Hlavní obsah

Tchaj-wan obsadíme jen v krajním případě, vzkazuje Čína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína se nikdy nevzdá snahy o sjednocení s Tchaj-wanem. Udělá ale vše proto, aby se tak stalo mírovými prostředky. Peking to sdělil v tzv. Bílé knize, zveřejněné ve středu, která definuje jeho oficiální politiku vůči ostrovu.

Foto: Huizhong Wu, ČTK/AP

Cvičení čínské armády u Tchaj-wanu z počátku srpna

Článek

„Budeme pracovat s tou největší upřímností a vynaložíme to největší úsilí, abychom dosáhli znovusjednocení mírovými prostředky,“ stojí v dokumentu. Možnost použití síly Peking nevyloučil. Tvrdí ale, že se k ní uchýlí pouze „v reakci na provokace separatistických živlů či externích sil, pokud překročí naši červenou linii“.

V pořadí už třetí Bílá kniha spatřila světlo světa týden poté, co předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová navštívila Tchaj-wan. Čína na to reagovala bezprecedentními manévry, při nichž její balistické rakety dopadly i do japonské výlučné ekonomické zóny. Podle zdrojů japonské agentury Kjódó se tak stalo na přímý rozkaz čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který tím chtěl Tokio odradit od vměšování.

Čína hrozí silou, pokud USA budou bránit jejímu sjednocení s Tchaj-wanem

Svět

Podle odborníků je Bílá kniha určena zahraničnímu i domácímu publiku. „Peking chce, aby svět jasně pochopil, že nepohrdne žádnou příležitostí, která by vedla k mírovému sjednocení,“ uvedl Lu Siang z Čínské akademie společenských věd v Pekingu.

Alfred Wu z Národní univerzity v Singapuru ale upozornil, že dokument je také varováním pro domácí radikály volající po invazi na Tchaj-wan, aby se umírnili. „Peking tím usměrňuje reakce vyvolané (čínským) nacionalismem,“ vysvětlil.

Čína plánuje další manévry u Tchaj-wanu, ostrov může odříznout i bez invaze

Svět

Podle Pekingu by se ostrov stal po sjednocení zvláštní administrativní oblastí, jako Macao či Hongkong. Ostatní země by s ním mohly i nadále kulturně a ekonomicky spolupracovat.

Tchajwanská vláda označila dokument za „nepřijatelný“. „Obsah Bílé knihy opomíjí nejen fakt, že obě strany Tchajwanského průlivu k sobě nepatří, ale porušuje i mezinárodní právo a svrchovanost Tchaj-wanu,“ oznámila ostrovní diplomacie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám