Hlavní obsah

Tálibán popírá smrt muže, který sestřelil americký vrtulník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánské radikální hnutí Tálibán popřelo, že by při náletu NATO zahynul muž, který sestřelil americký vrtulník se speciálním komandem. Zprávu o jeho smrti zveřejnil generál John Allen. Tálibán ji okamžitě dementoval, nyní uvedl další podrobnosti.

Foto: Oleg Popov, Reuters

Článek

"Je to lež. Když jsme viděli zprávu nepřítele, kontaktovali jsme bojovníka, který helikoptéru sestřelil, mrtev není," prohlásil mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid. Připustil, že při náletu v příslušné oblasti byli zabiti čtyři bojovníci, ale muž, který vrtulník sestřelil, "mezi nimi rozhodně nebyl".

Velitel zahraničních jednotek v Afghánistánu, americký generál John Allen, ve středu oznámil, že koaliční vojáci už v pondělí vystopovali skupinu tálibů, která byla po sestřelení stroje stále na útěku. Posléze je spojenecké letouny zlikvidovaly. [celá zpráva]

Mezi zabitými povstalci byl podle generála Allena kromě předpokládaného střelce také významný představitel hnutí mulla Muhibulláh (Mobiulláh). Zabiulláh to popřel s tím, že ve skupině byli jen běžní bojovníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám