Hlavní obsah

NATO zlikvidovalo táliby odpovědné za sestřelení amerického vrtulníku

Kábul/Washington
Aktualizováno

Při náletu se silám NATO podařilo v Afghánistánu zabít bojovníky Tálibánu, kteří zosnovali a provedli útok na vrtulník přepravující jednotku speciálních sil. Uvedl to ve středu velitel mezinárodních sil v Afghánistánu, americký generál John Allen.

Článek

„Při útoku byl zabit vůdce Tálibánu mulla Mobiulláh a vzbouřenec, který vypálil střelu, jež je spojena se sestřelením vrtulníku CH-47 Chinook,“ stojí ve zprávě mezinárodních sil ISAF.

Generál Allen oznámil, že mezinárodní síly zjistily, kam vzbouřenci prchli, stíhaly je a zabily. Neuvedl však, kolik jich zahynulo. Podle generála byla k likvidaci použita bomba bez výbušniny, která působí jen kinetickou energií. Tálibové se zřejmě ukrývali v nějakém jeskyním komplexu.

NATO vynaložilo na dopadení útočníků značné úsilí. Na palubě o víkendu sestřeleného vrtulníku bylo komando speciálních sil amerického námořnictva, SEAL Team Seven. Příslušníci stejné jednotky zabili Usámu bin Ládina. Výcvik jednoho člena komanda přijde na milión dolarů. [celá zpráva]

Speciální jednotka byla vyslána do akce, protože se objevila informace, že na místě, kam vrtulník mířil, se koná schůzka špiček Tálibánu a mohl by tam být i jeho nejvyšší šéf mulla Umar.

Tálibán už v sobotu oznámil, že vrtulník sestřelil. Zřejmě se jednalo o léčku. [celá zpráva]

Afghánští policisté se střeli s vojáky NATO.

Napětí v Afghánistánu se v poslední době vystupňovalo a dochází i k incidentům mezi příslušníky afghánských provládních sil a  jednotek NATO. V provincii Kandahár byli při střetu s vojáky NATO zabiti čtyři afghánští policisté a další čtyři byli zraněni. Zatím není jasné, proč spolu začali bojovat, uvedla AP.

Vojáci NATO se střeli s afghánskými policisty také v provincii Ghazní u kontrolního stanoviště. Tam si omyl naštěstí nevyžádal oběti.

Reklama

Výběr článků

Načítám