Hlavní obsah

Vysoká hra čínské rozvědky: svého špiona chtěla nechat zvolit australským poslancem

– Canberra

Šéf australské kontrarozvědky ASIO Mike Burgess v neděli potvrdil, že ví o pokusu Číny dostat do parlamentu vlastního agenta. O čínském pokusu koupit si člena liberální strany, který měl kandidovat do sněmovny, informoval kanál Nine. Zpráva znepokojila premiéra Scotta Morrisona, i když Peking vše popírá.

Foto: Rod McGuirk, ČTK/AP

Australský premiér Scott Morrison

Článek

Čínští agenti podle televizní reportáže nabídli milion australských dolarů (skoro 16 milionů korun) členovi Liberální strany, 32letému prodejci aut Bou Nicku Zhaovi za to, že bude kandidovat do federálního parlamentu. Zhao se okamžitě obrátil na kontrarozvědku ASIO, krátce poté však byl nalezen mrtvý v hotelu v Melbourne. Červnové úmrtí se zatím nepodařilo objasnit.

Protože nejde o první případ čínského vměšování do australské politiky, poslanec Barnaby Joyce řekl stanici Seven Network: „Jak znám Číňany, jedním nebo druhým způsobem se pokoušejí ovlivňoval náš parlament, ať už po internetu nebo přímo přes politiky.”

Na Slovensku zaznamenali aktivitu ruských a čínských tajných služeb

Evropa

„Hrozba pro národ”

„Australané si mohou být jisti, že si ASIO bylo vědomo záležitosti, o které byla dnes (v neděli) zveřejněna reportáž,“ řekl podle AP ředitel kontrarozvědky Mike Burgess ve velmi neobvyklém veřejném vystoupení a dodal: „Nepřátelské zpravodajské aktivity dál představují hrozbu pro náš národ a jeho bezpečnost.“

I když Peking vše popřel, australský premiér Scott Morrison v pondělí řekl: „Austrálie není naivní v případě hrozeb, kterým čelí mnohem šířeji. A proto jsme posílili zákony, proto jsme navýšili zdroje a proto jsme zřídili ministerstvo vnitra, aby se všechno dostalo do jednoho portfolia a zajistilo se, že bude mít Austrálie nejlepší pozici při potýkání se s jakýmikoli hrozbami.“ Premiér dodal, že „zdroje nikdy nebyl mohutnější a zákony tvrdší“.

Bývalý agent CIA přiznal práci pro Čínu, pomohl k likvidaci dvacítky amerických lidí

Amerika

Jako ze špionážního románu

Další poslanec Andrew Hastings řekl Nine Network, že byl o smrti Zhaa informován jako předseda parlamentního výboru pro tajné služby a bezpečnost: „To, co se stalo beztrestně v Melbourne, je neskutečné, jako ze špionážního románu. To nejsou peníze v tašce dané za protislužby, to je státem sponzorovaný pokus infiltrovat se do našeho parlamentu s pomocí australského občana, který měl v zásadě fungovat jako agent cizího vlivu v našem demokratickém systému,” řekl.

Je to lež, tvrdí Čína

Mluvčí čínské diplomacie Keng Šuang v Pekingu obvinění prohlásil za lži. Podle něj někteří australští politici, instituce a média ”dosáhli stavu hysterie a extrémní nervozity”. Vyzval místní představitele a novináře, aby k Číně zaujali zdravý postoj v zájmu zachování dvoustranných vztahů obou zemí i jejich ”fyzického a mentálního zdraví”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám