Hlavní obsah

Děti nikdy nechtěla, má dvě nevlastní. Ve vztahu k nim udělala řadu chyb

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amanda Chatelová se celý svůj život řadila mezi ženy, které se při představě založení rodiny nijak nerozplývají blahem. Představa mateřství jednoduše nebyla pro ni. Přesto nyní žije s mužem a má dvě dcery – nevlastní. Jak sama popisuje, jako nevlastní matka udělala řadu chyb, které se snaží nějak vylepšit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Když jsem se poprvé setkala se svým budoucím manželem, řekla jsem mu, jak vnímám celou situaci ohledně dětí. Byl s tím v pohodě, i když mi ukazoval fotku svých dcer. Když jsme se poprvé viděli, netušili jsme, že se do sebe zamilujeme, a tak jsme k sobě byli naprosto upřímní a nijak jsme to neřešili,“ popisuje začátek své role nevlastní matky pro server Yourtango.

Jenže vše se změnilo a Amanda, která děti nikdy nechtěla, se nakonec provdala za muže, který má hned dvě. Jediné, co ji utěšovalo, byl fakt, že dívky trávily většinu času s matkou v jiném státě. To pro ni bylo útěchou. Jak se ale ukázalo, ne tak velkou, jak by si přála.

Poradna: Když nevlastní dospívající syn rozvrací rodinu

Děti

„Celá ta situace je pro mě stále nová, vše řeším metodou pokus a omyl… a většinou jde o omyl. Jsme svoji více než rok a já se s celou situací stále neumím nějak vyrovnat. I když jsou u nás holky jen občas, je to pro mě náročné,“ popisuje své pocity „novopečená“ matka.

Jak přiznává, za dobu coby nevlastní matka sama dokázala udělat ve vztahu k nevlastním dcerám řadu chyb, které její manželství příliš nezjednodušují.

Myslela jsem, že můžu děti ignorovat

„Uvědomuji si, že vypadám jako ďábelská matka, ale opravdu jsem si to myslela. Vzhledem k tomu, že jsme půl roku v New Yorku a děti s matkou ve Francii, mi to nepřišlo nijak dramatické. Dokonce i když jsme byli v Paříži, moc jsem se s dětmi nepotkávala, takže mě to nijak netrápilo,“ popisuje svou situaci.

Jenže nevzala v potaz svého manžela a jeho pouto s dětmi. Jeho pozitivní i negativní vlastnosti, které chtě nechtě ovlivní i ji, takže jeho děti rozhodně jen tak ignorovat nemůže.

Kamarádka místo matky

„Jsem o více než deset let mladší než manžel a starší dceři je téměř osmnáct. Proto jsem si myslela, že ve vztahu k ní zvolím spíše kamarádský přístup než mateřský. Že spolu můžeme zajít na oběd, mluvit o klucích, sexu a tak. Jenže to jsem se pěkně spletla,“ dodává.

Poradna: Vztah matky s dcerou

Děti

Snažila jsem se koupit jejich náklonnost

Ve chvíli, kdy Amanda zjistila, že děti svého muže ze svého života jen tak „nedostane“, snažila se získat jejich pozornost. Ovšem ne zrovna dobrým způsobem.

„V jednu chvíli jsem využila toho, že jsem na tom finančně lépe než jejich matka, a rozhodla se toho využít. Zvala jsem starší dceru na drahé obědy, oběma kupovala věci, které chtěly, věci, které ve skutečnosti vůbec nepotřebovaly. Jenže jsem si je nezískala. Až pozdě jsem zjistila, že si jejich důvěru a náklonnost takto koupit nemůžu. A že matka pro ně bude vždy na prvním místě,“ vysvětluje své životní „omyly“.

Zlobilo mě, že se musím dělit o manžela

Jak Amanda neochotně přiznává, nerada se s někým o něco dělila, už jako malé dítě. Představa, že se musí o svého muže dělit s jeho vlastní krví, tak pro ni byla poměrně děsivá.

„Můj manžel je skvělý, vždy dokáže svůj čas rozdělit mezi všechny ženy ve svém životě. Jenže moje sobeckost to dlouho neviděla. Až po čase mi došlo, že se s tím musím vypořádat já, ne on.“

Hádky kvůli jeho ex

„Teď už je to lepší, ale dříve byla manželova bývalá žena mou noční můrou. Naprosto mě vytáčela. Chtěla nám překazit svatbu, nechtěla u sebe mít děti, když jsme jeli na líbánky, pronásledovala mě na Facebooku a tak dále. Prostě dělala věci, které mě vytáčely. Tolik, že to ovlivnilo i můj vztah s manželem. Hodiny jsme se hádali kvůli ženě, která bývala součástí jeho života. Nyní už je to lepší, ale pořád jsou chvíle, kdy mě její existence vytáčí.“

Nikdy jsem netušila, jak těžké to bude

Jak Amanda přiznala, snažila se zpočátku děti svého muže ignorovat. Jenže to jednoduše nejde. Sama sobě tím navíc celou situaci ztížila.

„Nejsem povinna mít s jeho dětmi ideální vztah, ale jsem přinejmenším povinna snažit se dělat to nejlepší kvůli muži, kterého miluji. A tohle jsem si na počátku vůbec neuvědomovala. Bylo by jednodušší, kdybych si vzala bezdětného muže? Rozhodně. Jenže to se nestalo. Snažím se s tím tedy smířit a dělat to nejlepší, co umím, i když většinou všechno pokazím. Ale kdo ví, třeba se to někdy zlepší,“ uzavírá svůj příběh Amanda.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak rodiče manipulují s dospívajícími dětmi

Rodiče dospívajících dětí zápasí s řadou problémů. Jedním z nich je, že nad nimi postupně ztrácejí kontrolu. Někteří z nich pak sáhnou k manipulaci jako ke...

Výběr článků

Načítám