Hlavní obsah

Zadrželi tanker, který tajně vozil ropu do KLDR

Spojené státy v pátek zadržely singapurský tanker využívaný k obcházení embarga na dodávky ropy a ropných produktů do Severní Koreje. Tanker M/T Courageous s kapacitou 2 734 tun ropy prozatím zůstává v Kambodži. Jeho majitel – singapurský občan Kwek Kee Seng – je na útěku. S odkazem na americké ministerstvo spravedlnosti o tom informoval server Voice of America.

Foto: Profimedia.cz

Tanker M/T Courageous na nedatovaném snímku

Článek

„Kwek a jeho spolupachatelé byli zapojeni do rozsáhlého spiknutí jehož cílem bylo obcházet americké sankce a sankce uvalené Spojenými národy na Severní Koreu, které se vztahují na dodávky paliva,“ cituje Voice of America z prohlášení ministerstva spravedlnosti USA.

Zabavený tanker od srpna do prosince roku 2019 v rozporu s předpisy nepředával záznamy o svém pohybu a podle Američanů v té době převážel ropu Severokorejcům. Prokazují to údajně satelitní snímky s tím, že Courageous na jinou loď patřící KLDR přečerpal ropu za 1,5 milionu dolarů. To odpovídá více než 32,2 milionu korun.

RB OSN: Severní Korea se dokázala vyhnout sankcím

Svět

Američané, jejich spojenci a OSN uvalili sankce na Severní Koreu kvůli jejímu jadernému programu, přesněji kvůli tomu, že se odmítá vzdát svých jaderných zbraní.

Zatímco Američané a jejich spojenci považují jaderné zbraně v rukou režimu Kim Čong-una za hrozbu pro svou potažmo světovou bezpečnost, severokorejský režim je považuje za jedinou pojistku proti svému násilnému svržení. Cílem sankcí je KLDR ekonomicky srazit na kolena tak, aby musela ustoupit. Čína a další země ale s KLDR přesto obchodují. Jde například o Rusko nebo Indii.

KLDR porušovala sankce: dovážela ropu, vyvážela uhlí a vyvíjela zbraně

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám