Hlavní obsah

Únik radioaktivní vody z Fukušimy se podařilo zastavit

Tokio

Japonským odborníkům se podařilo zastavit únik vysoce radioaktivní vody z poškozené jaderné elektrárny Fukušima 1 do moře. Oznámila to společnost TEPCO, která elektrárnu provozuje.

Foto: Reuters

Technik v jaderné elektrárně Fukušima 1

Článek

„Únik byl včera zpomalen a poté, co jsme použili směs tekutého skla a zpevňujících látek, byl dnes zastaven,“ řekl ve středu mluvčí společnosti agentuře Reuters. Technici použili 1500 litrů směsi.

Úřady rovněž ve středu oznámily, že plán zakrýt poškozené reaktory sarkofágem ze speciálních materiálů může být proveden nejdříve v září vzhledem k vysoké radioaktivitě v místě.

Únik radioaktivní vody do oceánu byl zjištěn v sobotu, kdy technici odhalili prasklinu v šachtě druhého reaktoru. V současnosti pokračuje řízené vypouštění do oceánu 11 500 tun nashromážděné mírně radioaktivní vody, kterou už není kde uskladňovat.

V sobotu vzorky odebrané z mořské vody u jednoho z reaktorů obsahovaly 7,5 miliónu násobku přípustného limitu koncentrace radioaktivního jódu, později hodnota klesla.

Co se stalo ve Fukušimě 1
Čtyři ze šesti reaktorů elektrárny po zemětřesení a tsunami poškodila série výbuchů a požárů. Hlavní potíž je s chladicími systémy.
Uvnitř každého reaktoru jaderné palivo vyrábí elektřinu tím, že proměňuje vodu v páru, která pohání turbíny.
Poté, co udeřily zemětřesení a tsunami se ale automaticky aktivovaly kontrolní mechanismy, aby zastavily štěpné reakce.
V důsledku přerušení přívodu elektřiny (tsunami vyřadila z provozu i náhradní agregáty) ale přestala proudit chladicí kapalina, která zajišťuje, aby se jaderné palivo nepřehřívalo.
Voda se postupně vypařovala, palivové tyče se zahřívaly a částečně se  roztavil jejich obal ze slitiny zirkonia. V reakci s párou vznikl nebezpečný vodíkový plyn.
Když se technici snažili tento plyn odvést z tlakové nádoby, došlo k výbuchu, který poničil budovu reaktoru.

Havárie ve Fukušimě

Fukušimskou jadernou elektrárnu poškodila přívalová vlna tsunami, která po zemětřesení 11. března zdevastovala severovýchodní pobřeží Japonska. Živel si vyžádal přes 12 000 lidských životů, dalších více než 15 500 lidí je pohřešováno.

Reklama

Související články

Ve Fukušimě pracovali lidé bez dozimetrů

Liknavost provází záchranné práce v jaderné elektrárně Fukušima, zničené zemětřesením, což ukazují opakované úniky radiace, naposledy do podzemních vod, uvedla...

Výběr článků

Načítám