Hlavní obsah

Ženy v Súdánu slaví. Za kalhoty už nedostanou 40 ran bičem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chartúm

Súdánská přechodná vláda ve čtvrtek zrušila zákon, který ženám pod hrozbou přísných trestů nařizoval, co nosit a jak se chovat na veřejnosti. Podle stanice BBC to ženy slavily. Současně nařídila rozpuštění strany bývalého prezidenta Umara Bašíra Národní kongres a „demontáž” režimu, který během 30 let u moci vybudoval. Národní kongres krok v pátek odsoudil a přechodnou vládu označil za nelegální.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Súdánec s vlajkou vítá změny

Článek

Za Bašírovy vlády čekalo ženy za „nemravné” odívání bičování, za nošení kalhot to bylo až čtyřicet ran. Zrušení zákona nařizujícího ženám, co mají či nemají nosit, i rozpuštění Bašírovy strany slavili Súdánci v ulicích. Aiša Musaová, která je jednou ze dvou žen v nové Svrchované radě, řekla BBC, že minulý režim se soustředil na to, co ženy nosily a jak se chovaly včetně oblékání kalhot, ale nestaral se o jejich vzdělání a nezajišťoval jim zdravotní péči.

Aktivistka Hala Karibová zrušení zákona také ocenila jako „velký krok pro zemi“ a dodala, že ideologie svrženého režimu „stála na teroru a diskriminaci“. Úřady mohly ženy stíhat za to, co měly na sobě, jak chodily a jak komunikovaly s dalšími, což dopadalo především na ty chudší a na ženy mimo hlavní město Chartúm, zejména v oblasti konfliktů. Zatímco v Chartúmu byly vidět ženy v kalhotách, v chudších vesnických oblastech za to byly bičovány.

Karibová dodala, že je potřeba udělat více pro to, aby se skončilo s „velmi diskriminačním právním rámcem“.

Rozpuštění strany Umara Bašíra

„Strana Národní kongres je rozpuštěná,” stojí v přijatém zákoně, jehož cílem je „demontáž režimu z 30. června 1989”. Datum odkazuje na Bašírův vojenský převrat. Veškerý majetek strany bývalého prezidenta podle nového zákona propadá státu.

Súdán po vraždách demonstrantů zavřel školy

Svět

Zákon přijala vláda premiéra Abdalláha Hamdúka společně se Svrchovanou radou složenou ze zástupců armády a někdejší opozice. Hamdúk na Twitteru napsal, že zákon není pomstou a jeho cílem je zachovat „důstojnost súdánského lidu”.

Súdánská asociace profesionálů (SPA), která organizovala protesty vedoucí k Bašírově pádu, přijetí zákona přivítala jako „velký krok kupředu směrem k cílům revoluce a na cestě k vybudování demokratického civilního státu”.

Súdánský prezident Bašír byl zatčen, sdělil ministr obrany

Svět

Krok odmítla nyní zakázaná Bašírova strana na Facebooku. Podle ní přechodná vláda majetek strany zkonfiskovala, aby dokázala čelit ekonomické krizi: „Představa, že budou počítat s majetkem strany, pokud vůbec nějaký je, není nic jiného než morální skandál, intelektuální selhání a neúspěch této ilegální vlády.”

Bašíra, který Súdánu vládl tvrdou rukou tři desítky let, svrhla armáda letos v dubnu. Předcházelo tomu několik měsíců masových protivládních protestů. Bašír nyní čeká ve vazbě na verdikt soudu, u kterého čelí obžalobě z korupce.

Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) v Haagu, kde čelí obvinění z genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů kvůli konfliktu v západosúdánském Dárfúru, jej armáda vydat odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám