Hlavní obsah

Thajský král si pořídil létající palác za půl miliardy dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Thajský král Maha Vajiralongkorn (69), zvaný Ráma X., si pořídil novou hračku, a to Boeing 777-300ER. Poslední úpravy se dokončují v hlavní továrně firmy Boeing v Everettu v americkém státě Washington. Během několika týdnů by měl být stroj připraven pro let do Bavorska, píše server deníku Bild.

Foto: Profimedia.cz

Thajský král Ráma X. s manželkou

Článek

Letoun nese jméno Alongkorn, což v překladu znamená Skvělý vůdce. V reálu to bude něco jako létající palác. Boeing 777-300ER nese královské označení HS-TTA. Luxusní letadlo je dlouhé 73,86 metru, má maximální rychlost 920 km/h a uletí 12 tisíc kilometrů bez mezipřistání.

Thajský král brakuje národní poklad, do Bavorska přiletělo 14 plných letadel

Svět

Vybavení bude jen v té nejvyšší kvalitě, jak si extravagantní panovník přál. Stěny jsou obloženy zlatým teakem místo standardního ořechu. Jeden kubík tohoto obkladového materiálu stojí od 8500 eur (212 500 korun) za kubík.

O další výzdobu se postarají nejlepší umělci nástěnných maleb a špičkoví výrobci nábytku. V koupelně samozřejmě nebudou chybět zlaté kohoutky.

Králova hračka bude stát thajské daňové poplatníky kolem půl miliardy dolarů (přes 10,6 miliardy korun).

Thajský král se stydí za autistického syna. Následníka trůnu odklidil do Německa

Evropa

Ráma X. tráví 80 procent svého času v Bavorsku, kde vlastní několik nemovitostí. Jeho nejoblíbenějšími místy jsou vila Stolberg v Tutzingu, kterou zdědil po svém otci králi Bhumibolovi Adulyadejovi, a mondénní Garmisch-Partenkirchen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám