Hlavní obsah

Údajný americký špión Whelan zůstane za mřížemi v Rusku

– Rusko

Soud v ruském Nižním Novgorodu v pondělí odmítl odvolání Američana Paula Whelana – odsouzeného loni v Rusku za údajnou špionáž na 16 let – proti zamítnutí jeho žádosti, aby si směl odpykat zbytek trestu v USA. Informovala o tom agentura Interfax.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Paul Whelan byl v Moskvě odsouzen k 16 rokům vězení za špionáž.

Článek

Paul Whelan (51), bývalý příslušník amerického námořnictva, byl v době zatčení ředitelem bezpečnosti ve firmě BorgWarner.

Whelan tvrdí, že mu v Moskvě jeho „přítel“, ze kterého se vyklubal pracovník FSB, podstrčil USB flešku, podle žalobců s utajovanými skutečnostmi. Sám obsah nikdy neviděl.

Stoltenberg: Vyhoštění ruští diplomati z bruselské centrály NATO byli špioni

Evropa

Další z amerických vězňů v Rusku, Trevor Reed (29), student a bývalý člen ochranky Baracka Obamy, drží od minulého čtvrtka protestní hladovku proti porušování jeho práv, napsala gazeta.ru s odvoláním na advokáty. Vězeňská služba mu prý znemožňuje korespondenci v rodném jazyce. Soud poslal Reeda loni na devět let do vězení za údajné napadení policistů. Na čin si nepamatuje, v době jeho spáchání byl i podle soudní expertizy těžce opilý.

Po letošním červnovém summitu prezidentů USA a Ruska Joe Biden i Vladimir Putin nezávisle na sobě potvrdili, že jednali také o výměně vězňů mezi mocnostmi. Whelanův obhájce podle Interfaxu uvedl, že rozhovory jsou přerušené.

Reklama

Výběr článků

Načítám