Hlavní obsah

Tálibán zabil uneseného Jihokorejce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Radikální afghánské hnutí Tálibán ve středu oznámilo, že zabilo jednoho z jihokorejských rukojmí. Zprávu potvrdil šéf okresu Karabagh v provincii Ghazní. Jihokorejská agentura Jonhap uvedla, že extremisté osm dalších zajatců propustili. Fundamentalisté zajali 23 Jihokorejců minulý čtvrtek a požadují za ně propuštění 23 svých spolubojovníků a stažení 200 jihokorejských vojáků ze země.

Článek

Tálibán zabil podle svých slov jednoho z rukojmích, protože afghánská vláda nesplnila jeho požadavky. Oznámil to mluvčí hnutí Karí Júsuf Ahmádí. "Protože kábulská vláda nevyslyšela naše požadavky a nepropustila vězně, Tálibán zastřelil zadržovaného muže," citovala agentura Reuters jeho slova. Pohrozil, že hnutí zabije další. Poslední termín ke splnění jeho požadavků je ve 21:30 SELČ.

Karí Júsuf Ahmadí už dopoledne pohrozil, že fundamentalistické hnutí zabije některé z 23 rukojmí, jestliže afghánská vláda do 11:30 nesplní jejich požadavky.

"Jestliže se dnes do 14 hodin  (11:30 SELČ) nebudou Tálibové na svobodě, některé z korejských rukojmí asi zabijeme. Naše trpělivost je u konce," sdělil v prohlášení a dodal: "Máme ujištění od Korejců v Kábulu, že propustí vězně Tálibánu a my na to recipročně odpovíme. Dali jsme jim osm jmen Tálibů. Korejci by měli tlačit na Kábul."

Tálibán dal původně termín na splnění svých požadavků do pondělního večera, pak jej prodloužil do úterního večera. [celá zpráva]

Tálibové chtějí dostat na svobodu zajaté spolubojovníky

Tálibán jednal přes zprostředkovatele přímo s vyslanci Jižní Koreje, kteří do Afghánistánu přicestovali. [celá zpráva] Právě propuštění spolubojovníků bylo hlavním cílem, protože korejští vojáci mají stejně do konce roku odejít.

Jihokorejci byli uneseni, když se ve čtvrtek vraceli z Kandaháru do Kábulu. [celá zpráva]

Oblast v provincii Ghazní, kde asi 70 ozbrojenců drží jihokorejská rukojmí, obklíčily už v neděli afghánské a mezinárodní síly. Zatím ale nezasáhly. Tálibán varoval před jakýmkoliv použitím síly s tím, že by si vyžádalo životy rukojmích, evangelíků ve věku mezi 20 a 40 lety.

Představitelé domovské farnosti zdůraznili, že unesení pouze poskytovali zdravotní a další pomoc lidem ve válkou zmítané zemi a nepodíleli se na misionářské práci.

Občané Jižní Koreje mají od pondělka zákaz cestovat do Afghánistánu; Soul zároveň požádal Kábul, aby Jihokorejcům nevydával víza.

Dánský novinář únoscům unikl

Únosu naopak unikl dánský novinář afghánského původu a jeho afghánský tlumočník na jihu země v provincii Kunar. Původní informace, že se jednalo o německého žurnalistu, se nepovrdila poté, co se pohřešovaný Němec ozval časopisu Stern, pro který pracuje.

Dánskému novináři, jehož identitu úřady tají, se podařilo před únosci uprchnout na nejbližší policejní stanici.

Únosem dánského občana by islámští extremisté mohli vydírat Dánsko, které má v jihoafghánské provincii Hílmand 440 vojáků. Letos se jejich počet má ještě zvýšit o 200.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám