Hlavní obsah

Poradna: Problémy s přechodem dítěte na druhý stupeň základní školy

Novinky, Iva Kyselá, terapeutka z Akademie rodičovství

Vstup na druhý stupeň základní školy může být pro mnohé děti velmi náročný. Místo jedné učitelky mají na každý předmět jiného učitele, zároveň i učení začíná být náročnější. Adaptace na nové prostředí tak může trvat déle.

Foto: Profimedia.cz

Adaptace na nové prostředí některým dětem trvá měsíce.

Článek
Dcera od září nastoupila do šesté třídy na novou školu, protože ta předchozí měla jen 1. stupeň. Bohužel od té doby má neustále problémy. Učitelé si stěžují na její chování - vyrušuje, nesoustředí se, ruší prý i ostatní, neplní si školní povinnosti. Učitelé chtějí, abych to s ní řešila já. Jenže dcera mi tvrdí, že když už se o hodině s někým baví, tak jen kvůli probírané látce. Nedokážu tedy sama posoudit, kde je pravda. Vím jen to, že i ostatní děti, které s ní také přestoupily, si byly stěžovat u své předchozí učitelky, že jsou na ně na téhle škole zlí...

Škola teprve začala a někteří rodiče už řeší nechuť dětí do ní jít, připravovat se. Když dcera přešla do jiné školy, i když se těšila, stejně nevěděla, co ji čeká. Má srovnání jen s tím, co zažila - tedy se školou, do které chodila. A mohou přijít okamžiky, ve kterých jí dobře nebude.

Adaptace na nové prostředí některým dětem trvá měsíce a projevem může být to, co popisujete. Nesoustředění, upoutávání pozornosti, zapomínání úkolů a někdy i naschvály. V hloubi duše dítě může věřit, že tímto chováním si zajistí nějakou změnu. Bohužel, nejčastěji si dítě vyslouží nálepku „vyrušuje, zlobí”. Dá dost práce se jí zbavit. A často se o to i dítě přestane snažit a chová se přesně podle nálepky.

Obvykle, když se dá dětem prostor bez tlaku na výkon, tak se vytvoří prostor pro změnu. Dcera si najde cestu k učitelům, zvykne si na jiný přístup a stane se sebejistější. Zmizí její strachy a rizika a může se zase volně zapojit.

Nabídněte jí svou podporu, ve vztahu ke škole a k plnění povinností. Není to o tom, že to budete řešit za ni, ale pravděpodobně si sama řekne, jak jí můžete být nápomocna.

Vyšší stupeň je pro hodně dětí náročný, mají na každý předmět jiného učitele, se kterým si vytvářejí vztah a je po nich vyžadováno více přípravy do školy. Z toho může plynout postesknutí po učitelce z předcházející školy.

Přechod na vyšší stupeň školy je téměř přechodovým rituálem směrem k pubertě = k větší potřebě samostatnosti a vzdoru proti autoritám. I u dcery to může být s počínající pubertou propojeno.

Zkuste si odpovědět na mé otázky, mohou vás inspirovat

  • Jak máte školu s dcerou domluvenou? Co je jenom její zodpovědnost a v čem ji kontrolujete?
  • Cílem je, aby se o celou školní přípravu postupně starala sama. Pokud to tak dosud není, můžete se s ní domluvit, v čem potřebuje pomoc od vás a co si zvládne sama převzít. 
  • Povídejte si o škole: Jaké má nové kamarádky? Co se jí na nich líbí? Za co je obdivuje? Který učitel je oblíbený? Čím si to vysvětluje? Který je úplně nejprotivnější? Co dělá? 
  • Kdyby nemusela chodit do školy, co by dělala místo toho? Jaká škola by se jí líbila?

Smyslem otázek je zdůraznit zájem o dceru a vytvoření prostoru pro povídání a důvěru mezi vámi.

Moc vám přeji, aby se vám nový školní rok podařil nastavit tak, aby dcera pocítila trochu motivace a radosti k učení. Pokud si nebudete vědět rady, v Akademii rodičovství máme semináře pro rodiče, ve kterých se dozví, jak děti motivovat k učení.

Akademie rodičovství

Soukromá rodinná poradna, která pomáhá všem členům rodiny. Rodičům odlehčit od starostí a nejistot v jejich rodičovské roli, partnerům i jednotlivcům v jejich různorodých životních situacích, dětem s jejich dospíváním. Sdružuje odborníky, kteří rádi pomohou.

Vytváří a realizuje kurzy i semináře pro rodiče, individuální poradenství a konzultace, rodinnou terapii. Více na Akademie rodičovství.

Trápí vás jiné téma spjaté s výchovou dítěte, rodinnými vztahy či závislostí? Poraďte se s našimi odborníky. Své příběhy a otázky nám posílejte na: zenaporadna@seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Jak na agresivitu u čtyřletého syna

Kolem čtyř let věku nastává vývojová fáze cesty k vlastní individualizaci. Nervová soustava dítěte ještě není zcela vyzrálá, proto reakce dítěte nejsou vždy...

Výběr článků

Načítám