Hlavní obsah

Udušeni, ušlapáni v tlačenici. Sedm mrtvých na letišti v Kábulu

Kábul

Na kábulském letišti přišlo o život dalších sedm afghánských civilistů, píše server týdeníku Focus s odvoláním na informace britských vojáků. Za jakých okolností lidé zemřeli, není zatím zřejmé. S největší pravděpodobností byli ušlapáni v tlačenici. Na letišti ale panuje chaos. Tisíce vyčerpaných lidí se snaží dostat k letadlům a opustit zemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Chaos a tlačenice na letišti v KábuluVideo: Reuters

 
Článek

Lidé jsou vystresovaní, vyhladovělí, dehydrovaní a stačí jen drobnost a vypukne panika. Tlačenice, v nichž se mnozí ušlapou, podporují tálibové střelbou. Na záběrech televize Sky News je vidět, jak vojáci pokrývají mrtvoly prostěradly a ošetřují další zraněné.

Stuart Ramsay, reportér Sky News, uvedl, že v davu bylo ušlapáno několik lidí. Lidé čekající na letišti byli podle jeho slov „dehydrovaní a zpanikařili“. Natočil také vojáky, kteří čekající lidi ochlazovali vodou z hasičských hadic.

Nejezděte na kábulské letiště, je to nebezpečné, vyzývají ambasády a nasazují vrtulníky

Svět

Tálibán se před týdnem zmocnil Afghánistánu. Od té doby se tisíce lidí pokouší opustit zemi. Situace na kábulském letišti se v poslední době dostala do nebezpečného bodu. V sobotu tisíce Afghánců s výstupními papíry čekali na lety v úmorném vedru. Američtí vojáci zároveň zabránili vstupu tisíců lidí bez dokladů do areálu letiště.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Evakuace lidí na kábulském letišti

Zástupce EU pro zahraniční věci Josep Borrell považuje za nemožné, aby se podařila dokončit evakuace lidí z Afghánistánu do konce srpna, kdy by se měli stáhnout američtí vojáci, kteří nyní zajišťují bezpečnost vojenské části kábulského letiště. „Matematicky to je nemožné,“ řekl Borrel v sobotu tiskové agentuře AFP. Je přesvědčen, že za dramatickou situaci na kábulském letišti jsou částečně zodpovědná přísná opatření americké armády.

Reklama

Výběr článků

Načítám