Hlavní obsah

V Austrálii vyvíjejí dva léky, které mohou blokovat nákazu a šíření covidu-19

Novinky,
Melbourne

Vědci v Queenslandu vyvinuli dva preparáty, které by mohly nejen předejít nákaze koronavirem, ale také zabránit jeho šíření od lidí, kteří už jsou infikovaní. Expertům z Bergoferova medicínského výzkumného institutu QIMR se podařilo nalézt dva peptidy, které by měly ovlivňovat to, jak buňky reagují na napadení virem, a nesoustředit se na vytváření protilátek, jak je tomu u vakcín.

Foto: Reuters

Koronavirus SARS-CoV-2

Článek

O objevu informoval v pondělí časopis Natural Cell Discovery. Pokud by byly klinické testy úspěšné, mohly by být tyto léky k mání do 18 měsíců.

Profesorka Sudha Rao z institutu, který spolupracuje i s evropskými vědci, řekla stanici ABC, že tyto dva peptidy by mohly sloužit jako lék časné prevence: „První lék působí tak, že brání viru ve vniknutí (do buněk) a slouží jako visací zámek na lidských buňkách. Druhý lék brání tomu, aby se virus, který pronikne do buňky, v ní replikoval.“

Vědci využili znalostí, jak se virus dostává do buňky přes jejich receptory ACE2. To je podle nich klíčové pro další vývoj léků na koronavirus.

„Jakmile vnikne (do buňky), může (virus) využívat buněčné mechanismy k replikaci, a s touto znalostí funguje jedna látka jako plášť okolo lidské buňky a brání viru ve vniknutí přes receptor ACE2, zatímco druhá látka brání viru, který vnikne do buňky, aby se replikoval,“ dodala Rao.

První testy byly „velmi slibné“, takže by klinické zkoušky na lidech mohly začít během několika měsíců.

Léky by měly fungovat i proti mutacím koronaviru, uvedl list The Daily Mail. Sice zmínil, že „buňky fungují stejně“, ale asi jde o to, že zatím všechny mutace se navazovaly na receptory ACE2. Výhodou je, že zmíněné peptidy se mohou uchovávat při pokojové teplotě.

Reklama

Výběr článků

Načítám