Hlavní obsah

USA nasadí nad Libyí bezpilotní letadla, v Pákistánu zabila 25 lidí

Novinky, Alex Švamberk
Washington/Islámábád
Aktualizováno

Bezpilotní letadla Predator a Reaper, které využívají USA k úderům na tábory radikálů na afghánsko-pákistánských hranicích, nasadí Spojené státy i v Libyi. V noci na pátek to potvrdil americké televizi FoxNews americký ministr obrany Robert Gates s tím, že jejich nasazení schválil americký prezident Barack Obama. Nálet byl proveden i na Pákistán. Zahynulo 25 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Bezpilotní letouny Predator udeří i v LibyiVideo: Reuters

 
Článek

„Prezident řekl, že když máme nějaké výjimečné zařízení, tak by se mělo podle něj využít. Schválil nasazení ozbrojených Predatorů. Myslím, že dneska by se mohla konat jejich první mise,“ uvedl Gates ve čtvrtek s tím, že to je americký příspěvek ke koaliční kampani, kde se většina ostatních zemí zaměřuje na zajištění bezletových zón. První útok však byl kvůli špatnému počasí odložen.

Foto: Jonathan Ernst , Reuters

Americký ministr obrany Robert Gates

Podle ministra budou k dispozici po 24 hodin dva Predatory k přesným útokům v městských oblastech Libye.

Gates okamžitě čelil kritice, že USA jdou za úvodní cíle operace a možná i za rámec rezoluce Rady bezpečnosti o Libyi.

Generál James Cartwright z amerických Spojených štábů řekl, že užití bezpilotních letadel dá ostří mezinárodním silám v městských oblastech, kde se těžko rozlišuje přítel od nepřítele.

Predatory mají na svědomí mnoho civilistů

Právě použití Predatorů ve městech je ale sporné. I v hornatých Vazíristánech na severozápadě Pákistánu při afghánských hranicích si útoky na tábory teroristů vyžádaly mnoho civilních obětí, mezi nimiž jsou ženy a děti. Na druhou stranu právě raketa Hellfire zabila i prvního velitele pákistánského Tálibánu Bajtulláha Mehsúda.

Důvod nasazení Predatorů je ještě jeden – jsou menší a tišší, takže se hůře zjišťují a pokud by náhodou byly sestřeleny, není ohrožena posádka, takže je obejito nebezpečí ztrát, které je pro americkou společnost od dob války ve Vietnamu poměrně citlivé.

Odpůrce války Obama podepisuje útoky

Obama už dříve schválil využití těchto útočných bezpilotních letadel, která jsou většinou vybavena protitankovými raketami Hellifire, na kmenových územích Pákistánu. V obou případech jde o užití této moderní zbraně proti státu, s nímž nejsou USA ve válce.

Foto: Profimedia.cz

Americký bezpilotní letoun Predator na afghánské základně Bagrám

V útocích na Pákistán USA pokračují, i když Islámabád při současných jednáních mezi oběma zeměmi žádal Američany, aby tím přestali, protože to zhoršuje vzájemné vztahy.

Útok na Pákistán

V pátek byl proveden další útok ve městě Mír Alí v Severním Vazíristánu. "Snažíme se shromáždit informace, ale podle prvních zpráv bylo zabito pět ozbrojenců," řekl agentuře Reuters příslušník pákistánské zpravodajské služby s tím, že obětí může být více. Podle posledních informací jich je 25, uvedla BBC. Zahynulo i pět žen a čtyři děti. Kromě tábora jedna ze čtyř raket zasáhla i blízký dům.

V oblasti je aktivní Tálibán. Za rok v ní bylo podniknuto přes sto útoků.

Nejméně 200 povstaleckých ozbrojenců zaútočilo v noci v Chrakaji v oblasti Dolní Dir v severozápadním Pákistánu na kontrolní stanoviště bezpečnostních sil. Podle agenturních informací v bojích padlo 14 vládních vojáků, ztráty povstalců známy nejsou.

"Povstalci se rozmístili na vršcích nad novým bezpečnostním stanovištěm, které právě budovali příslušníci (polovojenských) pohraničních sborů. Zabito bylo devět členů těchto sborů a pět policistů,"  sdělil armádní důstojník.

Obamův souhlas s dalším nasazením Predatorů navíc komplikuje šance prvního afroamerického prezidenta USA na znovuzvolení, protože řada jeho voličů jsou odpůrci války. Obama se tak také profiloval, a dokonce dostal Nobelovu cenu míru. Sice vždy zdůrazňoval, že odmítal útok na Irák, zároveň tam však masivně zvýšil počet vojáků a za jeho vlády se USA zapojily do náletů na Libyi a podnikají pravidelné nálety na kmenová území Pákistánu, k nimž musel dát také souhlas.

Pákistán chce bezpilotní letadla

Spojené státy jednají s Pákistánem o dodávce 85 malých bezpilotních letounů Raven. Podle vyjádření představitele americké armády by prodejem letounů USA vyhověly žádosti Islámábádu, klíčovému spojenci USA v Asii, o americké bezpilotní stroje.

Letouny Raven používají američtí spojenci včetně Itálie, Španělska a Norska. Jedná se o jeden z nejpoužívanějších bezpilotních strojů na světě. Nasazeny jsou především do akcí proti teroristům a islámským fundamentalistům

Reklama

Výběr článků

Načítám