Hlavní obsah

V Libyi bojují stovky ruských žoldnéřů, potvrdila zpráva OSN

– New York

Stovky ruských žoldnéřů z ruské privátní Vagnerovy armády bojují v Libyi na straně Libyjské národní armády vzbouřeného polního maršála Chalífy Haftara. Starší informace médií poprvé potvrdila zpráva OSN, jejíž části unikly na veřejnost, napsaly ve čtvrtek stanice BBC a France 24. Počet ruských žoldnéřů nebyl upřesněn, ale má se pohybovat mezi 800 až 1200. Informace byla zveřejněna v den, kdy byl ostřelován Tripolis.

Foto: Esam Omran Al-fetori, Reuters

Bojovník Libyjské národní armády (LNA) vyráží z Benghází podpořit první sled

Článek

Zpráva byla vypracována nezávislými pozorovateli pro výbor OSN pro sankce na Libyi. Do Libye se na základě rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN nesmějí dodávat zbraně a nelze nijak posilovat žádnou ze stran v tamní občanské válce. Embargo se ale nedodržuje, jak vzbouřenecká Haftarova Libyjská národní armáda, tak milice mezinárodně uznávané vlády národní jednoty, podporují cizí země.

V 57stránkové zprávě OSN poprvé potvrdila spekulace o nasazení Vagnerovy armády v Libyi. BBC o nasazení ruských žoldnéřů informovala už v roce 2018, kdy upozornila, že tam také někteří padli. Zjistila, že jich tam může působit až 2500 a důstojníci si vydělají až 300 000 rublů (100 000 korun).

V Libyi bojují ruští žoldnéři, padlé už převážejí do Ruska

Svět

„Vyšetřovací tým zjistil přítomnost soukromých operativců z Vagnerovy armády v Libyi od října 2018,” stojí ve zprávě. Podle vyšetřování OSN tam Vagnerova armáda „poskytuje technickou podporu při opravě vojenských vozidel a účastní se bojových operací“. Její příslušníci slouží jako předsunutí dělostřelečtí a letečtí návodčí koordinující palbu, ale také se účastní radioelektronického boje, když „poskytují expertízy elektronických protiopatření“. Jsou také nasazováni jako „týmy sniperů“.

„Jejich nasazení funguje jako efektivní zesílení sil Haftara,” dodala zpráva, přesto nedoporučila žádní sankce.

Foto: Handout, Reuters

Libyjský polní maršál Chalífa Haftar

Většinou jde o Rusy, ale ve Vagnerově armádě v Libyi působí i Bělorusové, Srbové, Moldavané a Ukrajinci. Rusko opakovaně zapojení svých sil popírá. Letos ruský prezident Vladimir Putin zopakoval, že nikdo z Rusů v zemi nezastupuje Moskvu a není placen státem.

Podle zprávy OSN došlo ke sporům mezi Haftarem a Vagnerovou armádou.

Haftara podporují i Syřané 

Zpráva OSN také uvedla, že po boku Haftara bojují i syrští žoldnéři. Je jich méně než 2000 a není jasné, kdo je platí a cvičí. Přepravila je tam syrská letecká společnost Cham Wings Airlines během 33 letů. Haftar otevřel konzulát v Damašku.

Už dříve se uvádělo, že LNA podporují čadské a súdánské milice.

Syřané však letos posílili i milice věrné mezinárodně uznávané vlády, v tomto případě jde o sunnitské bojovníky z Tureckém podporované Syrské národní armády bojující proti Bašáru Asadovi. Turecko je tam přepravilo na začátku roku, Už dříve dodalo provládním milicím bezpilotní letadla Bayraktar 2 a obrněné transportéry Kipri.

Turecké jednotky se podle Erdogana začaly přesouvat do Libye

Blízký a Střední východ

Naopak Haftara podporují Egypt a Spojené arabské emiráty

OSN vyzývá k jednání, Tripolis odmítá příměří

OSN ve středu vyzvala obě strany k obnovení jednání o trvalém příměří, které byly přerušeny v únoru. Haftarovy jednotky, které se už rok pokoušejí dobýt Tripolis, utrpěly v dubnu několik porážek, ztratily Surmán a Sabrátu na západě země a Abú Grajn jižně od Misuráty, čímž se uvolnilo sevření hlavního města. [celá zpráva]

Foto: Ismail Zetouni, Reuters

Boji zničené domy jižně od Tripolisu

Haftar pak na konci dubna nabídl příměří po dobu ramadánu, což ve středu zopakoval, ale vládní síly to odmítly s tím, že potřebují mezinárodní záruky. Haftar totiž navzdory porážkám 28. dubna oznámil, že přebírá řízení Libye. [celá zpráva]

Libyjský ministr vnitra Fathi Bašaga navíc obvinil Haftarovu LNA, jmenovitě Vangnerovu armádu, že použila otravné plyny v Salah-dínu jižně od Tripolisu. Podle něj byly příslušníci provládní jednotek „vystaveni nervovému plynu, paralyzováni a postřeleni“. Žádný nezávislý zdroj to ale nepotvrdil.

Ve čtvrtek čelil Tripolis dalšímu ostřelování. Zahynulo při něm pět civilistů a 46 dalších bylo zraněno. Jsou mezi nimi i zdravotnici a děti. Tamní vláda útok připisuje východolibyjským jednotkám polního maršála Chalífy Haftara.

Haftar se pokouší dlouhé měsíce dobýt hlavní město Tripolis, ale nedaří se mu to a provládní milice navíc nedávno uvolnily sevření metropole.

Reklama

Výběr článků

Načítám