Hlavní obsah

Thajský král se stydí za autistického syna. Následníka trůnu odklidil do Německa

Je jedním z nejbohatších panovníků na světě – thajský král Mahá Vatčirálongkón, který vládne pod jménem Ráma X. Muž, jehož život tvoří nepřetržitý sled skandálů a lehkomyslností, má jedno obzvlášť slabé místo. Tím je jeho syn Dipangkorn, následník trůnu. Dnes patnáctiletý mladík trpí určitou formou autismu. Thajský panovník se za něj stydí tak, že chlapce odřízl od rodiny a přesunul ho do Německa, kde dítě vyrůstá v osamění, píše server týdeníku Focus s odkazem na výpověď bývalého zaměstnance paláce.

Foto: Profimedia.cz

Maha Vajiralongkorn, tehdy ještě korunní princ, s manželkou Srirasmi a synkem Dipangkornem

Článek

Chlapec je legitimním potomkem krále Mahá Vatčirálongkóna. Ten má sice dalších sedm dětí, ale všechny pocházejí z mimomanželských vztahů. Dipangkorn se narodil 29. dubna 2005 jako Dipangkorn Rasmijoti Sirivibulyarajakumar v Bangkoku a na svět přišel císařským řezem. Když se u chlapce projevil jeho handicap, bylo to pro jeho otce tak velké zklamání, že se s ním nedokázal vyrovnat.

Matce dítě sebral

„Dipangkorn je autista. To byl také důvod, proč byl z Thajska přesunut do Německa,“ řekl bývalý zaměstnanec v thajské královské rodině. „Mahá Vatčirálongkón se stydí za postižení svého syna,“ dodal. Nynější král proto rozhodl, že dítě nechá izolovat, a nechal pro něj připravit speciální „vývojový program“.

V rámci tohoto programu byl chlapec odejmut matce – princezně Srirasmi. Král se s v pořadí třetí manželkou rozvedl v roce 2014. Princezna obdržela odstupné ve výši 5,1 milionu eur a současně byla zbavena rodičovských práv. Od té doby se s chlapcem neviděla.

Thajský král si zvolil izolaci v luxusním alpském hotelu i se svým harémem

Koktejl

Chlapec měl být na svou pozdější roli krále připraven pomocí pochybných lékařských metod. „O tom se mluvilo delší dobu. Já mohu potvrdit jen to, že král chtěl dát chlapce na soukromou kliniku Villa Medica v Edenkobenu ve spolkové zemi Porýní-Falc,“ řekl bývalý zaměstnanec paláce. Zařízení je velmi kontroverzní, píše server týdeníku Focus. Připomíná, že se klinika před několika lety postarala o skandál kvůli léčbě kmenovými buňkami a neschválenými medikamenty.

Dipangkorn v současné době navštěvuje waldorfskou školu ve Wolfratshausenu. Říká se, že mluví německy lépe než thajsky, dokonce má bavorský přízvuk. Je oblíbený u svých spolužáků. Každému kdykoli pomůže a má velmi silně vyvinuté sociální cítění, uvádějí zdroje z okolí mladého prince.

Navzdory svému handicapu se ale Dipangkorn po smrti svého otce stane thajským králem Rámou XI.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám