Hlavní obsah

V Barmě záměrně vraždí mladé demonstranty, tvrdí Amnesty International

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rangún/Mandalaj

Dalšího mrtvého si vyžádaly v pátek zásahy bezpečnostních složek proti demonstrantům ve druhém největším barmském městě Mandalaj, když policisté zahájili ostrou palbu do davu. Při demonstracích na protest proti únorovému vojenskému převratu již zahynulo přes 54 lidí. Organizace Amnesty International tvrdí, že junta zřejmě záměrně vraždí mladé odpůrce.

Foto: Video Obtained By Reuters, Reuters

Zapálená barikáda v Rangúnu.

Článek

Dvaadvacetiletý Zin Ko Ko Zaw a devatenáctiletý Ma Kjal Sin byli střeleni do hlavy, šestnáctiletý Naj Mjo Aun do plic. Fotografie, kde jsou vidět průstřely, stejně jako rozhovory s pozůstalými posilují podezření, že junta vraždí své odpůrce.

„Vše ukazuje na to, že vojáci přijali taktiku potlačit protesty střelbou. Panuje rostoucí shoda, že to bylo schváleno vládou,“ uvedla ve čtvrtek Emerlynne Gilová, zástupkyně oblastní ředitelky Amnesty International. „Zdá se, že každým dnem jsou bezpečnostní síly více drzejší při používání smrtících zbraní,“ doplnila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie v Rangúnu střílela do demonstrantůVideo: Reuters

Středa byla podle CNN nejkrvavějším dnem protestů, kdy bezpečnostní síly po celé zemi zahájily střelbu do davů lidí a zabily nejméně 38 osob. Záběry pořízené přihlížejícími i místními zpravodaji ukazují těla ležící na zemi v tratolištích krve, zatímco demonstranti běželi do úkrytu. Další záběry ukazují, jak policie bije zadržené demonstranty, a na jednom je vidět, jak mlátí obušky a pažbami dobrovolné zdravotnické pracovníky.

V Barmě zabili dalších 38 demonstrantů, obětí je už 60

Svět

Amnesty dodala, že „hrůzné scény z celé Barmy potvrzují důkazy o učebnicové brutalitě“ režimu pučistického generála Mina Auna Hlaina.

OSN tlačí na Barmu

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová ve čtvrtek vyzvala Barmu, aby ukončila „brutální zákroky proti pokojným demonstrantům“. Podle ní bylo od převratu 1. února v Barmě zadrženo více než 1700 lidí, včetně 29 novinářů. Policisté a vojáci také od puče usmrtili nejméně 54 lidí, i když skutečná bilance obětí může být podstatně vyšší.

Foto: Video Obtained By Reuters, Reuters

Barikáda v Rangúnu.

Zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva Thomas Andrews vyzval před pátečním jednáním Radu bezpečnosti OSN, aby uvalila na Barmu globální zbrojní embargo a na juntu cílené ekonomické sankce. Řekl také, že by se členové RB OSN měli podívat na videa zveřejněná na internetu, na nichž jsou vidět surové zákroky policistů, včetně střelby do lidí z bezprostřední blízkosti a bití demonstrantů.

Nejméně 19 barmských policistů, kteří odmítali uposlechnout rozkazy junty, v obavách uprchlo do sousední Indie, řekl ve čtvrtek agentuře Reuters jeden z představitelů indické policie.

Mladá barmská demonstrantka postřelená policií zemřela

Zahraniční

Navzdory tlaku demonstranti vyšli v pátek opět do ulic a požadují návrat zvolené vlády v čele s nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. V Mandalaji se do pokojného průvodu zapojily tisíce lidí. Policie později ve snaze rozehnat dav použila ostré náboje a 26letého muže zasáhla smrtelnou ranou do krku.

Reklama

Výběr článků

Načítám