Hlavní obsah

Ruští vojáci dohlédnou na odsun Kurdů, dohodl Putin s Erdoganem

– Soči • Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin a prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan se v úterý v Soči dohodli na dalších 150 hodinách klidu zbraní, které mají umožnit kurdským milicím v Sýrii stáhnout se z oblasti u tureckých hranic. Splnění tohoto ujednání poté budou kontrolovat společné hlídky tureckých a ruských vojáků.

Foto: Pool, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin si potřásá rukou s prezidentem turecka Recepem Tayyipem Erdoganem po dlouhých rozhovorech v Soči

Článek

Ruští vojáci spolu s příslušníky syrské armády podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova od půlnoci vstoupí do oblasti turecké operace u tureckých hranic.

Erdogan po jednání oznámil, že kurdské milice v Sýrii dostanou na stažení z 30 kilometrů široké zóny u hranic s Tureckem dalších 150 hodin, tedy zhruba šest dnů. Kurdské milice se podle Erdogana mají stáhnout také z měst Manbidž a Tall Rifaat, které představovaly hlavní cíle turecké ofenzívy.

Rusové dosáhli u Erdogana víc než USA

Po rusko-tureckém jednání tak mají kurdské milice na odsun z oblasti ještě více času, než původních 120 hodin, které jim ve čtvrtek vyjednali Američané. Na prezidenta USA Donalda Trumpa se přitom snáší kritika, že své kurdské spojence zradil, když rozhodl o stažení amerických vojáků z oblasti.

Táhněte, vy lháři! Kurdové metali na stahující se Američany kamení

Turecká invaze

Erdogan navíc dosud prodloužení klidu zbraní odmítal a hrozil, že pokud se kurdské síly nestáhnou, obnoví útoky.

Ve zhruba 30 kilometrů široké zóně u tureckých hranic, odkud se stáhli nejprve Američané, a nyní ji opouštějí i kurdští bojovníci, vytvoří Rusko spolu s Tureckem společné hlídky, oznámil Lavrov Mají se pohybovat do hloubky deseti kilometrů syrského území od tureckých hranic.

Putin po šestihodinovém jednání s Erdoganem nicméně oznámil, že stability lze v Sýrii dosáhnout pouze tehdy, bude-li zaručena územní celistvost země a vyzval Turecko i Sýrii, aby zahájily dialog.

Kurdové hlásí, že už se stáhli

„Během 150 hodin kurdské jednotky opustí třicetikilometrovou zónu. Odpočítávání této lhůty začne zítra v 12:00 místního času. Po uplynutí poskytnutých 150 hodin začne rusko-turecké hlídkování západně a východně od místa operace Pramen míru,” prohlásil Erdogan.

Erdogan popohání Američany: Nezdržujte odsun Kurdů, mám nabito

Turecká invaze

Velitel arabsko-kurdské koalice Syrské demokratické síly (SDF) Mazlúm Abdí v dopise americkému viceprezidentovi Mikeu Pencovi oznámil, že stáhl veškeré příslušníky syrské kurdské milice YPG z oblasti na severu země. Vysoce postavený člen vedení SDF Redur Chalíl řekl, že kurdské oddíly dohodu o klidu zbraní dodržely a z oblasti stáhly své bojovníky a bezpečnostní složky.

Ankara považuje kurdské milice YPG  za teroristy. Tvrdí, že na syrském území u turecké hranice v hloubce asi 30 kilometrů a délce 120 kilometrů chce zřídit bezpečnostní zónu, kam chce přesunout zhruba dva miliony z celkem 3,5 milionu syrských běženců, kteří se v Turecku nacházejí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám