Hlavní obsah

Zelenskyj živě promluvil k Africe. Téměř nikdo neposlouchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po několika odkladech, v nejzazším možném termínu a bez přítomnosti médií se ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému podařilo v pondělí promluvit k lídrům zemí Africké unie. Chtěl je v otázce války s Ruskem získat na svou stranu, avšak nepochodil. Videokonference se zúčastnili jen čtyři delegáti z více než padesátky pozvaných.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Ukrajina žádala o možnost promluvit k lídrům Africké unie od dubna několikrát, opakovaně však byla odmítnuta, upozornil deník Le Monde. To podle francouzského listu jasně ukazuje, jak se země černého kontinentu k rusko-ukrajinskému konfliktu staví. Trvají na své neutralitě, protože mají za to, že je to pro ně nejvýhodnější.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v desetiminutovém projevu mluvil o tom, že je Rusko zodpovědné za výpadky distribuce ukrajinského obilí a z nich pramenícího růstu cen potravin na světových trzích. Kvůli tomu teď podle něj Africe hrozí hladomor.

Zelenskyj poděkoval Fialovi za podporu kandidatury Ukrajiny do EU

Domácí

„Afrika je rukojmím těch, kdo začali válku vůči našemu státu. Neférová cena potravin způsobená ruskou válkou je bolestivě cítit na všech kontinentech,“ řekl Zelenskyj.

Hovořil také o ukrajinském podílu na mírotvorných misích v Africe a zmínil chystané ustanovení speciálního vyslance Ukrajiny pro Afriku. Ten by měl mít podle Zelenského mimo jiné za úkol uspořádat „velkou ukrajinsko-africkou politickou a ekonomickou konferenci“.

Podle Le Mondu měl Zelenského apel na africké straně jen malou odezvu. „Jejich nerealistické projekty tady nemají žádný větší dopad,“ citoval francouzský deník jednoho z mála afrických diplomatů, který si projev ukrajinského prezidenta vyslechl naživo.

Lídři sedmi jiných afrických zemí v době videokonference jednali v Nairobi o budoucnosti regionu Velkých afrických jezer.

Zelenskyj se udobřil s Orbánem

Válka na Ukrajině

Země sdružené v Africké unii se obchodně zaměřují na Rusko a Čínu a evidentně jim jde o to, aby zaujetím jednoznačného postoje v probíhající válce v Evropě vazby nezpřetrhaly.

Senegalský prezident Macky Sall, který v současné době předsedá Africké unii, se v červnu spolu s předsedou komise Africké unie Moussou Fakihem zúčastnil v Soči v Rusku konference s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Kritizoval tam tedy západní sankce. Příliš vstřícně se nevyjadřuje ani směrem k Ukrajině.

Jde o hnojivo a obilí

„Nevím přesně, co od nás (Zelenskyj) očekává, ale naší prioritou zůstává dodávka obilí a hnojiv. Nezapojujeme se do debat o tom, kdo je v právu a kdo se mýlí, chceme jen přístup k obilí a hnojivům,“ prohlásil Sall před nedávnem v Paříži.

Po Ukrajincích žádá, aby odminovali přístav v Oděse a umožnili tak odtamtud exportovat obilí, na němž je závislá polovina afrických zemí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ale trvá na tom, že za přerušením námořních dodávek nestojí ukrajinské miny, ale ruská invaze, přesněji obléhání Oděsy a dalších ukrajinských přístavů ruským námořnictvem.

Reklama

Výběr článků

Načítám