Hlavní obsah

Trump na Mayovou kašle, stojí hlavně o schůzku s královnou

Právo, rm, vpl

Americký prezident Donald Trump zcela ignoruje nynější politické potíže a brzký konec premiérky Theresy Mayové. Před nadcházející návštěvou Británie se podle poradců britské vlády zajímá pouze o setkání s panovnicí Alžbětou II.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Prezidentovi lidé jsou roztomile ignorantští ohledně toho, co se děje v naší zemi,“ řekl zdroj z Whitehallu, sídla britské vlády. Podle současného itineráře Trump přiletí do Londýna 3. června a 5. června má mít s Mayovou po sérii bilaterálních jednání tiskovou konferenci.

Z americké strany se ale předjednávání týká výlučně programu s královnou. S tou má Trump absolvovat banket v Buckinghamském paláci a večeři s princem Charlesem v Clarence House.

Americké diplomatické zdroje také nechtějí potvrdit spekulace, zda si šéf Bílého domu vyžádá setkání s Borisem Johnsonem, potenciálním příštím premiérem.

Z Británie prezident odletí do Irska, kde stráví dvě noci ve svém golfovém resortu v Doonbegu v hrabství Clare. Tato návštěva bude mít ale soukromou povahu. Poté odletí do Normandie na 75. výročí vylodění spojenců.

Na polštáři při sumó sedět nebude

Tuto neděli Trump poruší tradici dodržovanou až úzkostlivě od 17. století, napsal ve čtvrtek web Japan Today. Na nedělním finále 15denního turnaje zápasníků sumó ve sportovní hale Rjógoku Kokugikan v Tokiu, kam ho spolu s manželkou Melanií pozval japonský premiér Šinzó Abe, nebude sedět se zkříženýma nohama na polštáři, jak velí mrav, ale na židli.

Místa nejblíže k zápasníkům, zvaná masu seki, stojí kolem deset tisíc jenů (bezmála 2100 Kč) a jsou už týdny vyprodaná. Část z nich si rezervoval hostův doprovodný tým.

„Každý japonský ministerský předseda se chtěl pochlubit úzkými styky s klíčovým spojencem své země. Avšak Abe učinil z přátelství se šéfem Bílého domu utuženého na golfu klíčovou část svého politického profilu,“ napsal web.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám