Hlavní obsah

O čem by se dětem nemělo nikdy lhát

Novinky, Bohumila Kunertová, das

Lhát se nemá, slýcháme už odmala, a to samé učíme i své děti. Přesto se mnohdy sami lhaní vůči svým dětem dopouštíme. I když jde převážně o nevinné lži, ne vždy se lhaní vyplácí. Kdy je lepší říct pravdu a kdy milosrdná lež nevadí?

Foto: Profimedia.cz

Kdo ve skutečnosti nosí dárky? Santa, Ježíšek, nebo někdo úplně jiný?

Článek

Kdy je lepší říkat pravdu

  • Smrt 

Ať jde o oblíbeného čtyřnohého mazlíčka, nebo lidského člena rodiny, s jejich smrtí se dítě nebude smiřovat lehce. Přesto je lepší to navodit jednoduše a srozumitelně bez příkras.

Komplikované metafory, nebo dokonce zaryté vyhýbání se tématu nic nevyřeší, naopak mohou znamenat pro dítě větší potíže v budoucnu. Z tohoto hlediska proto raději říkejte dítěti vždy pravdu, samozřejmě úměrnou jeho věku.

Mluvit s dětmi o smrti a umírání je stále velké tabu, změnit to může i stavebnice

Děti
  • Jak se rodí děti

Mnoho lidí si s úsměvem vzpomene, jak v dětství slýchali, že děti nosí čáp, případně jiné úsměvné, leč zcela nepravdivé informace. To, co je pro rodiče z hlediska vysvětlování jednodušší, a možná i méně trapné, ale může být pro potomka matoucí.

Podle některých odborníků se to na něm může dokonce i podepsat formou negativních názorů na sex či vzhled těla jako takového.

Místo pohádek tak začněte například s tím, že v bříšku mámy vyroste vajíčko a s postupujícím věkem přidávejte další konkrétnější podrobnosti.

Proč se nevyplácí dětem lhát

Děti
  • Rozvod 

Rozvod bývá mnohdy náročný i pro rodiče samotné, natož pak pro děti. Málokterý rodič si ale v té chvíli uvědomuje, že děti jsou mnohem vnímavější, než si myslí, a téměř vždy vycítí, že se doma něco vážného děje.

Foto: Profimedia.cz

Děti jsou mnohem vnímavější, než si rodiče myslí. Tajit, nebo jim dokonce záměrně lhát o tom, že se mezi nimi nic neděje, se nevyplácí.

Snaha o popření faktu před dětmi a ujišťování, že se rodiče stále milují, tak nejspíš nebude mít z pohledu dítěte kýžený efekt. Navíc, dítě tím dostává falešnou naději, že spolu rodiče zůstanou. Dopad reality pak bývá o to horší.

Největší omyly rozvádějících se rodičů

Děti
  • Nepřítomnost rodiče

Ať už je důvod jakýkoliv, když jeden z rodičů o děti nejeví zájem nebo o jejich narození nemá potuchy, dětem nikdy netvrďte, že zemřel, když byly malé.

Vždy existuje velká šance, že se v průběhu života někde objeví a vstoupí dětem zpět do života a bude to pro ně více zraňující záležitost, než když budou od malinka žít alespoň v částečném povědomí.

Milosrdné lži, které tolik nevadí

Jak již bylo uvedeno, lhát se nemá, ale v některých případech jsou milosrdné lži omluvitelné, protože ve výsledku na dětské duši nenapáchají nijak velké škody.

  • Ježíšek

Každému dítěti bývá od mala vštěpováno, že dárky pod stromeček nosí Ježíšek. Na tom není nic špatného. Naopak to pomáhá rozvíjet představivost a udržuje dětskou nevinnost ještě o nějakou chvilku déle.

I když by mnozí rodiče uvítali zásluhy za ty hromady dárků, čím déle se jim podaří udržet magičnost tohoto okamžiku, tím lépe.

Poradna: Jak to s nadílkou u dětí nepřehnat

Děti
  • Zatajování skutečného složení jídel

Ne všechny děti od malinka jedí vše. Některé odmítají zeleninu, jiné ovoce a další například maso apod. Uvařit jim pak cokoliv zdravého a výživného není vůbec snadné.

Řada rodičů pak vymýšlí nejrůznější strategie, jak třeba zeleninu do malých dětí nějakým způsobem dostat. Často ji rozmixuje v omáčce anebo tvrdí, že je to něco jiného, co dítě běžně jí.

Pokud se jedná o zdravé potraviny, které dětem prospívají v jejich vývoji, pak na těchto lžích není nic špatného. Jakmile se ale patnáctileté dítě rozhodne, že bude vegetariánem, pak rodičům nic jiného nezbude než jeho rozhodnutí respektovat a snažit se dohodnout, jak výživné látky z živočišných výrobků bude nahrazovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Vztah matky s dcerou

Někdy se rodiče mohou svým dětem sebevíc věnovat a starat se o ně, ale jakmile přijde dospívání a dospělost, děti se mohou začít chovat jinak a jakoby...

Lhaní ve vztahu. Kdy lze ospravedlnit, a kdy už ne

V ideálním světě neexistují lži ani přetvářka. V tom reálném je ale obojí běžnou součástí našich životů. Ostatně faleš se nevyhýbá ani vztahům. V jakém případě...

Výběr článků

Načítám