Hlavní obsah

Trump: Vím, co je s Kimem, ale neřeknu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump v pondělí na tiskové konferenci řekl, že má informace, co se děje s vůdcem KLDR Kim Čong-unem. O jeho zdravotním stavu či dokonce smrti se v posledních dnech hojně spekuluje.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Trump na otázku reportérů, zda má o vůdci Severní Koreje informace, řekl, že ano, nemůže ale nic říci. „Nemohu to říct přesně. Doufám, že je v pořádku. Uvidíme, a pravděpodobně o tom uslyšíte v nepříliš vzdálené budoucnosti," dodal.

Posléze na podobnou otázku ovšem řekl, že nikdo přesně neví, kde Kim je.

Vůdce Severní Koreje se už několik dní neobjevil na veřejnosti, a to ani poté, co se objevily informace, že je po operaci ve velmi vážném stavu. O Kimově zdraví se začalo spekulovat poté, co se 15. dubna neobjevil na oslavách výročí narození jeho dědečka Kim Ir-sena a ani na dalších akcích.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Agentura Reuters uvedla, že Čína poslala do země zdravotnický tým, který má Kimovi radit. Podle některých informací prodělal Kim 12. dubna kardiovaskulární operaci. Je silný kuřák a s oběhovým systémem měl problémy už dříve.

Jižní Korea ovšem popírá, že by měl Kim nějaké zdravotní problémy.  Podle ní pobývá ve Wonsanu od 13. dubna. V posledních dnech poslal několik blahopřání či dopisů.

Reklama

Výběr článků

Načítám