Hlavní obsah

VIDEO: Kosmonautům na ISS utekl pavouk

Na orbitální stanici ISS utekl jeden ze dvou pavouků, kteří tam byli přepraveni v rámci biologického experimentu. Zmizel ze své přepravky, potvrdila americká kosmická agentura NASA. Podle ní ale není ztracený, jen není zrovna známo místo, kde se nachází. NASA se tak snaží vyvrátit obavy, že by pavouk mohl způsobit na ISS škody.

Článek

"Nevěříme, že by se mu povedlo utéct z nákladového prostoru," řekl náměstek ředitele programu ISS Kirk Shireman. "Jsem si jistý, že ho během následujících dní najdeme, jak si někde souká síť," dodal.

Je možné, že se pavouk dostal do přepravky k druhému pavoukovi. To se ale nedá zjistit, protože přepravka je plná sítě, kterou pavouk utkal, aby ve stavu beztíže přestal volně poletovat. Astronauti doufají, že se ztracený pavouk nestal obětí kanibalismu. Do vesmíru raketoplán vezl jako pavoučí potravu i řadu tučných much.

Bez gravitace soukají pavouci síť jinak

Oba pavouci byli vyneseni na oběžnou dráhu raketoplánem Endeavour v rámci experimentu, jehož cílem je zjistit, jak bude vypadat pavoučí síť v beztížném stavu.

To se už ukázalo v přepravce, kde je druhý pavouk. "Síť je víceméně trojrozměrná a vypadá, jako by byla prostě všude uvnitř pavoučí přepravky," hlásí astronautka Sally Magnusová, která má na starosti vědecký výzkum na ISS. "Není tam patrná žádná symetrie," dodala.

Je to už druhá drobná nehoda mise. Při čistění a opravě panelu slunečních baterií astronautce Heidemarie Stefanyshyn-Piperové uplavala brašna s nářadím. Nářadí jí půjčil další astronaut a brašna naštěstí nepoškodila stanici.

Reklama

Související články

VIDEO: Astronautce ulétlo nářadí do vesmíru

Astronauti z amerického raketoplánu Endeavour, který v neděli zakotvil u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), uskutečnili úspěšně první ze čtyř plánovaných...

Výběr článků

Načítám