Hlavní obsah

Ve Wu-chanu chybí zdravotnický materiál, nemocnice příliv pacientů nezvládají

Wu-chan
Aktualizováno

Ve Wu-chanu, kde propukla epidemie koronaviru 2019-nCoV, je situace kritická. Nemocnice nadále nezvládají příliv pacientů a chybějí jim základní ochranné pomůcky, uvedl v pátek list The New York Times. Problémy přiznala i čínská vláda. Kvůli epidemii, která si vyžádala už 26 obětí, je deset čínských měst v izolaci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nemocnice ve Wu-chanu praskají ve švechVideo: Reuters

 
Článek

„Žádáme o pomoc, nedostává se nám zdravotnický materiál,“ uvedla na čínské sociální síti Weibo dětská nemocnice ve Wu-chanu a požádala o chirurgické roušky, jednorázové oděvy, ochranné brýle a rukavice. Stejné pomůcky chybějí i Ústřední nemocnici ve Wu-chanu a tamní univerzitní nemocnici, napsal list The New York Times.

Už fakt, že byla žádost zveřejněna na sociální síti, ukazuje, jak je situace špatná. Ve čtvrtek vláda přiznala velký nápor na zdroje a ministerstvo financí schválilo uvolnění miliardy jüanů (3,28 miliardy korun) na prevenci a zvládání epidemie.

Foto: Dake Kang, ČTK/AP

Kontejnery s nebezpečným odpadem u nemocnice ve Wu-chanu.

Podle amerických expertů jsou chirurgické roušky „poslední obrannou linií“. Důvodem je, že se potvrdil přenos slinami a hrozí zřejmě nebezpečí kapénkové nákazy.

Čínský expert, který tvrdil, že koronavirus je pod kontrolou, se jím nakazil

Svět

Nemocnice odmítají nachlazené

Obyvatelé si dál stěžují, že v nemocnicích jsou fronty a někteří se nedočkali pomoci, i když mají už dlouho potíže. Dcera Siaoa Š’-pchinga uvedla, že její otec měl teplotu a dýchací potíže už 15 dní. Když dorazil do nemocnice, řekli mu, že není dost testovacích souprav na detekci nové nemoci, a poslali ho domů s tím, že má virózu. Z dalších nemocnic ho zase poslali pryč, že všechny postele jsou obsazené.

Foto: ČTK/AP

Úprava terénu pro novou polní nemocnici ve Wu-chanu.

Cchaj-pchej řekl, že jeho žena kašle a před třemi dny jí stoupla teplota. V žádné nemocnici je nepřijali a on má potíže sehnat nejen roušky, ale i léky proti nachlazení. Testována na nový koronavirus taky nebyla a Cchaj-pchej řekl: „Někdy jenom pláču. Nemohu ji ujistit, že nemá ten virus. Je to hrozné. Jestli ho má, máme doma dítě a staré příbuzné. Co když všichni onemocníme?“

Mladí lékaři si přitom v místních nemocnicích berou směny navíc a tým třiceti dobrovolníků vozí lékaře do nemocnic a zpět domů, nebo pomáhá zvládat červenému kříži vyřizování telefonátů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V čínském Wu-chanu chystají novou nemocnici s tisíci lůžky, postavit ji chtějí za šest dní.Video: Reuters

Epidemie koronaviru se v Číně vymyká kontrole

Svět

Ve Wu-chanu se také rychle staví nová polní nemocnice s tisíci lůžky, která by měla fungovat od pondělí. Zatím jsou na velkém staveništi ještě desítky bagrů, které rovnají terén.

Dodávky pro prázdné regály 

Lidé ve Wu-chanu ve snaze se zásobit také vykoupili v obchodech zeleninu i rýži. Ceny potravin proto strmě vzrostly. Policie kvůli tomu umožnila vjet do města nákladním autům dovážejícím toto zboží. Úřady varovaly, že tvrdě zakročí proti těm, kdo pro sebe hromadí zboží, nepřiměřeně zvyšují ceny nebo prodávají podřadné zboží.

Guvernér provincie Chu-pej oznámil, že v hmotných rezervách je pět milionů tun rýže, 4000 tun oleje na vaření a více než 10 000 tun vepřového a hovězího masa.

Nový koronavirus má 26 obětí, karanténa se rozšiřuje na 10 měst s 60 miliony lidí

Svět

Nemoc se v posledních dnech rychle šíří, počet nakažených koronavirem 2019-nCoV stoupl za půl dne o dvě stě padesát na 876. Mrtvých je už 26. Nemoc už byla diagnostikována na Tchaj-wanu, ve Vietnamu, Singapuru, Japonsku, Jižní Koreji, kde evidují již druhý případ, v Thajsku a ve Spojených státech.

Foto: ČTK/AP

Stavba nové polní nemocnice ve Wu-chanu.

Reklama

Výběr článků

Načítám