Hlavní obsah

Pudink je levná pochoutka pro všechny bez rozdílu věku

Právo, Eva Müllerová

Pudink je pokrm, jenž v různé míře obsahuje všechny živiny – záleží na úpravě a doplňcích. Na stůl může přijít v konzistenci krémové i pevné, podává se teplý i vychlazený. Proto je vhodný pro každý věk. Pokud se zvolí správná forma, nemusí se mu vyhýbat ani lidé s přísně omezující či naopak výživnou dietou.

Foto: Profimedia.cz

Uvařený pudink by měl chladnout v pokojové teplotě, kdy se nejlépe rozvine jeho chuť. Příliš vychlazený je dost nevýrazný.

Článek

Kdybychom zůstali u receptu, který se používal ještě před sto lety, asi bychom si dnes tak často pudink nedopřávali. Jeho příprava byla totiž pro hospodyni takříkajíc za trest. Stála nejen spoustu drahých surovin, ale i hodiny času.

Podle známé Santnerky z r. 1929 bylo například nutné všechny ingredience třít nejmíň třicet minut a pak je aspoň hodinu vařit v páře. Na takový pudink padlo i dvanáct vajec, dva litry tučné smetany, mandlí a ořechů nepočítaně, o másle, piškotech a cukru ani nemluvě.

Jakou úlevu asi upachtěným kuchařinkám přinesl malý sáček, jehož obsah stačí krátce povařit a moučník jde na stůl. A za to vše může dobře namíchaná i ochucená směs cukru, soli, aromat, pšeničného a kukuřičného škrobu, kde se využívá zvláštní vlastnost škrobových zrn zmazovatět za vyšších teplot v mléku či vodě.

Vanilka, čokoláda i marcipán

Třebaže na trhu existuje mnoho příchutí, podle zkušeností jednoho z českých výrobců tohoto sortimentu společnosti Semix Pluso zůstávají nejoblíbenější pudinky vanilkové i čokoládové, těsně sledované kakaovými a jahodovými. Zájem ale roste také o netradiční varianty, jako jsou citrón, nugát a marcipán.

„Zvláštní řadu pak tvoří naše krupicopudinky okořeněné skořicí s jablkem nebo mandlí s vanilkou, které se dají jíst teplé i studené. Člověk by se neměl nechat zmást trochu podivným názvem, neboť se pod ním ukrývá výrobek spojující dobré vlastnosti pudinku a krupicové kaše,“ upřesňuje Pavlína Benešová ze zmíněné společnosti, která u nás nabízí největší škálu příchutí pudinkových prášků.

Na závěr malou inspiraci pro horké dny. Svěží změnou se může stát pudinková pěna s tvarohem. Vychladlý pudink připravený z tučnějšího mléka se ušlehá s měkkým tvarohem a spojí s kousky čerstvého ovoce.

Piškotové řezy s pudinkem

240 g polohrubé mouky, 240 g cukru, 6 vajec, 100 ml oleje, půl prášku do pečiva, 20 g másla, 20 g hrubé mouky, 1 zakysaná smetana, kakao Pudink: 0,5 l mléka, 1 pudinkový prášek, 60 g moučkového cukru.

Z vajec oddělíme žloutky, které ušleháme s cukrem a vařící vodou. Postupně zašleháváme olej a vmícháme mouku s pečivovým práškem. Na závěr ještě opatrně přidáme pevný sníh z bílků a těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu s vyšším okrajem.

.: Piškotové řezy s pudinkem. Foto: Frentišek Petrák

Uvaříme pudink, necháme jej za občasného promíchání vychladnout a pak stříkacím sáčkem na těstě tvoříme mřížky. Piškot upečeme ve středně vyhřáté troubě. Po vychladnutí povrch potřeme zakysanou smetanou, posypeme kakaem a nakrájíme.

Masový pudink (2 porce)

200 g telecího masa (může být i vepřové), voda, sůl, pepř, 20 g másla, 20 g hladké mouky, 1/8 l mléka, 1 žloutek, zelená petrželka, 1 bílek, máslo a strouhanka na pudinkovou formu.

