Hlavní obsah

Ve Vietnamu zavřeli kvůli koronaviru desetitisícové město

Hanoj
Aktualizováno

Vietnamské město Son Loi, které leží asi 30 kilometrů od metropole Hanoje, úřady na dvacet dnů uzavřely. Důvodem je osmý nakažený koronavirem Covid-19. V karanténě se tak ocitlo kolem deseti tisíc tamějších obyvatel. Podle vietnamského ministerstva zdravotnictví je to první případ takové karantény v zemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hlídky na kontrolním stanovišti u vjezdu do Son Loi měří lidem teplotuVideo: AP

 
Článek

„Zůstaneme všichni v obci a budeme pracovat na rýžovištích a zahradách,“ citovala agentura AFP občana jménem Tran Van Minh.

Podle něj ve městě nakazila jedna nemocná žena své příbuzné. Koronavirem, který se od prosince šíří z Číny, je ve Vietnamu nakaženo 15 lidí.

Vědci: Čína zdržela informace o 17 dnů

Svět

Podle čerstvé statistiky virus v Číně zabil přes 1300 lidí a celkově v Číně i ve světě je nakaženo kolem 60 tisíc lidí. Čína změnila metodiku registrace mrtvých a nakažených, takže z ohniska nákazy, z provincie Chu-pej, jen za středu nahlásili 242 úmrtí a více než 14 800 nakažených.

Čína hlásí dramatický nárůst nově nakažených

Svět

Nově k diagnostice stačí i rentgen plic, zatímco dosud se započítávaly jenom případy potvrzené laboratorně.

Změna metodiky podle agentur vyvolává nedůvěru v postup Číny. AFP napsala, že úřady jej zdůvodňují tím, že se o nemoci a jejích symptomech už více ví. Snahou je také zkrátit dobu, v níž se může nemocný začít léčit.

WHO: Je čas bojovat. Koronavirus je nejhorší nepřítel lidstva, jakého si lze představit

Svět

Profesor a odborník na infekční choroby Kentaró Iwata z univerzity v japonském městě Kóbe řekl, že se při takových infekcích mohou použít dvě metody - buď širokoplošné vyhledávání, které má zabránit tomu, aby se nemocní dostávali mezi ostatní občany, nebo přesná diagnostika. „To je vždycky dilema,“ řekl Iwata a dodal, že chápe, že se úřady v provincii Chu-pej rozhodly pro tu první.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Reklama

Výběr článků

Načítám