shodnou, že pro každé dítě je nejlepší vyrůstat v rodině, mít její péči a zázemí. Přesto je v ústavní péči kolem osmi tisíc dětí. Samozřejmě ne u všech těchto dětí je možná adopce, nicméně i tam, kde možnost je, často u nás vše zdržuje zdlouhavý proces osvojení.

Foto: Profimedia.cz

Pro každé dítě je nejlepší vyrůstat v rodině.

Článek

O adopci, a tedy osvojení dítěte, u nás žádá každým rokem kolem 500 žadatelů. Například v loňském roce bylo osvojeno 312 dětí. Mnozí lidé si tak musí na vyřízení žádosti počkat déle než rok.

Délka doby čekání na osvojení dítěte se odvíjí od konkrétní situace v kraji. Ovlivňuje ji počet dětí, které jsou nahlášené jako vhodné pro svěření do náhradní rodinné péče, a počet žadatelů zařazených do evidence.

„Doba přijetí dítěte se samozřejmě odvíjí také od představ žadatelů. Někde jde o celkem rychlý proces, do jednoho roku, v případech, kdy je rodina ochotna osvojit dítě romského etnika, může ho dostat do péče takřka okamžitě. V jiných případech žadatelé čekají v řádu let," vysvětluje Věduna Bubleová, ředitelka Střediska náhradní rodinné péče.

Pěstounka Lenka Cingrošová: Miminko ke zdravému vývoji potřebuje milující náruč

Děti

Velmi dlouho na osvojení dítěte často čekají žadatelé bez partnera. Česká legislativa sice umožňuje, že žádost může podat i samostatná žena nebo muž, ale přednost obvykle dostávají manželské páry, jelikož jsou vnímány jako ty, které dítěti mohou vytvořit ideální rodinný model.

Adopce versus pěstounská péče

Při adopci (osvojení) přijímají manželé či jednotlivci z hlediska práva dítě za vlastní a získávají plnou rodičovskou zodpovědnost. Osvojením vzniká mezi osvojitelem a osvojencem vztah jako mezi rodičem a dítětem, rovněž tak vzniká vztah příbuzenský k ostatním členům rodiny osvojitele.

Veškerá vzájemná práva a povinnosti mezi osvojencem a jeho původní rodinou osvojením zanikají.

Osvojitelé jsou ze zákona zapsáni do matriky – knihy narození.

Pěstounka se postarala už o 11 dětí. Vděčnost nečekám

Domácí

V případě pěstounské péče se jedná o státem podporovanou formu náhradní rodinné péče, ve které pěstoun o dítě osobně pečuje a je zodpovědný za jeho výchovu.

Z právního hlediska ale mezi pěstounem a dítětem nevzniká takový poměr, jaký je mezi rodiči a dítětem, tak jak je tomu v případě osvojení. Pěstoun má právo zastupovat dítě a spravovat jeho záležitosti jen v běžných věcech a nemá vyživovací povinnost k dítěti.

Kde hledat informace

„Často se setkáváme s tím, že lidé, kteří vážně zvažují adopci nebo přemýšlí o pěstounství, nemají dostatek informací a nevědí, jak se k přehledně zpracovaným a průběžně aktualizovaným informacím dostat,” vysvětluje Terezie Sverdlinová, ředitelka Nadace Terezy Maxové dětem.

I z tohoto důvodu vznikla ve spolupráci Nadace Terezy Maxové dětem a Střediska náhradní rodinné péče webová stránka  www.adopce.com, kde zájemci o adopci i pěstounskou péči naleznou veškeré informace.

Když děti z dětského domova bydlí se studenty

Styl

„Naleznete zde vše potřebné, včetně kontaktů, doporučení či poradny. V případě, že nějaký specifický dotaz web nezodpoví, projekt nabízí i telefonní linku s odborníkem, který ochotně poradí. Věříme, že tento projekt pomůže mnoha dětem,” dodává Terezie Sverdlinová.

Reklama

Související články

Rodiče na pár měsíců

„Za pár dní si jedeme pro další,“ pověděl mi do telefonu Pavel Rakouš, když jsem se s ním domlouval na rozhovoru. Měl tím na mysli další dítě. Za tři roky se...

Z dětského domova ke královské rodině

Cesta ke štěstí? Tak by se dal nazvat životní příběh devatenáctiletého Lukáše Kotlára, který dokazuje, že ani dětský domov a romská národnost nemusí být...

Výběr článků

Načítám