Do vařící vody se solí a pepřem vložíme omyté maso a udusíme doměkka. Pak ho pomeleme na masovém strojku. Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem i šťávou z masa a důkladně provaříme.

.: Masový pudink. Foto: František Petrák

Do vychladlého bešamelu vmícháme pomleté maso, žloutek, posekanou zelenou petrželku a na závěr také tuhý sníh z bílku. Formu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a naplníme masovou směsí. Zakryjeme alobalem a vaříme ve vodní lázni asi 35–45 minut.

Zeleninový pudink se šunkou (2 porce)

300 g míchané zeleniny (mrkev, celer, fazolky, květák), 2 vejce, 30 g másla, 20 g cibule, 20 g hladké mouky, 40 g strouhaného sýra, 60 g šunky, 1/8 l mléka, sůl, pepř, strouhanka na formu.

Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na části másla a přidáme očištěné kostičky zeleniny. Lehce osmahneme, podlijeme malým množstvím horké vody, osolíme, opepříme a dusíme do změknutí. Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, rozšleháme, osolíme a provaříme.

.: Zeleninový pudink se šunkou. Foto: František Petrák

Do hustší zchladlé omáčky pak vmícháme vejce i šunku pokrájenou na kostičky. Hmotou naplníme vymaštěnou a vysypanou formu, uzavřeme ji alobalem a pudink zvolna uvaříme ve vodní lázni.

Dvoubarevný pudink s ovocem a šlehačkou (2 porce)

0,5 l mléka, 40 g cukru, 20 g vanilkového pudinku, 20 g čokoládového pudinku, 100 g čerstvých jahod, šlehačka.

Z poloviční dávky surovin uvaříme nejprve vanilkový, ze zbytku pak čokoládový pudink. Poháry vypláchneme studenou vodou, nalijeme do nich nejprve čokoládovou a pak vanilkovou variantu. Po vychladnutí každý ozdobíme čerstvými jahodami a tuhou šlehačkou.

.: Dvoubarevný pudink s ovocem a šlehačkou. Foto: František Petrák

Pro štěstí i štíhlou linii

Pudink se vaří nejen dětem jako dezert, ale je vhodný i pro lidi se šetřící dietou. Energetická hodnota jedné porce (250 ml polotučného mléka, 20 g pudinkového prášku, 20 g cukru) činí totiž 231 kcal.

Připravuje se také z vařené zeleniny, kam se přidají žloutky, tuk, krupice, koření, podle potřeby mléko a vše se pak tepelně upraví ve vodní lázni. Podobně se dělají i pudinky z masa a ryb, doplněné někdy strouhaným sýrem, jindy hrstí zelených bylinek. Podávají se jako hlavní jídlo. Některé slané varianty pudinku mají charakter přílohy k masu – za všechny yorkshirský, jenž se podává k roast beefu.

Králem pudinků je anglický vánoční pudink, známý již ve 14. století. Tehdy ale vypadal jinak než dnes. Šlo vlastně o ovesnou kaši s vařeným hovězím a skopovým masem, s ovocem, vínem a kořením. Do vánočního menu se dostal ve viktoriánské době, kdy vznikla i tradice zapéci do něj pro štěstí prsten či stříbrnou minci.

Dobroty s pudinkem připravily podle receptů Mgr. Heleny Markové studentky Vyšší odborné školy zdravotnické a střední zdravotnické školy v Praze 4 na Vyšehradě.

Reklama

Související témata:

Související články

Oregano chrání mozek a srdce před záněty

Pizzu nebo některé druhy těstovinových pokrmů si bez oregana nelze představit. Tento druh středomořské dobromysli však prospívá více než chuťovým buňkám...

Česnek v kuchyni nesmí chybět

Je tak přirozenou součástí naší kuchyně, že si ho skoro ani nevšímáme, ovšem jen do té doby, než zjistíme, že schází. Česnek je jedním z nejpoužívanějších...

Výběr článků

Načítám