Hlavní obsah

Čínský expert, který tvrdil, že koronavirus je pod kontrolou, se jím nakazil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Hongkong

Koronavirem 2019 n-CoV, který si vyžádal už devět lidských životů, se nakazil i jeden z čínských expertů Wang Kuang-fa, který virus zkoumá. To, že je mezi 440 nakaženými, potvrdil v úterý televizi Kong´s Cable.

Foto: Emily Wang, ČTK/AP

Měření teploty na wu-chanském mezinárodním letišti

Článek

„Byl jsem diagnostikován (jako nakažený). Můj stav je dobrý,“ řekl Wang televizi. Neupřesnil způsob, jakým se nakazil. Dodal, že se léčí, ale neuvedl jak. Na nemoc zatím není lék a lečí se jen její symptomy připomínající zápal plic.

„Nechci, aby se všichni moc věnovali mému stavu,“ řekl a zdůraznil, že brzo dostane injekci. Opět ale bez upřesnění jakou.

Expert na očkování z Baylorovy medicínské fakulty v Houstonu Peter Hotez, řekl že tým vědců z Texasu, New Yorku a Číny pracuje na vakcíně.

Foto: Dake Kang, ČTK/AP

Prodej dýchacích masek ve Wu-chanu

Wang, který vede oddělení plicní medicíny v první pekingské univerzitní nemocnici, byl v týmu expertů, kteří počátkem ledna odjeli do Wu-chanu. Právě tam je ohnisko nákazy novým koronavirem. Wang je expertem na koronaviry, v roce 2003 vedl výzkum příbuzné nemoci SARS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V čínském Wuhanu bojují s koronaviremVideo: Reuters

Britský bulvární list The Daily Mail připomněl, že Wang patřil mezi čínské experty, kteří 10. ledna tvrdili, že se zdá, že je epidemie, jež propukla v prosinci, pod kontrolou. Většina pacientů má jen mírné příznaky a někteří už byli propuštěni.

Alarmující nárůst nakažených

O víkendu však prudce stoupl počet nakažených, kterých je již 440.

Nový koronavirus začal mutovat

Svět

Čínské úřady tento týden také potvrdily, že se virus přenáší z člověka na člověka.

„Od nynějška je potvrzeno, že nový kmen koronaviru se může přenášet mezi lidmi,“ řekl v úterý profesor Čung Nan-šan, který stojí v čele expertního týmu čínské Národní zdravotní komise. Uvedl, že se virus zřejmě přenáší slinami: „Virus se šíří dýchacím systémem. Vzdálenost jeho přenosu není velká, ale je možné, se se virus přenáší slinami.“ Šlo by tedy o kapénkovou nákazu. Proto je podle něj nutné nakažené izolovat v karanténě. Domnívá se, že se nemoc nešíří tak rychle jako SARS.

Koronavirus z Wu-chanu se přenáší z člověka na člověka. Už má čtyři oběti

Svět

Příbuzní nakažených navíc obvinili nemocnice, že netestovaly lidi, kteří měli jasné symptomy nemoci, o níž se toho zatím moc neví. Její původce je podobný koronaviru způsobujícímu SARS. Britský expert Jeremy Farrar se domnívá, že nejde o nový virus, nýbrž o virus, který byl dlouho přítomen u zvířat, ale nyní se změnil a může napadat i lidi.

Hotez, který informoval o vývoji vakcíny, dodal: „Dostali jsme lekci, že koronavirové infekce jsou vážné a představují jednu z nejnovějších a největších globálních zdravotnických hrozeb.”

Ve středu kvůli epidemii mimořádně zasedá Světová zdravotnická organizace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám