Hlavní obsah

Aby mladá hasička s cystickou fibrózou nemusela do nemocnice, potřebuje přístroj na odhlenění

Dnes jedenáctiletá Klaudie, dobrovolná hasička, od narození trpí stejně jako její sestra cystickou fibrózou, dědičným onemocněním, které způsobuje postupné poškození plic. Aby nemusela trávit tolik času po nemocnicích, velmi by jí pomohl speciální přístroj na odhlenění dýchacích cest. Bohužel je velmi drahý a koupit ho není ve finančních možnostech rodiny.

Foto: archív rodičů Klaudie

Dobrovolná hasička Klaudie

Článek

Cystická fibróza postihuje dýchací a trávicí ústrojí. Projevuje se opakovanými infekcemi dýchacích cest, které způsobují postupné poškození plic. Kvůli oslabené imunitě musí Klaudie neustále nosit přes ústa roušku, při každém jídle polykat trávicí enzymy v tabletách a často musí na přeléčení antibiotiky do nemocnice, které může trvat až tři týdny.

Přes to všechno se snaží žít Klaudinka stejný život jako její „zdraví” kamarádi. Jakmile jí to zdravotní stav dovolí, ráda jezdí na kole, chodí do školy a je i aktivní členkou sboru dobrovolných hasičů.

Roušky chybějí i pacientům s fibrózou, kteří je potřebují pořád

Koronavirus

Velké omezení Klaudie, ale i její sestry Denisy je především v tom, že mívají plíce zahuštěné hustým hlenem, který nelze zcela vykašlat a kvůli tomu u nich dochází k častým infekcím a nutným hospitalizacím v nemocnici.

Život by jim tedy velmi usnadnil speciální přístroj Simeox, který dokáže hlen přeměnit do kapalnější formy a následně ho i snáze vypudit ven.

Dceři transplantovali plíce. Rodina se nadechla k životu

Zdraví

Přístroj je ale velmi drahý, stojí 185 000 Kč a rodiče Klaudie a Denisy si ho nemohou dovolit. Jejich tatínek je po pracovním úrazu v invalidním důchodu a maminka pracuje se seniory jako pečovatelka, tudíž není v jejich možnostech na přístroj našetřit. Proto se obrátili s žádostí o pomoc na Patrona dětí.

V současné době navíc Klaudie i její sestra patří mezi rizikovou skupinu, která patří z pohledu koronavirové infekce mezi nejohroženější skupinu lidí. Získaný přístroj by jim tak mohl pomoci zůstávat doma a nemuset tolik vyhledávat odbornou péči v nemocnici. Pomoci Klaudii i její sestře Denise můžete na stránkách Patrona dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám