Hlavní obsah

Pětiměsíční holčičce s postcovidovým syndromem zmodraly končetiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když pětiměsíční Američanka Madelyn Grantová prodělala covid s lehčím průběhem, rodičům se značně ulevilo. Bohužel ne na dlouho. Krátce poté, co Madelyn nastoupila do jeslí, matce, která pracuje jako zdravotní sestra, volala vyděšená učitelka, že se s dívkou něco děje. Holčičce totiž začaly modrat ruce a nohy.

Pětiměsíční holčičce zmodraly ruce a nohy po prodělaném coviduVideo: Novinky/AP

 
Článek

Kromě modrých rukou a nohou měla Madelyn i velmi zrychlený dech.

„Když jsem v jesličkách uviděla Madelyn, strašně mě to vyděsilo. Jako matka jsem se zděsila, ale instinkt zdravotní sestry mi napověděl, že se Madelyn nedostává kyslík,” svěřila se agentuře AP Lauren Grantová, která své dceři okamžitě zavolala záchranku. Ta holčičku neprodleně odvezla na dětskou kliniku v Clevelandu.

Testy odhalily zánět v srdíčku a zrychlený tep. „Normální tepová frekvence dětí se pohybuje kolem 100 tepů za minutu v klidu. Madelyn ale měla 200 tepů za minutu a v jeden okamžik dokonce 260 tepů za minutu. I z tohoto důvodu byla okamžitě převezena na jednotku intenzivní péče (JIP),” popsala lékařka Heather Danielsová, specialistka na infekční onemocnění dětské kliniky.

Desítky dětí, které prodělaly covid, zasáhl zánětlivý syndrom, říká primář pediatrie

Koronavirus

Lékaři konstatovali, že se jedná o postcovidový syndrom nazývaný také Syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi (PIMS), který se u dětí nejčastěji objevuje dva až čtyři týdny po prodělaném covidu, a to i v případě bezpříznakového průběhu.

„Jedná se o reakci organismu na předchozí infekci, která způsobí, že se v těle rozběhne hned několik zánětlivých reakcí,” upozornila Danielsová.

Prvními varovnými signály jsou několikadenní horečka, otoky očních víček, zarudnutí očí, nevysvětlitelná vyrážka či bolesti břicha nebo na hrudi, zrychlené dýchání a průjem. Může ale také dojít k poškození funkce některého z orgánů, včetně srdečního svalu, což se stalo Madelyn.

Lékaři dívce okamžitě podali kortikosteroidy a protilátkovou terapii, díky čemuž se po 24 hodinách začal stav dítěte zlepšovat. Po deseti dnech v nemocnici byla Madelyn propuštěna do domácí péče.

Lékař z Motola: Vážně nemocné děti mají šanci se po covidu zcela vyléčit

Koronavirus

„Měli jsme v podstatě štěstí, protože léčba u Madelyn zafungovala a nemusela být připojena k ventilátoru, což se u dětí s tímto syndromem také občas stane. Podle lékařů to bylo dáno i včasnou diagnostikou,” poznamenala Grantová.

Grantovi nyní nabádají i ostatní rodiče k obezřetnosti, zvlášť pokud vědí, že jejich děti prodělaly v nedávné době covid. Podcenění prvotních příznaků se nemusí vyplatit.

„I když většina dětí s PIMS se poměrně brzy uzdraví a následně se jim daří dobře, tím, že se jedná stále o nové onemocnění, nikdo si není jistý, zda se v budoucnu neobjeví nějaké další důsledky,” uzavřela lékařka Danielsová.

Reklama

Související články

Přibývá nakažených rodiček i dětí

Epidemická situace zhoustla v celé České republice, nejen v náchodské a trutnovské nemocnici nebo v Karlovarském kraji. Lůžka docházejí napříč Českou...

Výběr článků

Načítám