Hlavní obsah

Česnek v kuchyni nesmí chybět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je tak přirozenou součástí naší kuchyně, že si ho skoro ani nevšímáme, ovšem jen do té doby, než zjistíme, že schází. Česnek je jedním z nejpoužívanějších druhů koření v naší i světové kuchyni a kromě vynikajících chuťových vlastností má také blahodárné zdravotní účinky.

Článek

Česnek, původem ze Střední Asie, je dnes rozšířen po celém světě. Je pravda, že aromatická rostlina nevzbuzuje nadšení úplně všude, například v severských státech je na česnekovou vůni pohlíženo spíše jako na zápach. Česnek však stále zůstává pochoutkou, bez níž si mnohá jídla dovedeme jen těžko představit.

Léčivé schopnosti česneku

Česnek je přírodní antibiotikum. Pro své dezinfekční, antibakteriální a antivirotické vlastnosti (i jako prevence chřipky či nachlazení) je oblíbeným doplňkem pro zimní období. Kromě toho se používá pro zlepšení pocení a odkašlávání, při opakujících se zánětech horních cest dýchacích, chronickém zánětu průdušek nebo průduškovém astmatu.

Mezi jeho schopnosti patří i to, že uvolňuje křeče a snižuje tlak krve i hladinu cholesterolu v krvi, a také působí proti srážlivosti krevních destiček a zvyšuje celkovou odolnost organismu.

.: Chutná, aromatická a zároveň zdravá strava - to vše nabízí česnek. Foto: Chovatelka

A mohli bychom pokračovat, česnek se doporučuje při revmatických potížích, pro zmírnění negativních dopadů kouření (ať už aktivního nebo pasivního) ale má údajně pomáhat i proti šilhání.

Kam s ním

Česnek je oblíbenou přísadou do salátů i omáček a národních specialit, které se tradičně podávají ve státech okolí středozemního moře. Jako příklad můžeme uvést speciality z Řecka, Turecka a Itálie nebo provensálskou kuchyni.

Ve střední a západní Evropě bývá česnek často podáván v kombinaci s jinými výraznými bylinkami jako je oregáno, tymián nebo rozmarýn. Výborně se doplňuje i s bobkovým listem, kmínem či jalovcem.

Je téměř nezbytný při úpravě skopového masa, v uzeninách, v karbanátcích, do omáček, majonéz, salátů, polévek, při domácích zabijačkách, do bramborových jídel apod.

Kuchaři v jihoevropských státech přistupují k česneku s daleko věší fantazií a běžně ho kombinují například s ostrým chilli. V Chorvatsku je nadrobno nakrájený česnek s pažitkou v olivovém oleji často servírován ke grilované rybě. Česnek se výborně hodí i k na červeném či bílém víně připravovaným pokrmům (např. králík dušený na červeném víně, okořeněný česnekem a bobkovým listem).

Tip pro mlsné jazýčky

Delikatesou pro gurmány je smažený česnek. Vhodíme najemno nakrájená kolečka česneku na pánev s rozpáleným olejem či máslem a prudce po obou stranách osmahneme do zlatova. Výsledkem bude zajímavý doplněk k masům, rýži, či zelenině.

Jak správně připravit česnek

Česnek má intenzivní aroma a výraznou chuť. Vařením a pečením se ostrá vůně a chuť česneku výrazně ztrácí. Pokud ji chceme zachovat, přidáme česnek do jídla až těsně před podáváním.

Nejobvyklejším způsobem přidání česneku do jídla je nasekat ho na malé kousky. Pokud chceme kousky česneku co nejvíce rozmělnit, doporučuje se nasekaný česnek lehce posolit a plochou stranou nože se širokou čepelí rozdrtíme kousky česneku na kaši. V takovém případě přidáme česnek do jídla až těsně před dovařením, aby vůně a chuť česneku zůstala zachována.

Chceme-li do jídla nakrájet celé plátky stroužků, je naopak vhodnější přidat je o něco dřív, aby se provařily. Ne každý totiž snáší dobře česnekovou chuť a pálivost, obzvlášť u větších kousků.

Reklama

Související články

Oregano chrání mozek a srdce před záněty

Pizzu nebo některé druhy těstovinových pokrmů si bez oregana nelze představit. Tento druh středomořské dobromysli však prospívá více než chuťovým buňkám...

Výběr článků

Načítám