Hlavní obsah

Tchaj-wan chce spolupracovat s USA na odstrašení hrozby ze strany Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

Tchaj-wan chce spolupracovat se Spojenými státy na odstrašení hrozby, kterou pro tento ostrov představují vojenské aktivity Číny. Uvedla to tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen při setkání s neoficiální americkou delegací. Podle ní čínské vojenské aktivity ohrožují mír a stabilitu v oblasti, uvedla agentura Reuters.

Foto: Reuters

Americká delegace po příletu na Tchaj-wan

Článek

„Velice si přejeme spolupracovat s podobně smýšlejícími zeměmi, jako jsou Spojené státy, na společné ochraně míru a stability v Indickém oceánu a Tichomoří,” řekla prezidentka. Podle ní je návštěva neformální delegace důkazem silných vzájemných vztahů s USA a velké pozornosti, kterou oblasti věnuje americký prezident Joe Biden.

Očekává se, že tento týden se poprvé po více než půlstoletí k napětí v oblasti společně vyjádří Biden a japonský premiér Jošihide Suga, kteří spolu budou jednat.

USA odpověděly na čínské provokace, vyslaly na Tchaj-wan delegaci

Svět

Na Tchaj-wan ve středu přiletěli bývalí američtí politici: demokrat Chris Dodd, jenž byl senátorem za Connecticut v letech 1981 až 2011, a dva bývalí náměstci ministrů zahraničí - James Steinberg z éry exprezidenta Baracka Obamy a Richard Armitage z vlády republikánského prezidenta George W. Bushe.

Čína návštěvu ostře odsoudila. Podle ní přítomnost delegace na Tchaj-wanu zvýší napětí v oblasti. V úterý Peking oznámil další vojenské cvičení ve vodách nedaleko Tchaj-wanu.

Čína nacvičuje obklíčení Tchaj-wanu

Svět

Čína demokratický Tchaj-wan považuje za svou nedílnou součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě, že by vyhlásil nezávislost. To se zatím nestalo. Peking dlouhodobě napomíná ostatní státy, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova. Tlačí na to, aby země přestaly uznávat Tchaj-wan jako zástupce Číny.

USA udržují oficiální diplomatické vztahy s Pekingem a uznávají čínskou politiku, s Tchaj-wanem ale mají čilé neoficiální styky a nadále mu dodávají zbraně. Tvrdí, že tak činí proto, aby mu pomohly udržet obranyschopnost ostrova, jenž se nachází jen několik desítek kilometrů od kontinentální Číny.

Čína do šesti let vtrhne na Tchaj-wan, varoval americký admirál

Svět

Čínské manévry u Tchaj-wanu a opakované vysílání početných skupin čínských letadel vyostřují napětí, které roste od nástupu prezidentky Cchaj, jež se vymezuje proti Číně a klade důraz na obranu.

Americký velitel v indopacifické oblasti Philip Davidson varoval, že by Čína mohla do šesti let zaútočit na Tchaj-wan, jiní experti to ale považují za nepravděpodobné a současné napětí připisují soupeření USA a Číny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám