Hlavní obsah

Samoživitelce se třemi dětmi onemocněla maminka. Ráda by pomohla, ale je to nad její možnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Stanislava Lukašíková, mladá maminka žijící v Pardubicích, zůstala sama na výchovu tří dětí. Z mateřské a nejrůznějších příspěvků jí po zaplacení neustále se zvyšujícího nájmu nezbývají na nic dalšího peníze. Do toho přišla rána v podobě diagnózy milované maminky, která onemocněla rakovinou slinivky. Stanislava by jí ráda přispěla na speciální stravu a moc ráda by ji osobně častěji navštěvovala, jenže ani na jedno jí v současné situaci nezbývají finance.

Samoživitelce se třemi dětmi umírá milovaná maminka. Na cestu za ní jí nezbývají financeVideo: Novinky

 
Článek

„Maminka už jednou prodělala rakovinu prsu, ale vyléčila se z ní. Na kontrole po dvou letech od léčby jí ale lékaři našli nález na játrech. Přestože všichni do poslední chvíle věřili, že nepůjde o rakovinu, testy to bohužel potvrdily. Mamince byla diagnostikována rakovina slinivky, která se již rozšířila do jater a v podstatě i do celého těla,“ svěřila se se slzami v očích paní Stanislava s tím, že lékaři její matce dávají jen pár měsíců života.

Nikdy nekouřila, přesto onemocněla rakovinou plic

Zdraví

Paní Lukašíkovou nejvíc mrzí to, že své mamince nemůže pomoci, ať už příspěvkem na speciální stravu, tak svou přítomností. Každá cesta z Pardubic do Varnsdorfu by čtyřčlennou rodinu vyšla téměř na tisíc korun, což je pro Stanislavu částka, kterou si v rámci sociálních dávek a práce na částečný úvazek nemůže dovolit.

Aby do sebe maminka dostala alespoň nějaké jídlo, paní Stanislava se sestrou jí platily tzv. nutridrinky. Teď už jdou ale veškeré náklady za její sestrou, protože ona sama je na nule. Neustále ji tak přepadají pocity, že jako dcera selhala.

S maminkou si denně telefonuje, snaží se ji podporovat alespoň na dálku.

Foto: archiv Stanislavy Lukašíkové

S maminkou si Stáňa denně telefonuje.

Občasné brigády

Paní Stanislava v současné době platí nájem 23 tisíc korun. Její mateřská s příspěvkem na bydlení činí 25 tisíc korun. Aby mohla chodit na brigádu jako pomocná síla v kuchyni, platí jen za jesle 3500 Kč. Bez příjmů z brigády by se ale dnes už neobešla.

Přestože se jí o pomoc neříká lehce, nevidí v současné situaci jinou možnost, jak své sestře alespoň trošku odlehčit a zároveň ještě společně se svými dětmi navštívit a obejmout svou maminku.

Praneteř Olgy Havlové Caroline si nechala preventivně odstranit prsa i vaječníky, kvůli rakovině

Žena

„Vždycky jsem se snažila být silná jako moje maminka, zvládnout všechno sama. Nejsem nemocná, nemám žádné omezení, můžu chodit do práce a není pro mě problém jakákoliv práce. Proto jsem ani nikdy nežádala o peníze hmotné nouze nebo o podobné příspěvky. Bohužel dobře placené práce bývají i časově nevýhodné. Sice mám obrovskou podporu od kamarádek, které mi občas děti pohlídají, nebo si zaplatím hlídání, ale nyní mě tlačí čas, protože nikdo neví, jak dlouho tu maminka bude,” dodává paní Stanislava.

Foto: archiv Stanislavy Lukašíkové

Na této fotografii byla ještě maminka paní Stanislavy zdravá a plná života.

I z tohoto důvodu založila sbírku na platformě Znesnáze21 a prosí veřejnost o pomoc.

„Zažádala jsem si o sbírku, abych mohla zaplatit nějaké věci k bytu, nájem a abych mohla jet za maminkou domů. Zvýšil se nám základní nájem, ale příspěvky se zvýšily až po třech měsících, takže mi vznikly menší dluhy, které jsem musela splatit. Náš finanční rozpočet je teď opravdu hodně špatný, i proto si nemůžu dovolit ani cestu s dětmi za maminkou domů,” uzavírá Stanislava.

Reklama

Výběr článků

Načítám