Hlavní obsah

Stoltenberg: Vyhoštění ruští diplomati z bruselské centrály NATO byli špioni

Rusové vyslaní do Severoatlantické aliance nebyli diplomaté, ale pracovníci zpravodajských služeb, prohlásil ve středu generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na tiskové konferenci v Bruselu. Vztahy NATO s Ruskem jsou podle něj nejhorší od konce studené války. Aliance přesto hodlá s Rusy dál jednat.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

Jens Stoltenberg na setkání s tiskem představil program dvoudenního jednání aliančních ministrů obrany, které začíná ve čtvrtek.

Ministři se budou zabývat udržením technologického náskoku, protože „boj už není jen o kulkách a bombách, ale také o velkých datech, která používají i autoritářské režimy", uvedl tajemník. Na programu jednání bude rovněž umělá inteligence, schopnost alianční reakce na ruské raketové systémy nebo vývoj v Afghánistánu.

Rusko–NATO: jako za studené války

Evropa

„Nevěříme na jednostranné odzbrojování. Svět, ve kterém země jako Rusko, Čína nebo Severní Korea mají jaderné zbraně a NATO je nemá, není bezpečným světem," řekl Stoltenberg.

Přetrhání kontaktů

V pondělí Rusové na další vyhrocení vztahů se zeměmi NATO a Aliancí jako takovou zareagovali oznámením, že stáhnou své zastoupení při NATO v Bruselu a balit se bude i severoatlantická mise v Moskvě.

Rusko utnulo spolupráci s NATO

Evropa

Šlo o odvetu za to, že Aliance zrušila akreditaci osmi zaměstnancům ruského zastoupení.

„V důsledku cílených kroků NATO nemáme podmínky pro základní diplomatickou činnost, a proto v reakci na akce NATO pozastavujeme práci naší stálé mise v NATO včetně práce hlavního vojenského zástupce," řekl Lavrov.

Rozhodnutí by mělo platit s největší pravděpodobností od 1. listopadu nebo „to možná bude trvat ještě několik dní“.

Reklama

Výběr článků

Načítám